9 савјета како "преживјети" хостел

Да ли сте некада спавали у хостелу? С двадесетак других непознатих људи? Искуство које се памти цео живот и које нас обликује као особу.

Путовања 28.09.2016 | 13:40
9 савјета како "преживјети" хостел
И док смештај у хостелу има своје предности, првенствено финанцијске, ипак постоје неке 'замке' на које треба пазити.

1. Слушалице или чепићи за уши

Када делите спаваоницу с 4, 6 или чак 16 других особа, сведочићете целом низу догађања. Од слатког пиштања, лупања вратима, надобудних шаптача до грозног хркања, као да сте усред филхармоније. Све је то нормално, јер ипак сте окружени људима који немају имају исте телесне функције као и ви. Међутим, били ви лаког или тврдог сна, желите ли избећи непријатности и нежељене звукове најбоље би било да са собом имате слушалице или чепиће за уши.

2. Маска за очи

Не, не мислимо ни на какве ноћне креме или шминке. Овде је реч о старој доброј, за светлост непропусној, маски за очи. Где год да заспите, увек постоји шанса да ћете бити окренути према извору светлости. Било да се ради о прозору окренутом према истоку или плафоњери која ће засветлети сваких 30-ак минута, тешко да ћете моћи да се наспавате са директним светлом у очима. Зато искусни путници, који користе хостелске услуге, увек са собом имају маску за очи. Тај привидни утисак мрака помоћи ће вам да дуже и боље спавате и одморнији искористите наредни дан. Ако немате маску за очи, можда ће вам помоћи добар стари пешкир који ћете омотати око главе.

3. Јапанке нису само за плажу

Проблем купатила у хостелу је тај да понекад могу да буду помало непријатни. На десетине људи користе исти туш као и ви, што значи да ће бити много длака и осталих телесних ' отпадака'. А будите сигурни да чистачице неће стајати поред купатила цео дан како би чистиле за сваким и тако вам осигурале чисто купатило. Е, ту долазе добре старе јапанке у којима ћете моћи весело да цупкате купатилом хостела. Без бриге, нећете бити смешни, више ће вас чудно гледати ако будете ходали боси.

4. Сложите свој простор за храну

Добра ствар боравка у хостелу, у односу на хотел, је та што можете да припремате сами своју храну. То значи да ћете уштедети новац, укључите се у групно кување и окушате се у експериментисању с локалним намирницама. Своје намирнице спремите у означену врећицу, ипак ће бити више гладних људи на једном месту, а и да не би ваша храна покупила мирис других намирница.

5. Прочитајте критике

Када букирате хостел, прво прочитајте критике. Искуства и утисци других могу вам помоћи у избору. Истина је да слика говори више од хиљаду речи, али истина је и да се слике могу наместити да изгледају неодољиво. Гуглајте хостел, прочитајте критике које су други оставили на Трип Адвисору и добро се информишите о локацији и близини јавног превоза и осталих сервиса. То вас на крају може спасити дугог ходања и нервирања.

6. Понесите свој катанац

Не нуде сви хостели могућност закључавања ваших ствари. А ако и нуде, будите сигурни да ће вам то наплатити. У већини случајева добићете ормарић за ствари у који их можете одложити, али без кључа. И ту ускаче ваш катанац, тај помно спремљен предмет за који сте мислили да вам никада неће требати.

7. Понесите екстерну батерију

Данашњи мобилни телефони нису јефтини и права би штета била ако бисте остали без њега. Можда не толико због цене уређаја него због успомена које имате на њему. Сад сигурно мислите како да вам га украду ако га стално држите у џепу? А онај део дана, или ноћи, када пуните батерију? Ко вам гарантује да ћете добити тачно онај кревет поред ког се налази утичница?

8. Понесите сопствену шољу

Хостели су често препуни странаца који, зачудо, сви иду да једу у исто време. И шта када понестане тањира? Е ту онда ускаче ваша шоља. А ако вам се не свиђа да једете из шоље онда ћете свеједно морати да сачекате. Иста ствар и с вашим омиљеним јутарњим напитком.

9. Опустите се и упознајте људе

Хостели су места на којима ћете упознати најразличитије људе из свих делова света. Немојте се изоловати, него искористите прилику упознајте се с њима и стекните нове пријатеље. Доћи ћете у ситуацију да та пријатељства негујете кроз све године свог живота, а унуцима ћете моћи да причате приче које неће наћи у књигама.

Б 92
фото: интернет

Коментари / 0

Оставите коментар