Тренери Премијер лиге примали мито и тјерали клубове, да за велике паре, узимају играче који им не требају!

Велики скандал потреса енглески фудбал. И то не само јер је Сем Олердајс поднео оставку на место селектора када је откривено да је, не знајући да је сниман, нудио савете око нелегалне зараде од трансфера фудбалера. Штавише, чак осам тренера који су сада у Премијер лиги, или су донедавно радили у њој, такође су "отворени за мито".

Фудбал 30.09.2016 | 09:00
Тренери Премијер лиге примали мито и тјерали клубове, да за велике паре, узимају играче који им не требају!
Ово је, истраживачким новинарством запослених у британском "Телеграфу", откривено у серији тајно сниманих разговора са особама које се баве нелегалним зарадама од продаје и куповине фудбалера. Новинари за сада не објављују имена те осморице тренера, али истичу да су све предали Фудбалском савезу Енглеске и полицији.

Оно што су открили јавности прилично је шокантно. Нарочито разговори са Пином Паљаром, нелиценцираним италијанским агентом који је 2005. био избачен из фудбала на пет година због умешаности у намештање резултата мечева. Тада је ухваћен са ташном у којој је било 250.000 евра, али од 2014. поново ради у свету фудбала, у који се вратио баш на енглеском тржиштем. И, са њим су разговарали новинари британског "Телеграфа", који су се на тајном задатку претварали да су представници једне азијске фирме која би да уложи огроман новац у фудбал. Паљара им је открио читав низ закулисних радњи које нису дозвољене прописима, а и имена тренера који су били спремни да такве ствари раде.

Најстрашнији су били примери ангажовања фудбалера само да би тренер, на тајни рачун, добио провизију, а да притом тај играч уопште није неопходан клубу у коме тај тренер ради.

"У Енглеској је све горе. Ја сам мислио да су Италијани најкорумпиранији, али... Ево, један тренер-менаџер (новинари су га назвали "Икс", не желећи да сада откривају његово име, које су доставили надлежнима) нам намигне приликом потенцијалног трансфера у његов клуб и каже 'Да, желим играча. А има ли ту мало кафе за мене, Пино?' Буквално тако каже. А ја му одговорим 'Да, наравно да има. Преговараћемо и о тој кафи', одговорим му", рекао је Паљара.

Примери корупције, према сведочењу Пина Паљаре:

За једног менаџера је тврдио да узима провизију за ангажман фудбалера искључивао на рачун у швајцарској банци.
За другог је тврдио да га мрзи "јер је зарадио невероватно много новца управо на нелегалан начин".
За трећег је рекао да га је управа отпустила када је сазнала да увек тражи кеш за себе када доводи неког играча.
За четвртог каже да увек жели "да се преговара и о кафи" (поменути случај)
За петог је посведочио да би, пред реализацију трансфера играча, само позвао и издиктирао број рачуна у Швајцарској, без икаквог навођења додатних детаља о томе ко ће ту провизију подићи
За шестог тврди да је бивши играч, а сада тренер, просту узимао "са стране" јер је није имао велику плату
За седмог је рекао да је увек био "спреман да учини", и то тако што би био позван, а када чује "Ако купиш овог за десет милиона, побринућемо се за тебе", пристајао је.

Осмог је именовао фудбалски агент Дакс Прајс који је, не знајући да прича са новинарима, обелоданио који то дугогодишњи премијерлигашки тренер увек одабере три играча "од поверења" којима повећа плату за по осам хиљада фунти на месечном нивоу, али под условом да му свако од њих сваког месеца даје по четири хиљаде.

Оба наведена актера, Паљара и Прајс, демантовали су потом наводе британског "Телеграфа", углавном се правдајући да су се "разметали причама" како би одушевили потенцијалне инвеститоре и почели да "нормално обављају посао са њима".

Извор: блиц.рс

Коментари / 0

Оставите коментар