Samo Dodik zna nalaze vještaka

Disciplinska komisija koju je formirao predsjednik VSTS-a zasjeda zbog Salihovića, a glavni tužilac najavljuje iste one optužnice koje je najavio u maju.

Bosna i Hercegovina 29.09.2016 | 07:37
Samo Dodik zna nalaze vještaka
“Povodom velikog interesovanja javnosti za status disciplinskog predmeta protiv glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine Gorana Salihovića, Visoki sudski i tužilački savjet BiH želi da obavijesti javnost o sljedećem: Povodom zahtjeva Kancelarije disciplinskog tužioca za privremeno udaljenje od vršenja dužnosti glavnog tužioca BiH, Prvostepena disciplinska komisija VSTS-a BiH je u zasjedanju te će svoju odluku donijeti u okviru rokova određenih Poslovnikom VSTS-a BiH”.

Podsjećamo, UDT Gorana Salihovića, glavnog tužioca BiH, tereti za propuštanje da traži svoje izuzeće od postupanja po predmetima kada postoji sukob interesa, upuštanje u neprimjerene kontakte sa sudijom ili strankama u postupku, omogućavanje vršenja dužnosti tužioca osobama koje na to nisu zakonom ovlaštene, miješanje u postupanje sudije ili tužioca s namjerom opstruisanja ili potcjenjivanja njihovih aktivnosti...

Iz VSTS-a podsjećaju kako se spomenuti predmet smatra prioritetnim, a javnost će biti pravovremeno obaviještena o odluci Prvostepene disciplinske komisije VSTS-a BiH. Rok za donošenje odluke je sedam dana, a pred kraj radnog vremena VSTS-a za "Oslobođenje" je juče rečeno da “danas nema ništa”.

“Nikad nisam ništa kočio. U slučaju Bobar banke u srijedu će biti podignuta optužnica, čekali smo određene podatke iz Hrvatske putem instituta međunarodne pravne pomoći. Što se tiče Pavlović banke, i tu čekamo jer imamo pet međunarodnih pomoći, od SAD-a do Srbije. Čekamo da odgovori dođu, da bismo nastavili raditi. Nikad ništa nije zatvoreno. Što se tiče ostalih predmeta, kao što su Špirić (Nikola Špirić, kupovina stana u Beču, op. a.) i Zlato (optužbe da je Dodik u Rusiji podmićen kilogramom zlata, op. a.), to su potpuno netačne stvari”, oglasio se glavni tužilac BiH Goran Salihović, nakon što je iz UDT-a u ponedjeljak i medijima stiglo obavještenje o tome da je zatražena njegova suspenzija, odnosno udaljavanje sa funkcije koju obavlja.

Treba reći da je UDT, kako je to u saopštenju i naglašeno, predmet o povredi dužnosti Salihovića otvorio 8. avgusta ove godine, nakon što je državni ministar bezbjednosti Dragan Mektić za "Oslobođenje" rekao da je on glavni mešetar u BiH, koji dijeli podatke iz predmeta sa osumnjičenima, nakon čega su u javnost dospjeli i dijelovi transkripta razgovora o slučajevima Bobar i Pavlović banka.

Akcija Lavina, u kojoj su uhapšeni osumnjičeni za propast Bobar banke i izvlačenje više od 300 miliona KM državnog novca, desila se još 31. marta, a iz samog Tužilaštva optužnice su najavljivane u maju ove godine. Predmet Pavlović banke ili slučaj kupovine vile na Dedinju nekad premijera, a sada predsjednika Republike Srpske otvoren je još i ranije - u novembru 2015, nakon što je i SDS podnio krivičnu prijavu protiv Milorada Dodika.

"Predmet Bobar banka je mogao biti završen prije pola godine. Znam koji je vještak iz Tuzle radio na tom predmetu i znam da je vještačenje davno završeno. Glavni tužilac igra igru sad može, sad ne može i ovaj poziv Dodiku čisti je spin, kao što je to ovih dana i vijest o tablama na graničnim prelazima, isto kao da će zbog njih izbiti rat. O nestalim stotinama miliona maraka najbolje da ne pričamo nikad, kaže za "Oslobođenje" Slaviša Raković, član Odbora SDS-a za finansije.

Napominje kako je recept u svim propalim bankama u Republici Srpskoj isti.

"I u Banku Srpske treba ući i vidjeti koliko je krivičnih djela počinjeno, od nezakonite takozvane sanacije do presipanja državnog novca u privatne džepove. Prateći izvlačenje para iz Bobar banke, uvidio sam da je bar stotinu miliona KM otišlo u kešu. I oko Dodikove vile se optužnica uvijek može proširiti, nema razloga za čekanje, a evo vidimo da je upitno hoće li se Pavlović banka uopšte izvući", ističe Raković, te dodaje kako je vila na Dedinju, na adresi Vaska Pope 16 prazna.

"Vidim da je Dodik upoznat sa nalazom vještaka o vili a da nije ni pozvan u Tužilaštvo BiH. Znamo da su pare prebačene na Dodikov račun u Komercijalnoj banci, a kako je kupio vilu", pita Raković, te dodaje kako se glavni tužilac stavio u službu spašavanja predsjednika Republike Srpske, “ali se nadam da ni to neće trajati duže od ponedjeljka”.

Predsjednik PDP-a i član Odbora za finansije NS Republike Srpske Branislav Borenović ističe kako je jasno da postoji dogovor glavnog tužioca i predsjednika Republike Srpske.

"Riječ je o dizanju Dodikovog rejtinga pred izbore, iako taj isti tužilac u svom poslu nije ništa uradio. Predmeti čekaju, a Dodik se zove zbog referenduma. Što niko od nas ostalih nije pozvan", zanima Borenovića.

Na pitanje kako je moguće najaviti kraj istrage u maju, pa se sjetiti optužnice u danu kada je objavljen zahtjev disciplinskog tužioca, advokat Duško Tomić odgovara: “E, to može kada ste menadžer kao što je Salihović. On je meni predlagao da se tajno sastajemo, ali ja sam Slobodana Pavlovića doveo u njegov kabinet, u Tužilaštvo. I znate šta sam tamo vidio? Uz Hasana Pleha (šef kabineta Salihovića, op. a), veliku sliku na zidu Salihovića i svetog oca. I zar ova zemlja mora angažovati vještaka iz Tuzle za predmet Bobar? A svi iz Tuzle: glavni tužilac, Mate Đaković, vještak”.

Dodaje da su i mnogi političari, poput Ivanića i Šarovića, odgovarali pred pravosuđem i oslobođeni su optužbi, pa nema razloga da se i Dodik ne procesuira.

Još 2. juna, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je, komentarišući saslušanje bivšeg premijera Srpske Aleksandra Džombića pred Tužilaštvom BiH u predmetu Bobar banka, ustvrdio da je to “politički pritisak na Republiku Srpsku”. Sam Džombić je po izlasku iz Tužilaštva kazao novinarima da nikakav pritisak ne osjeća.

"Isto tako i hapšenje bivšeg direktora IDDEEA Siniše Macana politički je motivisano, kao što su politički motivisana bila i hapšenja u Agenciji za bankarstvo Republike Srpske i Investiciono-razvojnoj banci i otvaranje istrage u Pavlović banci. Sve je to obična farsa, jer nikakve dokaze nisu našli", rekao je Dodik, ustvrdivši i da je Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) politički instrumentalizovana od SDS-a.

"Sve to nas udaljava od nezakonitog i vještačkog Tužilaštva i Suda BiH, ali doći će vrijeme kada ćemo ih ukinuti", zaključio je u junu predsjednik Republike Srpske, koji juče nije spomenuo nijedan od ovih predmeta, ali ni Gorana Salihovića.

Izvor: Oslobođenje

Komentari / 22

Ostavite komentar
Name

Adio

29.09.2016 05:57

Salihe dosta je i tebe bilo. Sad možeš iz zatvora sanjati Špiirićev san u Beču koji nije kupio u kešu i za koji nije objavljen kupoprodajni ugovor.

ODGOVORITE
Name

MIHAILO MIKIC

29.09.2016 08:20

Gorane, ne brini nista. Kada se RS odvoji od BiH bices slobodan!

Name

Varte-eliminator

29.09.2016 06:10

Sud i tuzilastvo BIH kao visoki sudski i tuzilacki savjet su nelegalne institucije kojih nema u ustavu BIH . Postojanje ovih institucija je tesko krsenje ustava BIH i dejtonskog mirovnog sporazuma.

ODGOVORITE
Name

Glupane

29.09.2016 07:58

Postajete dosadni!

Name

Logika

29.09.2016 08:31

Zašto se plašite ako niste krivi, čemu tolika "galama". Takvom reakcijom priznaju da su krivi. Na sudu se dokazuju i krivica i nevinost a ne na TV-u i po novinama.

Name

Dragan

29.09.2016 06:29

Onaj dio kad kaže: atmosfera da će zbog tabli skoro pa rat izbiti, a stotine milione niko od njih ne spominje...to im je princip, srž.

ODGOVORITE
Name

TIRU RIRU

29.09.2016 06:34

ŠAT OČEKUJETE OD TEGELTIJE JEDINOG PREDSJEDNIKA SUDA U SEDAM GALAKSIJA KOJEM JE IZGORILO ??? SKORO SVE OD DOKAZA ZA GOMILU SLUČAJEVA U BL SUDU A NIJE DOBIO OTKAZ ILI JOŠ BOLJE SAM OTIŠAO SA TOG MJESTA , NEMOJMO DA NAS IZNENADI DA SE ZAPALE , NARAVNO SLUČAJNO I SVI DOKAZI ZA POMENUTE PREDMETE. NE DAJTE ŠIBICE ĆELI.

ODGOVORITE
Name

bravo

29.09.2016 08:29

Komentar za 10! Očigledno je taj dio cv odlična preporuka za predsjednika Vstv.

Name

mislim

29.09.2016 06:46

Ako se ovo ne privede kraju onda stvarno nemamo sta ocekivati od drzavni vlasti oba entiteta osim kriminala do koji moze zavrsiti samo bankrotom ali nazalost imamo jos mnogo naroda koji podrzavaju pojedince bez obzira na opstu propast.Nacionalizam i glupost su blizanci.

ODGOVORITE
Name

Pravda

29.09.2016 07:02

Iskreno ako ima Drzave ocekujem i protiv tebe Milane Tegeltijo optuznicu za nepostivanje odluke Ustavnog suda......tu bi ti bio i kraj tvoje sumljive karijere......

ODGOVORITE
Name

Tijana

29.09.2016 07:09

Tegi, Tegi....

ODGOVORITE
Name

kako

29.09.2016 07:28

"Što se tiče ostalih predmeta, kao što su Špirić (Nikola Špirić, kupovina stana u Beču, op. a.) i Zlato (optužbe da je Dodik u Rusiji podmićen kilogramom zlata, op. a.), to su potpuno netačne stvari”, Pa kako sad ovo, onaj Milinić se uhljebio u BH administraciju na ovom zlatu, baletan skupljao klikove na Špirićevom stanu, (neki) čitaoci BN-portala rado bi pročitali objašnjenje.

ODGOVORITE
Name

baka

29.09.2016 07:41

Pricaju da ovome celi tragovi smrde necovjestvom/

ODGOVORITE
Name

borac za zajedništvo i pobjedu pravde

29.09.2016 07:46

Suspendujte ga i donesite odluku za 3 godine, koliko uobičajeno, prema vašoj brošuri, "narod" čeka vaš odgovor iz VSTV(S). Do sada je služio za vaše potrebe, a najvjerovatnije je nešto ključno odbio da vam odradi pa je i on dospio na vaš tapet.

ODGOVORITE
Name

KONI

29.09.2016 08:06

Vidimo da su neki predmeti, kao zlato i stan netačni, vjerovatno je i Pandora netačna. A posebno je interesantno kako se ovih nekoliko dana sve vrti u tužilaštvu oko referenduma, samo da se izbjegne odgovornost za kriminalne afere. Što se tiče Tegeltije, bas me interesuje kakve su njegove referense da dođe tako mlad na tako važnu funkciju. Zar nije bilo dokazanih stručnjaka iz bivše nam države koji su politički neutralni, da sjedu na to mjesto? Ja ne mogu da vjerujem ljudima koji koriste stranku da dođu na funkciju.

ODGOVORITE
Name

re koni

29.09.2016 09:21

Tegeltija je bio tuzilac kada se sudilo Dodiku i pomagao mu kada je Dodik oslobodjen i naravno nije se zalio.

Name

ilija Djurkovic

29.09.2016 09:00

Ovo sto prica taj lik Goran je smijesno. Pa zar oni misle da smo mi tolike budale, dodju likovi pokradu narodno i idemo dalje,istraga u toku

ODGOVORITE
Name

MIHAILO MIKIC

29.09.2016 11:54

Niste budale ali niste puno ni pametni kada vas svi za nos vuku.

Name

Udruzenje pravnika

29.09.2016 09:14

Po Dodiku je sve politicki pritisak, a sta je u RS, eklantantan ptimjer politickog procesa je nad Gligoric Tihomirom.U pislednjih 50 gidina nikada i nigdje nije zabiljezeno da neko za nesavjestan rad dobije zatvor a da sebi nije pribavio imovinsku korist.O kakvom mi pravosudju pricamo.

ODGOVORITE
Name

Sud

29.09.2016 09:18

Milan Tegeltija i Miodrag Bajic su Dodikiv kadar i njemu cuvaju mafijaska ledja, (doduse i njima je placeno za to) i dok su tavi pokvarenjaci u pravisudju nema govora o vladavini zakona.Kada se takvi pohapse koju direktno uticu na odluke svi sudova u RS bicemo pravna drzava.Hapsi Mekticu.

ODGOVORITE
Name

Pixy

29.09.2016 10:11

Ovaj sa slike je Dodikov kadar.

ODGOVORITE
Name

Rus

29.09.2016 15:18

Celavi je ala isti Salihovic.....

ODGOVORITE