Неки од бањалучких ђака не виде салу за физичко до 12. године

Вјеровали или не, у појединим бањалучким школама дјеца први пут у салу за физичко уђу тек у 12. години.

Република Српска 28.09.2016 | 18:00
Неки од бањалучких ђака не виде салу за физичко до 12. године
Проблем пребукираних сала најизраженији је у Основној школи "Свети Сава" на Лаушу, гдје ђаци до шестог разреда физичко раде у школском холу.

"Неке разреде учитељи не изведу ни на игралиште поред школе, што је велики губитак за дјецу. Ако родитељ нема новца да га упише на неки спорт, оно и није физички активно, а у тим годинама то може бити погубно по здравље дјеце", каже мајка два школарца Дијана К.

Директор школе Мирослав Попржен потврдио је да се дешавало да дјеца до шестог разреда не виде салу, јер школа има 54 одјељења и не могу сви стићи на ред.

"Успјели смо се организовати да четврти и пети разреди бар једном у 15 дана имају физичко у сали. Једино рјешење нам је градња још једне сале, за коју постоји пројекат, али не и новац", рекао је Попржен.

Гужва је и у ОШ "Бранко Радичевић" гдје једну салу користе 64 одјељења.

"Ученици предметне наставе салу користе два пута седмично, а млађи ђаци једном у 15 дана, и то тако што спојимо два разреда на једном часу", каже директор Дарија Мићић.

Додаје да салу издају спортским клубовима, али само увече и викендом.

"То су тражили родитељи, јер им је најближе да дјецу на тренинге доводе у школу", каже Мићићева.

Ђаке ни у средњој школи не чека боља ситуација, јер од 15 школа седам има фискултурну салу, двије имају адаптиране просторије, а остале немају никакву алтернативу.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Угљевицанин

29.09.2016 04:18

Код нас се сала прави од 2003 год и јос није готова....

ОДГОВОРИТЕ