Treneri Premijer lige primali mito i tjerali klubove, da za velike pare, uzimaju igrače koji im ne trebaju!

Veliki skandal potresa engleski fudbal. I to ne samo jer je Sem Olerdajs podneo ostavku na mesto selektora kada je otkriveno da je, ne znajući da je sniman, nudio savete oko nelegalne zarade od transfera fudbalera. Štaviše, čak osam trenera koji su sada u Premijer ligi, ili su donedavno radili u njoj, takođe su "otvoreni za mito".

Fudbal 30.09.2016 | 09:00
Treneri Premijer lige primali mito i tjerali klubove, da za velike pare, uzimaju igrače koji im ne trebaju!
Ovo je, istraživačkim novinarstvom zaposlenih u britanskom "Telegrafu", otkriveno u seriji tajno snimanih razgovora sa osobama koje se bave nelegalnim zaradama od prodaje i kupovine fudbalera. Novinari za sada ne objavljuju imena te osmorice trenera, ali ističu da su sve predali Fudbalskom savezu Engleske i policiji.

Ono što su otkrili javnosti prilično je šokantno. Naročito razgovori sa Pinom Paljarom, nelicenciranim italijanskim agentom koji je 2005. bio izbačen iz fudbala na pet godina zbog umešanosti u nameštanje rezultata mečeva. Tada je uhvaćen sa tašnom u kojoj je bilo 250.000 evra, ali od 2014. ponovo radi u svetu fudbala, u koji se vratio baš na engleskom tržištem. I, sa njim su razgovarali novinari britanskog "Telegrafa", koji su se na tajnom zadatku pretvarali da su predstavnici jedne azijske firme koja bi da uloži ogroman novac u fudbal. Paljara im je otkrio čitav niz zakulisnih radnji koje nisu dozvoljene propisima, a i imena trenera koji su bili spremni da takve stvari rade.

Najstrašniji su bili primeri angažovanja fudbalera samo da bi trener, na tajni račun, dobio proviziju, a da pritom taj igrač uopšte nije neophodan klubu u kome taj trener radi.

"U Engleskoj je sve gore. Ja sam mislio da su Italijani najkorumpiraniji, ali... Evo, jedan trener-menadžer (novinari su ga nazvali "Iks", ne želeći da sada otkrivaju njegovo ime, koje su dostavili nadležnima) nam namigne prilikom potencijalnog transfera u njegov klub i kaže 'Da, želim igrača. A ima li tu malo kafe za mene, Pino?' Bukvalno tako kaže. A ja mu odgovorim 'Da, naravno da ima. Pregovaraćemo i o toj kafi', odgovorim mu", rekao je Paljara.

Primeri korupcije, prema svedočenju Pina Paljare:

Za jednog menadžera je tvrdio da uzima proviziju za angažman fudbalera isključivao na račun u švajcarskoj banci.
Za drugog je tvrdio da ga mrzi "jer je zaradio neverovatno mnogo novca upravo na nelegalan način".
Za trećeg je rekao da ga je uprava otpustila kada je saznala da uvek traži keš za sebe kada dovodi nekog igrača.
Za četvrtog kaže da uvek želi "da se pregovara i o kafi" (pomenuti slučaj)
Za petog je posvedočio da bi, pred realizaciju transfera igrača, samo pozvao i izdiktirao broj računa u Švajcarskoj, bez ikakvog navođenja dodatnih detalja o tome ko će tu proviziju podići
Za šestog tvrdi da je bivši igrač, a sada trener, prostu uzimao "sa strane" jer je nije imao veliku platu
Za sedmog je rekao da je uvek bio "spreman da učini", i to tako što bi bio pozvan, a kada čuje "Ako kupiš ovog za deset miliona, pobrinućemo se za tebe", pristajao je.

Osmog je imenovao fudbalski agent Daks Prajs koji je, ne znajući da priča sa novinarima, obelodanio koji to dugogodišnji premijerligaški trener uvek odabere tri igrača "od poverenja" kojima poveća platu za po osam hiljada funti na mesečnom nivou, ali pod uslovom da mu svako od njih svakog meseca daje po četiri hiljade.

Oba navedena aktera, Paljara i Prajs, demantovali su potom navode britanskog "Telegrafa", uglavnom se pravdajući da su se "razmetali pričama" kako bi oduševili potencijalne investitore i počeli da "normalno obavljaju posao sa njima".

Izvor: blic.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar