Рођена прва беба са троје родитеља

Новом медицинском техником на свет је дошла прва беба с троје родитеља! „Њу сајентист“ преноси да дечак има уобичајени ДНК оца и мајке, уз малу количину генетског кода донатора. Амерички лекари предузели су несвакидашњи корак како беба не би попримила генетско стање које има мајка, пореклом из Јордана.

Свијет 28.09.2016 | 07:54
Рођена прва беба са троје родитеља
Стручњаци наводе да је овај потез „гласник нове ере у медицини“ који би могао да помогне бројним породицама са генетским поремећајима. Такође упозоравају да су потребне ригорозне провере нове и контроверзне технологије, назване митохондријска донација.

Митохондрије су мале преграде унутар готово сваке ћелије у телу које претварају храну у корисну енергију. Неке жене имају генетске дефекте у митохондријама које могу пренети на своју децу.

У случају јорданске породице, реч је о поремећају познатом као Ли-Фраумени синдром који би, како се показало, био фаталан за било коју зачету бебу. Међутим, научници су смислили начин да заобиђу тај проблем.

Амерички тим, који је путовао у Мексико да спроведе поступак јер тамо не постоје закони који га забрањују, користио је метод који поправља митохондрије у мајчиној јајној ћелији пре самог оплођења очевом спермом у лабораторији. Њихова техника искористила је јајну ћелију даваоца која је обезбедила здраве митохондрије.

Резултат је здрава беба са 0,1 одсто ДНК донатора и са генетским кодом – за ствари као што су коса и боја очију – од мајке и оца.

РТС/Агенције

Коментари / 0

Оставите коментар