Dok jednom ne smrkne, drugom ne svane...!

Fudbal je čudna igra i ništa nije sigurno, što dokazuje i situacija sa "đavolima". Murinjo štiti Runija i objašnjava Englezima kako taj "Mata iz Čelsija" sada sasvim odgovara Junajtedu...

Fudbal 29.09.2016 | 16:00
Dok jednom ne smrkne, drugom ne svane...!
Fudbal je čudna igra.

Kapiten Mančester junajteda Vejn Runi bio je gotovo nezamenljiv u startnoj postavi i kod sera Aleksa Fergusona i kod dvojice njegovih neubedljivih naslednika, Dejvida Mojesa i Luja van Gala, bez obzira na to što njegova forma nije uvek bila vrhunska, od dolaska iz Evertona 2004. godine.

Zapravo, samo ga je Ferguson povremeno motivisao slanjem na klupu ili čak tribine, ali to nije trajalo dugo.

Takođe, jedan od najkreativnijih fudbalera Evrope u poslednjih desetak godina, Huan Mata, morao je pre skoro pune tri godine, u januaru 2014, da pokupi stvari i napusti Čelsi, jer Žoze Murinjo nije želeo da čuje za njega – navodno zbog toga što nije želeo da igra odbranu, mada je u toj čistki na "Stamford bridžu" posečeno još nekoliko danas veoma uspešnih fudbalera, poput Kevina de Brujnea.

Ova trojica srela su se ovog leta na "Old trafordu" i stvari su se neočekivano promenile – kapiten Runi polako klizi ka klupi i gubi uticaj i na igru, i u svlačionici, dok je Mata, kog su mnogi precrtali pre nego što je Murinjo i sleteo u Mančester, izrastao u jednog od najvažnijih igrača ekipe i ne samo to – jednog od najkonkretnijih u završnici.

Braneći jednog i obrazlažući "pomirenje" s drugim, Murinjo je ove srede uoči utakmice sa Zorjom u Ligi Evrope, rekao...

"Runi je u kombinaciji za ovu utakmicu. Nisam još odlučio da li ću početi s njim. Nije trenirao juče, ove nedelje ima samo kratak trening odrađen u ponedeljak. Ima problema sa leđima, tako da je danas bio prvi dan da je uradio bilo šta u grupi s ostalim igračima", rekao je Murinjo ove srede, nagoveštavajući šta je, između ostalog, bio uzrok zaista loših igara legende kluba u prethodnih mesec dana.

"Očekivao sam da ću moći u potpunosti da ga iskoristim sutra (u četvrtak), ali nisam siguran da ću to uraditi. U njegovoj situaciji nisam siguran da li može da pruži nastup kakav očekujemo, tako da je moj zadatak da ga zaštitim. Na meni je da analiziram šta je najbolje za njega", rekao je Murinjo, donekle objašnjavajući da je za Runija bolje da bude na klupi dok ne bude potpuno zdrav i spreman, nego da bude žrtva oštrih kritika za neubedljive nastupe u traženju prave uloge i pozicije u timu.

"Ukoliko nije u potpunosti spreman, razgovaraću sa lekarskom ekipom o njegovom stanju", dodao je, a onda pomenuo i Matu, koji igra zaista dobro.

Mnogi su smatrali da je u Čelsiju, Murinjo imao nešto lično protiv omalenog Španca, no mančesterski dani to demantuju...

Sve je samo i isključivo bila stvar taktike.

"U Čelsiju smo igrali defanzivnim blokom kada smo osvojili titulu u sezoni 2014/15 i jedna je stvar birati igrače za taj sistem, a sasvim nešto drugo birati igrače za način na koji želimo da igramo ovde, a ovde želimo da igramo na drugačiji način", u jednoj rečenici objasnio je Murinjo da Mata nije bio pravi igrač za ono što je pokušavao u Čelsiju, ali da jeste odličan izbor za stil kakav želi u Junajtedu.

Verovatno svestan da čelsijevski pristup, pre ili kasnije, ne bi prošao dobro kod birljive mančesterske publike, ali i novinara naviknutih na Fergijeve opsade protivničkih golova, i tradicionalno "tvrdi" Murinjo odlučio je da se menja i prilagodi veličini kluba u kojem je dobio šansu.

Ruku na srce, i njegov Real Madrid aktuelni je rekorder Primere po broju osvojenih bodova i postignutih golova u jednoj sezoni, što potvrđuje da "Specijalni" i ne preza za defanzivnom igrom kad ima igrače za ofanzivu – a u Junajtedu ih itekako ima.

"Mata je veoma prilagodljiv, shodno svojim kvalitetima. Sam je promašao veoma dobro 'prirodno stanovište' u našem timu", rekao je Murinjo, koji je na premijeri u sezoni 2016/17, utakmici Komjuniti šilda, uveo, pa izveo Matu iz igre, što je bilo svojevrsno poniženje i nagoveštaj novog brzog rastanka između njih dvojice, no ispostavilo se da nije "pričao priču" kada je posle pobede od 2:1 nad Lesterom rekao da "Mata zna zašto je zamenjen".

Izgleda da je Španac zaista znao i popravio greške, što mu se vratilo poverenjem i ulogom startera u nastavku sezone.

"Pre svega, nisam ga ja prodao. Moj posao nije da prodajem i kupujem. Moj posao je da treniram i vodim ekipu, da radim na samom terenu i da dajem savete bordu direktora oko transfer politike", osvrnuo se Murinjo na januar 2014. kada je Čelsi prodao Matu za 37,5 miliona evra a srećni kupac bio je menadžer Junajteda u to vreme, Dejvid Mojes.

"Drugo, Huan je bio taj koji je zatražio da ode i kada igrač zatraži da ode, uvek morate da razmislite dva puta", dodao je Murinjo.

"A, treće, profil igrača koji mi je potreban da uradim ono što želim u Mančester junajtedu, u odnosu na ono što sam radio u Čelsiju, je potpuno drugačiji. Tako da, Huan u mom projektu u Čelsiju je bio jedno, a u mom projektu u Junajtedu nešto sasvim drugo", zaključio je Murinjo i, pretpostavljamo, zauvek završio na ovu temu.

Mata, koji ima 28 godina, nalazi se na 21 mesec od isteka ugovora sa Junajtedom i pretpostavka je da bi uskoro mogao da uđe u pregovore oko produžetka saradnje koja je u jednom trenutku delovala kao debakl.

Ali, fudbal je čudo.

Dok jednom ne smrkne, drugom ne svane

Murinjo to nije eksplicitno rekao, ali posmatrajući Runijevu ulogu u Van Galovom i Mojesovom Junajtedu, pa i reprezentaciji Engleske, ove sezone ispostavilo se da taj posao daleko bolje radi Mata, koji i jeste igrao na toj "dubljoj" poziciji tokom karijere. U paklenoj konkurenciji koja vlada u trening centru u Karingtonu, biće zanimljivo videti čiju će ulogu u startnih 11 "napasti" Runi kada se oporavi, jer Junajted trenutno igra jako dobro...

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar