Прича: Био је ефикаснији од Месија и Роналда, а онда...

...а онда је дао четири гола у мечу за титулу и отишао да се бави нечим другим! Лионел Меси је на 571 клупском мечу дао чак 472 гола. Кристијано Роналдо је на нешто више одиграних утакмица, 678, био стрелац у 490 наврата. Међутим, за најбољег голгетера свих времена, када је реч о утакмицама и броју голова, вероватно нисте чули. И не чуди, напрасно је, усред сјајне каријере, решио је да се бави нечим другим и то у 26. години.

Фудбал 03.10.2016 | 23:45
Прича: Био је ефикаснији од Месија и Роналда, а онда...
Марио де Кастро је рођен 1905. године. Одрастао је без оца, са четворицом браће и мајком-удовицом, која није разумела његову велику љубав према фудбалу. А он, не желећи да је увреди, под изговором да има додатне студентске обавезе (а заиста је јако волео да једног дана буде доктор и помаже другима), викендом би играо фудбал. И то за чувени Атлетико Минеиро, клуб из Бело Хоризонтеа.

Како се у кући редовно слушао радио, а мечеви Атлетика били редовно преношени, решио је да наступа под псеудонимом Ориам, како мама не би сазнала да јој син игра, уместо да учи. И, стварно, док није учио, играо је. Нестварно, кажу његови савременици. "Никада му лопта није побегла у аут или гол-аут", тврдили су. "Када шутне, то је или погодак, или одбрана. Овог другог је било много мање", писали су. Заиста, давао је толико голова да је његов учинак, од 195 погодака на тачно 100 одиграних мечева, најбољи просек који је неко у свету фудбала успео да има на оном врхунском нивоу.

За Бразил, међутим, никада није играо. У репрезентацију су дотад позивани само играчи из клубова који су у Рио де Жанеиру и Сао Паулу. Чак и када су му из стручног штаба националне селекције рекли да би га водили на онај чувени Мундијал 1930. у Монтевидеу, али заправо, да буде само резерва (резерве тада нису имале право да улазе у игру током меча, јер замене нису биле могуће правилима), насмешио се и рекао "нека онда играју момци из Рија и Сао Паула". Зато га никада на делу нису видели Моша, Тирке и наши остали јунаци из Монтевидеа - који су Бразилце и победили.

Марио де Кастро је наставио да студира медицину, да игра под псеудонимом, и обара рекорде. У последњем колу првенства бразилске државе Минас Жераис, а тада је свака од бразилских савезних држава имала своје клупско првенство, његовом Атлетику требала је те 1931. победа над Виља Новом. Само, Виља Нова је водила са 3:0 на полувремену. После кратког предаха, Марио де Кастро је са саиграчима изашао на терен како би се одиграо други део меча и - са четири поготка донео тријумф од 4:3, тиме и титулу вољеном клубу.

Међутим, у слављу које је настало, било је превише емоција. Они који су били за Атлетико - бурно су прослављали преокрет за трофеј, а присталице пораженог клуба су беснеле због нестварног краја сна. Дошло је до великих сукоба и, на запрепашћење свих, један од чланова управе Мариовог клуба извадио је пиштољ и убио навијача Виља Нове.

Марио де Кастро је у знак протеста због насиља које је и довело до трагичног исхода, сутрадан по свом јубиларном, стотом мечу, саопштио да се више неће бавити фудбалом. Имао је само 26 година.

Живео је пуне 92.

И, од те 1931. па до 1998, радио је само једно: помагао другима. Био је доктор до последњег дана свог живота. А остао голгетерски рекордер за сва времена.

Извор: блиц.рс

Коментари / 0

Оставите коментар