Neki od banjalučkih đaka ne vide salu za fizičko do 12. godine

Vjerovali ili ne, u pojedinim banjalučkim školama djeca prvi put u salu za fizičko uđu tek u 12. godini.

Republika Srpska 28.09.2016 | 18:00
Neki od banjalučkih đaka ne vide salu za fizičko do 12. godine
Problem prebukiranih sala najizraženiji je u Osnovnoj školi "Sveti Sava" na Laušu, gdje đaci do šestog razreda fizičko rade u školskom holu.

"Neke razrede učitelji ne izvedu ni na igralište pored škole, što je veliki gubitak za djecu. Ako roditelj nema novca da ga upiše na neki sport, ono i nije fizički aktivno, a u tim godinama to može biti pogubno po zdravlje djece", kaže majka dva školarca Dijana K.

Direktor škole Miroslav Popržen potvrdio je da se dešavalo da djeca do šestog razreda ne vide salu, jer škola ima 54 odjeljenja i ne mogu svi stići na red.

"Uspjeli smo se organizovati da četvrti i peti razredi bar jednom u 15 dana imaju fizičko u sali. Jedino rješenje nam je gradnja još jedne sale, za koju postoji projekat, ali ne i novac", rekao je Popržen.

Gužva je i u OŠ "Branko Radičević" gdje jednu salu koriste 64 odjeljenja.

"Učenici predmetne nastave salu koriste dva puta sedmično, a mlađi đaci jednom u 15 dana, i to tako što spojimo dva razreda na jednom času", kaže direktor Darija Mićić.

Dodaje da salu izdaju sportskim klubovima, ali samo uveče i vikendom.

"To su tražili roditelji, jer im je najbliže da djecu na treninge dovode u školu", kaže Mićićeva.

Đake ni u srednjoj školi ne čeka bolja situacija, jer od 15 škola sedam ima fiskulturnu salu, dvije imaju adaptirane prostorije, a ostale nemaju nikakvu alternativu.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Ugljevicanin

29.09.2016 06:18

Kod nas se sala pravi od 2003 god i jos nije gotova....

ODGOVORITE