Priča: Bio je efikasniji od Mesija i Ronalda, a onda...

...a onda je dao četiri gola u meču za titulu i otišao da se bavi nečim drugim! Lionel Mesi je na 571 klupskom meču dao čak 472 gola. Kristijano Ronaldo je na nešto više odigranih utakmica, 678, bio strelac u 490 navrata. Međutim, za najboljeg golgetera svih vremena, kada je reč o utakmicama i broju golova, verovatno niste čuli. I ne čudi, naprasno je, usred sjajne karijere, rešio je da se bavi nečim drugim i to u 26. godini.

Fudbal 03.10.2016 | 23:45
Priča: Bio je efikasniji od Mesija i Ronalda, a onda...
Mario de Kastro je rođen 1905. godine. Odrastao je bez oca, sa četvoricom braće i majkom-udovicom, koja nije razumela njegovu veliku ljubav prema fudbalu. A on, ne želeći da je uvredi, pod izgovorom da ima dodatne studentske obaveze (a zaista je jako voleo da jednog dana bude doktor i pomaže drugima), vikendom bi igrao fudbal. I to za čuveni Atletiko Mineiro, klub iz Belo Horizontea.

Kako se u kući redovno slušao radio, a mečevi Atletika bili redovno prenošeni, rešio je da nastupa pod pseudonimom Oriam, kako mama ne bi saznala da joj sin igra, umesto da uči. I, stvarno, dok nije učio, igrao je. Nestvarno, kažu njegovi savremenici. "Nikada mu lopta nije pobegla u aut ili gol-aut", tvrdili su. "Kada šutne, to je ili pogodak, ili odbrana. Ovog drugog je bilo mnogo manje", pisali su. Zaista, davao je toliko golova da je njegov učinak, od 195 pogodaka na tačno 100 odigranih mečeva, najbolji prosek koji je neko u svetu fudbala uspeo da ima na onom vrhunskom nivou.

Za Brazil, međutim, nikada nije igrao. U reprezentaciju su dotad pozivani samo igrači iz klubova koji su u Rio de Žaneiru i Sao Paulu. Čak i kada su mu iz stručnog štaba nacionalne selekcije rekli da bi ga vodili na onaj čuveni Mundijal 1930. u Montevideu, ali zapravo, da bude samo rezerva (rezerve tada nisu imale pravo da ulaze u igru tokom meča, jer zamene nisu bile moguće pravilima), nasmešio se i rekao "neka onda igraju momci iz Rija i Sao Paula". Zato ga nikada na delu nisu videli Moša, Tirke i naši ostali junaci iz Montevidea - koji su Brazilce i pobedili.

Mario de Kastro je nastavio da studira medicinu, da igra pod pseudonimom, i obara rekorde. U poslednjem kolu prvenstva brazilske države Minas Žerais, a tada je svaka od brazilskih saveznih država imala svoje klupsko prvenstvo, njegovom Atletiku trebala je te 1931. pobeda nad Vilja Novom. Samo, Vilja Nova je vodila sa 3:0 na poluvremenu. Posle kratkog predaha, Mario de Kastro je sa saigračima izašao na teren kako bi se odigrao drugi deo meča i - sa četiri pogotka doneo trijumf od 4:3, time i titulu voljenom klubu.

Međutim, u slavlju koje je nastalo, bilo je previše emocija. Oni koji su bili za Atletiko - burno su proslavljali preokret za trofej, a pristalice poraženog kluba su besnele zbog nestvarnog kraja sna. Došlo je do velikih sukoba i, na zaprepašćenje svih, jedan od članova uprave Mariovog kluba izvadio je pištolj i ubio navijača Vilja Nove.

Mario de Kastro je u znak protesta zbog nasilja koje je i dovelo do tragičnog ishoda, sutradan po svom jubilarnom, stotom meču, saopštio da se više neće baviti fudbalom. Imao je samo 26 godina.

Živeo je pune 92.

I, od te 1931. pa do 1998, radio je samo jedno: pomagao drugima. Bio je doktor do poslednjeg dana svog života. A ostao golgeterski rekorder za sva vremena.

Izvor: blic.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar