Милиони евра из ЕУ за владавину права у БиХ

У Сарајеву је данас озваничен наставак пројекта унапређења полицијске службе и јачања сарадње, координације и ефикасности агенција за провођење закона у БиХ. Ради се о пројекту који са 4,5 милиона евра финасира Европка унија, а проводиће га Савезно министарство унутрашњих послова Аустрије у сарадњи са министарствима унутрашњих послова Хрватске и Словеније.

Босна и Херцеговина 27.09.2016 | 22:55
Милиони евра из ЕУ за владавину права у БиХ
Осим 4,5 милиона евра за провођење пројекта унапређења и јачања сарадње полицијских агенција на свим нивоима у БиХ, Европска унија до краја године уложиће још 2,5 милиона евра за набавку информатичке и телекомуникационе опреме, те 2,5 милона евра за јачање борбе против тероризма, а 6 милиона евра Европска унија ће обезбиједити за опремање свих полицијских агенција у БиХ.

Од 2011. године Европска унија је донирала више од 30 милиона евра полицијским агенцијама у БиХ, а све с циљем подршке владавини права у БиХ.

"Тежиште овог пројекта је борба против тероризма, организованог криминала и корупције. У овом послу важна је међународна сарадња, али и сарадња агенција у БиХ", истиче замјеник шефа делегације ЕУ у БиХ Калдоун Сино и додаје да је овај пројекат још један корак напријед БиХ ка Европској унији.

Франц Еинзингер из Савезног МУП-а Аустрије напомиње да криминал не познаје границе и све су опаснији начини на који се криминалци повезују. "Ако желимо ефикасно да се боримо против криминалних пријетњи, морамо да окупимо све снаге, морамо да будемо партнери, а БиХ је важан партнер када говоримо о борби против организованог криминала и тероризма на западном Балкану", каже Еинзингер.

У Министартву безбједности Савјета министара БиХ истичу да је ово значајан пројекат који ће подићи ниво безбједности у БиХ и достизање стандарда Европске уније. "Посебна вриједност овог пројекта је што се свих 20 агенција из БиХ потпуно сагласило, постигли су консензус, идентификовали заједничке приоритете, циљеве, мјере и активности које треба заједнички да проводе током наредне двије године, колико траје провођење овог пројекта", истиче помоћник министра безбједности у СМ БиХ Самир Ризво.

Конференцији, којом се званично обиљежава почетак пројекта јачања сарадње полицијских агенција у БиХ, присуствовао је и директор полиције Републике Српске Дарко Ћулум, али није био расположен за изјаве за медије. Остали смо без одговора на питање да ли ће МУП Српске искористити средства која Европска унија улаже у развој полицијских агенција у БиХ и јачање њихове координације или ће се то сматрати преносом надлежности?



БН телевизија

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Пендул

27.09.2016 21:04

Ја мислио да само братска Русија помазе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сигурно за РС

27.09.2016 21:10

Донијели у коферу паре да Додик појаца полицију пред нови референдум са теским цијевима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пикси

27.09.2016 22:00

Поклопише нас 100%.

ОДГОВОРИТЕ
Name

м1§

27.09.2016 22:12

Дарко Ћулум оце само руске паре којих нема ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Слободанка

28.09.2016 05:37

Кад су паре у питању, режим не занимању надлежности.

ОДГОВОРИТЕ
Name

@Слободанка

28.09.2016 07:28

Није народ свјестан да су пресли праг и тренутно је 65% од БДП задузеност. Толико о добрим намјерама за РС а народ глуп. Само казес пријете насој Републици српској и све је готово мозес слободно узети милијарду нико то и не гледа.