Rođena prva beba sa troje roditelja

Novom medicinskom tehnikom na svet je došla prva beba s troje roditelja! „Nju sajentist“ prenosi da dečak ima uobičajeni DNK oca i majke, uz malu količinu genetskog koda donatora. Američki lekari preduzeli su nesvakidašnji korak kako beba ne bi poprimila genetsko stanje koje ima majka, poreklom iz Jordana.

Svijet 28.09.2016 | 07:54
Rođena prva beba sa troje roditelja
Stručnjaci navode da je ovaj potez „glasnik nove ere u medicini“ koji bi mogao da pomogne brojnim porodicama sa genetskim poremećajima. Takođe upozoravaju da su potrebne rigorozne provere nove i kontroverzne tehnologije, nazvane mitohondrijska donacija.

Mitohondrije su male pregrade unutar gotovo svake ćelije u telu koje pretvaraju hranu u korisnu energiju. Neke žene imaju genetske defekte u mitohondrijama koje mogu preneti na svoju decu.

U slučaju jordanske porodice, reč je o poremećaju poznatom kao Li-Fraumeni sindrom koji bi, kako se pokazalo, bio fatalan za bilo koju začetu bebu. Međutim, naučnici su smislili način da zaobiđu taj problem.

Američki tim, koji je putovao u Meksiko da sprovede postupak jer tamo ne postoje zakoni koji ga zabranjuju, koristio je metod koji popravlja mitohondrije u majčinoj jajnoj ćeliji pre samog oplođenja očevom spermom u laboratoriji. Njihova tehnika iskoristila je jajnu ćeliju davaoca koja je obezbedila zdrave mitohondrije.

Rezultat je zdrava beba sa 0,1 odsto DNK donatora i sa genetskim kodom – za stvari kao što su kosa i boja očiju – od majke i oca.

RTS/Agencije

Komentari / 0

Ostavite komentar