Док једном не смркне, другом не сване...!

Фудбал је чудна игра и ништа није сигурно, што доказује и ситуација са "ђаволима". Мурињо штити Рунија и објашњава Енглезима како тај "Мата из Челсија" сада сасвим одговара Јунајтеду...

Фудбал 29.09.2016 | 16:00
Док једном не смркне, другом не сване...!
Фудбал је чудна игра.

Капитен Манчестер јунајтеда Вејн Руни био је готово незаменљив у стартној постави и код сера Алекса Фергусона и код двојице његових неубедљивих наследника, Дејвида Мојеса и Луја ван Гала, без обзира на то што његова форма није увек била врхунска, од доласка из Евертона 2004. године.

Заправо, само га је Фергусон повремено мотивисао слањем на клупу или чак трибине, али то није трајало дуго.

Такође, један од најкреативнијих фудбалера Европе у последњих десетак година, Хуан Мата, морао је пре скоро пуне три године, у јануару 2014, да покупи ствари и напусти Челси, јер Жозе Мурињо није желео да чује за њега – наводно због тога што није желео да игра одбрану, мада је у тој чистки на "Стамфорд бриџу" посечено још неколико данас веома успешних фудбалера, попут Кевина де Брујнеа.

Ова тројица срела су се овог лета на "Олд трафорду" и ствари су се неочекивано промениле – капитен Руни полако клизи ка клупи и губи утицај и на игру, и у свлачионици, док је Мата, ког су многи прецртали пре него што је Мурињо и слетео у Манчестер, израстао у једног од најважнијих играча екипе и не само то – једног од најконкретнијих у завршници.

Бранећи једног и образлажући "помирење" с другим, Мурињо је ове среде уочи утакмице са Зорјом у Лиги Европе, рекао...

"Руни је у комбинацији за ову утакмицу. Нисам још одлучио да ли ћу почети с њим. Није тренирао јуче, ове недеље има само кратак тренинг одрађен у понедељак. Има проблема са леђима, тако да је данас био први дан да је урадио било шта у групи с осталим играчима", рекао је Мурињо ове среде, наговештавајући шта је, између осталог, био узрок заиста лоших игара легенде клуба у претходних месец дана.

"Очекивао сам да ћу моћи у потпуности да га искористим сутра (у четвртак), али нисам сигуран да ћу то урадити. У његовој ситуацији нисам сигуран да ли може да пружи наступ какав очекујемо, тако да је мој задатак да га заштитим. На мени је да анализирам шта је најбоље за њега", рекао је Мурињо, донекле објашњавајући да је за Рунија боље да буде на клупи док не буде потпуно здрав и спреман, него да буде жртва оштрих критика за неубедљиве наступе у тражењу праве улоге и позиције у тиму.

"Уколико није у потпуности спреман, разговараћу са лекарском екипом о његовом стању", додао је, а онда поменуо и Мату, који игра заиста добро.

Многи су сматрали да је у Челсију, Мурињо имао нешто лично против омаленог Шпанца, но манчестерски дани то демантују...

Све је само и искључиво била ствар тактике.

"У Челсију смо играли дефанзивним блоком када смо освојили титулу у сезони 2014/15 и једна је ствар бирати играче за тај систем, а сасвим нешто друго бирати играче за начин на који желимо да играмо овде, а овде желимо да играмо на другачији начин", у једној реченици објаснио је Мурињо да Мата није био прави играч за оно што је покушавао у Челсију, али да јесте одличан избор за стил какав жели у Јунајтеду.

Вероватно свестан да челсијевски приступ, пре или касније, не би прошао добро код бирљиве манчестерске публике, али и новинара навикнутих на Фергијеве опсаде противничких голова, и традиционално "тврди" Мурињо одлучио је да се мења и прилагоди величини клуба у којем је добио шансу.

Руку на срце, и његов Реал Мадрид актуелни је рекордер Примере по броју освојених бодова и постигнутих голова у једној сезони, што потврђује да "Специјални" и не преза за дефанзивном игром кад има играче за офанзиву – а у Јунајтеду их итекако има.

"Мата је веома прилагодљив, сходно својим квалитетима. Сам је промашао веома добро 'природно становиште' у нашем тиму", рекао је Мурињо, који је на премијери у сезони 2016/17, утакмици Комјунити шилда, увео, па извео Мату из игре, што је било својеврсно понижење и наговештај новог брзог растанка између њих двојице, но испоставило се да није "причао причу" када је после победе од 2:1 над Лестером рекао да "Мата зна зашто је замењен".

Изгледа да је Шпанац заиста знао и поправио грешке, што му се вратило поверењем и улогом стартера у наставку сезоне.

"Пре свега, нисам га ја продао. Мој посао није да продајем и купујем. Мој посао је да тренирам и водим екипу, да радим на самом терену и да дајем савете борду директора око трансфер политике", осврнуо се Мурињо на јануар 2014. када је Челси продао Мату за 37,5 милиона евра а срећни купац био је менаџер Јунајтеда у то време, Дејвид Мојес.

"Друго, Хуан је био тај који је затражио да оде и када играч затражи да оде, увек морате да размислите два пута", додао је Мурињо.

"А, треће, профил играча који ми је потребан да урадим оно што желим у Манчестер јунајтеду, у односу на оно што сам радио у Челсију, је потпуно другачији. Тако да, Хуан у мом пројекту у Челсију је био једно, а у мом пројекту у Јунајтеду нешто сасвим друго", закључио је Мурињо и, претпостављамо, заувек завршио на ову тему.

Мата, који има 28 година, налази се на 21 месец од истека уговора са Јунајтедом и претпоставка је да би ускоро могао да уђе у преговоре око продужетка сарадње која је у једном тренутку деловала као дебакл.

Али, фудбал је чудо.

Док једном не смркне, другом не сване

Мурињо то није експлицитно рекао, али посматрајући Рунијеву улогу у Ван Галовом и Мојесовом Јунајтеду, па и репрезентацији Енглеске, ове сезоне испоставило се да тај посао далеко боље ради Мата, који и јесте играо на тој "дубљој" позицији током каријере. У пакленој конкуренцији која влада у тренинг центру у Карингтону, биће занимљиво видети чију ће улогу у стартних 11 "напасти" Руни када се опорави, јер Јунајтед тренутно игра јако добро...

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар