15 милиона КМ СНСД за куповину гласова

Милорад Додик налази се у изгубљеној политичкој ситуацији; Сви су му окренули леђа, остао је потпуно сам.

Република Српска 27.09.2016 | 22:09
15 милиона КМ СНСД за куповину гласова
Истовремено, страх је завладо унутар СНСД-а, а конфузија је превлађујуће стање. Посебан страх унутар СНСД-а изазива спознаја да, колико до јуче "пријатељски медији", почињу да најоштрије критикују Додика и предвиђају његов скори политички крај.

Додик малу шансу да се покуша извући из губитничке ситуације види у “билдању” самопоуздања странке и активиста, ширећи убјеђење да ће СНСД освојити побједу на предстојећим локалним изборима.

Унутар СНСД-а не смије се ни помислити на пораз, а чини се све да се страначка машинерија ојача и крене у напад.

Циљ свих циљева је освајање 30 начелничких мјеста (у збиру са ДНС-ом и СП-ом), што би, сматра Додик, створило одређени маневарски простор за њега, јер након локалних избора њему слиједе тешки дани и још теже ноћи.

Додик уочава да је покренута машинерија за његово детронисање, па покушава одговорити ударом на изборима и остварењем што квалитетнијег резултата.

Или побједа или превара, девиза је СНСД-а, која се може ишчитати и као “Преваром до побједе”.

У ту сврху спремљено је, према последњим информацијама из врха СНСД-а, са већ петнаест милиона марака кеша.

Тај новац намијењен је за куповину бирача, предсједника општинских изборних комисија и чланова бирачких одбора.

"Особама које могу донијети већу количину гласова или омогућити убацивање значајнијих количина гласачких листића биће понуђене безобразно високе суме новца", тврде моји извори и истичу да ће се покушати и са куповином особа блиских кандидатима супротстављених СНСД-у.

Прве транше новца кренуле су ка својим одредиштима 27.09.; Кеш возе активисти странке уз дискретну пратњу лојалних припадника МУП-а РС, који активно учествује у кампањи, али и на самим изборима, као полуга Режима.

Новац одлази у општине за које је процијењено да ће разлика међу кандидатима за начелнике бити неколико стотина до хиљаду и по гласова. Циљ је, куповином бирача, предсједника општинских изборних комисија и чланова бирачких одбора, обезбиједити побједу СНСД-ових кандидата у тим општинама.

Новац се дистрибуише на подручју Бањалуке, потом у Дервенти, Модричи, Шамцу, Теслићу, Рогатици, Власеници, Фочи, Дубици, Требињу, Новом Граду, Билећи, Вишеграду, Српцу, Источном Новом Сарајеву, Источној Илиџи.

У свим овим општинама, као и у Бањалуци, све процјене/истраживања указују да је разлика између кандидата тијесна и циљ СНСД-а је да куповином бирача, бирачких одбора, предсједника општинских изборних комисија, страначких противника, обезбиједи побједу.

Само у Теслић је 27.09. пребачено пола милиона марака, јер је, према последњим истраживањима, Милан Миличевић, кандидат СзП-а, успио да се “одлијепи” од противкандидата Драгана Богданића (СНСД), на хиљаду гласова разлике.

Огромна количина новца (300.000 КМ) пребачена је и у Нови Град, гдје је последњих неколико дана дошло до значајног обрта ситуације: Миланко Михајлица, кандидат СзП-а успио је да се поравна са Мирославом Дрљачом, кандидатом СНСД-а.

То је изазвало праву агонију у СНСД-у у овом граду.

Слична ситуација је и у Дубици, гдје се Бранко Бараћ (СзП) примакао на само 250-300 гласова Раденку Рељићу (СНСД).

У Требињу Лука Петровић увелико ради великим парама, а разлика између њега и Славка Вучуревића је у 250 гласова.

У Бањалуци је потпуно поравнат резултат између Игора Радојичића и Драгана Чавића.

СНСД је по Додиковој наредби снажно напао и на неколико СДС-ових утврда, прије свих на Пале, Невесиње и Гацко.

Иако су кандидати СзП-а у овим општинама у солидној предности, СНСД чини све да ту предност анулира - паре се не жале, премда се задатак чини претешким.

Додик посебно жели да освоји Пале, јер тај градић сматра колијевком СДС-а.
Како данас ствари стоје, тешко ће му то поћи за руком, али до краја избора је још пет дана.

Упумпана је и велика количина новца у Сребреницу, гдје је изборни дуел на етничкој основи - Србин против Бошњака. Додик жели побједу у Сребреници, јер сматра да би га она додатно политички ојачала.

Интересантно је да СНСД жестоко напада и ДНС у Броду, покушавајући по сваку цијену да њихов кандидат Илија Јовичић достигне предност Вида Ивановића, кандидата ДНС-а.

Када је Брод у питању, у великој мјери одлучују гласови из дијаспоре, а куповина гласова у иностранству је почела још љетос.

Док се ДНС брани од СНСД у Броду, исти систем примјењује над својим противницима из СзП-а, тамо гдје су сукобљени у кандидатури за начелнике.

ДНС је напао двије СДС-ове утврде - Угљевик и Љубиње.

Да би оборио Василија Перића у Угљевику, ДНС ће само у овом граду утрошити најмање 250.000 КМ, док су за Љубиње, гдје годинама влада Весо Будимчић, намијенили мању своту, јер је и број бирача мањи.

Од укупне количине новца, петнаест милиона, 20 посто је већ раније потрошено, 40 посто ће бити утрошено до недеље, а на сам дан избора остатак од четрдест посто ће послужити за куповину.

То је стандардна схема, а моји извори из СНСД-а тврде да Додиков покушај да буквално купи побједу неће коштати само 15 милиона.
“Прво су планирали потрошити десет милиона, онда су повећали и обезбиједили 15 милиона кеша. До недеље и на сам дан избора ће бити потрошено много више кеша од тога”, закључили су они.

Све у свему, у недељу, 02.10., слиједи прави "рат" и најдраматичнија изборна битка од Дејтона до данас.

Блог Слободан Васковић

Коментари / 72

Оставите коментар
Name

бака

27.09.2016 20:33

Постовани господине Васковицу,писите сто висе,а сто мање стављајте њихове слике ,да не прљамо своје погледе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зр

27.09.2016 21:31

Не знам зашто оволико Милокраових слика, ма носите га да могу без гађења читати.

Name

Дане

28.09.2016 03:23

Глуп текст. Знате да СДС нема висе подрску. Муслимани су једини који це да гласају за СДС.

Name

Градиска РС

28.09.2016 03:58

У Јурковици у Градисци на прослим изборима нису ни бројани гласови.Казу у комисији хоцемо ли све који су изасли написати Додику,сви се слозе и упису све и један глас за СНСД.У изборној комисији је пуно оних сто их не занима то сто раде вец да узму паре.Зато ви из савеза памет у главу.А гледао сам својим оцима кад цовјек празне листуце попуњава после гласања.Исто СНСД.

Name

Ис

28.09.2016 06:45

Људи ко год понуди паре узмите и прије убацивања листица у кутију искризајте га нек буде невазеци.

Name

Бањалука

27.09.2016 20:34

Та сума је много већа. Сва државна предузећа су у њиховој функцији и куповини гласова као и притисцима и уцјенама. Да им то одузмемо на неки начин били би разбуцани као....... НАРОДЕ ПАМЕТ У ГЛАВУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милана

27.09.2016 20:35

Ајме мени,па њега ништа не спаси више,то он зна од јуче,демонтиран је од оних који су нам га и намонтирали на главу и леђа наша.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мила

27.09.2016 20:41

Е, ово је за тузиластво, ако је истина дасе купују гласови,а не за реферемдм. Господо правници, мислим на тузиоце, оставите референдум, истразјте криминал, поднесите кривицне пријаве због куповине гласо ва, због криминала ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

тзхц

27.09.2016 20:43

Рекао сам раније да је 50ка мало за глас.Треба цекат задњи моменат

ОДГОВОРИТЕ
Name

Катанацо

27.09.2016 21:03

Хахаххах,у праву си. Задњи удар и ето лове .хахахахах

Name

Милос

27.09.2016 21:00

2018 Додик хоце да буде српски цлан Предсједниства БиХ,а сада кобајаги неце у Сарајево!? Који је то предизборни манипулант!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зељко

27.09.2016 21:00

Народ це опет да гласа из интереса. Ко је запослен странацки нормално да неце гласати против Додика јер на тај нацин сеце грану на којој седи. То је моцна гласацка масинерија. Дрзавни сектор бас брига за запослене у приватном сектору. Ми смо дубоко подељено друство у коме влада корупција, криминал и родјацко кумовске везе су толико јаке да их једини јос веца беда и јос горе стање мозе победити. Мора да нам буде горе да би нам било боље. Дрзавни сектор мора да дозиви судбину приватног сектора.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

27.09.2016 22:43

Тачно друзе. Управо у Хаџићима отворена фабрика термоизолације од овчије вуне које у огромним количинама има у БиХ. Знаш ону Док је оваца биће и вуне па Французи намирисали бизнис

Name

ре Зељко

28.09.2016 05:18

Тацан коментар. Од поцетка СНСД је имао добру организацију и сирио своје цланство прво својим новцем, а онда насим. Тако да је улозено вратио јос прије 10 година. Веома су ријетки цланови СНСД-а који или немају посао или су у неком стању цекања. Јавна је тајна да кандидати на листама СНСД-а су ту само да си надју посао, а уздају се у многборјен цланове породице, кумове и њихове кумове. Тако да се та "трава" све виси сири и за 10 година це нестати опозиције, јер це сва РС бити "купљена" од СНСД- Веома мудра политика и стратегија од настанка СНСД, гдје су увукли народ на неки вид соц-демократије, до садасњег јаког националног набоја. Тако је и у Њемацкој прво настала Националсоцијалистичка њемачка радничка странка, да би привукла радницку класу, а онда пресла у цисту десницарску странку. Да би изазвали сукоб у Њемацкој, запалили су Реихстаг... Даље је историја. Има ли додирних тацака?

Name

ре зељко

28.09.2016 05:52

НЕ ЛУПАЈ 96 САМ ЗАПОСЛЕН КАО БОРАЦ АЛИ САМ МОРАО ДОЊЕТИ СДСОВУ ЦЛАНСКУ КАРТУ ЦИЈИ САМ ЦЛАН ОД ОСНИВАЊА АЛИ БЕЗ ИКАКВИХ КОНТАКАТА И КОРИСТИ ЈА И ФАМИЛИЈА ГЛАСАМО ЗА ДОДИКА ЈЕР ОВАЈ СДС ЈЕ ИЗГУБЉЕН И ЗАТО ВАСКОВИЦУ НЕ ЛАЗИ.

Name

НисамПоткупљив

27.09.2016 21:04

Ваљда смо досли памети...те паре тренутно це задовољити људе који се продају...АЛИ СТА ПОСЛИЈЕ,ДУГОРОЦНИЈЕ?????????? Доведени смо до понора па ако хоцете да нестанемо изволите и изаберите конацну пропаст.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Правник у покушају

27.09.2016 21:09

Господине Васковићу, ако имате поуздана сазнања и доказе за ово кривично дело, морали бисте то пријавити надлежним државним органима, у противном и сами чините кривично дело. Ако немате, онда чините дело клевете.

ОДГОВОРИТЕ
Name

обс

28.09.2016 05:51

Па сто га не тузе за клевету?

Name

Милиција еx

28.09.2016 06:13

Надлежни органи могу и требају ићи трагом информација у медијима, провјеравати их и поступати по њима. И медији су за органе гоњења валидан извор корисних, употребљивих информација.

Name

бака

27.09.2016 21:13

Зло се надуло колико је највисе могло,сада це да пукне и нема му спаса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јово Ј

27.09.2016 21:28

Да ли Ви то господине Васковицу правите одступницу у овим градовима.Тако ми звучи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јума

27.09.2016 21:48

Ма нема од тог ништа, Додик и булумента трче почасни круг.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кад се власт претвори у болест

27.09.2016 21:58

Све ће покушати, ни од чега не преже да би остао на власти он и његов СНСД, ал како видим неће му овај пута то успјети.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

27.09.2016 21:58

Која смо ми туга од народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Доста висе

27.09.2016 22:04

Јадни сте ви из СНСД-а кад морате бираце куповати. Ви и Миле сте највеци манипулатори у РС. Народе, памет у главу! доста висе тих лази, крадје, корупције и манипулације.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ови

27.09.2016 22:04

Купују изборе покраденим милијардама. У протеклих више од деценију, нису створили никакву нову вриједност. Развалили су све. Нека Жељка угаси свјетло.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милехх

27.09.2016 22:07

Хвали се један затвореник другом: -Ја сам  прод'о телеком.Илегална приватизација.Три стотине  милиона пријатељу мој .Што си ти ту? -Намјештање избора,запошљавање страначких колега,родбине и намјештање тендера-каже други. -Које сте ви будале!-казе затвореник из сусједне ћелије. -Па ја сам  то све урадио и нисам ухапшен. -Па што си ту? -Ма распис'о неки референдум.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дошао им крај

27.09.2016 22:17

Имају они пара крало се годинама и краде се још. Џаба им , неће им паре и подмићивање парама помоћи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

матриx

27.09.2016 22:32

А сдс колико даје новца? Имали ста о томе?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Димњачар

27.09.2016 23:00

Када ћу ја добити паре за моју покојну бабу, жена редовно гласа 20 година послије смрти? Ако могу живи добијати по 100 марака за глас, могу и унуци покојника барем по 50?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мајор

27.09.2016 23:39

Цудан смо ми неки народ,ја се сјецам нпр.Браце Зеница,то је тотално не битна особа,али са друге стране и те како битна,као и Маринко Уцкур. Овај Зениц је кад су Биљана,Милорад и Олбрајтова досли на власт,по селима одрзавао неке говоре као и његова прица је била "народ од Требиња до Новог Града мисли исто,срусити СДС", а на предходним опст.изборима он се појави на листи за одборника код Цавица. Или овај Маринко,са балкона са Плавсицком кад је викао,а сад је " гласноговорник" код Цавица. Само зелим питати "Председнице Цавицу,кога сте то примили у странку"?

ОДГОВОРИТЕ
Name

цц

28.09.2016 06:35

Свака част. Слицни су они. Српска хајдуција је у питању. Верујем мало у озбиљност неких кандидата СДС који би ако не би било притиска са стране и тајкуна могли поставити коректнији кодекс. И У ОПОЗИЦИЈИ ПОСТОЈЕ ЉУДИ КОЈИ ИМАЈУ ВИСЕ БУДЗЕТСКИХ ПРИМАЊА. ЗАШТО, ксда се зна да се професионално мозе само један посао ваљано обављати?

Name

екумена

28.09.2016 04:29

Није 15 милиона, вец 42,335.714 КМ. То су људи срацунали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мицк

28.09.2016 04:56

Зато је на тргу синоц било 15000 људи..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бора

28.09.2016 05:00

Зна Баја ста народу треба,као и бирацким одборима. Ако Баја и његови имају те паре, а имају, зна се како це се заврсити избори. Баја је сампион обмане срског народа, интелигентан, паметан, спреман мазнути лову гдје год се мозе, као и процјенити ко му је пријетња. Ко је гледо задњу Церилицу у којој је гост Додик мозе да се види умјеце манипулације српским народом. Само прица о лобирању је прица о правдању теренским послусницима и директорима јавних предузеца, партијским цлановима али својим гласацима за сву пљацку, отимацину и извлацење пара коју свакодневно ради. И наравно. сви легли на руду, и вјерују Баји. Цак је рекао да се 10 арапа појавило са стотинама милион долара са којим се он мора борити, вјероватно правдајуци милоне који су покрадени у насој РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

28.09.2016 05:21

Дали је нас народ толико корумпиран остаје да се види.

ОДГОВОРИТЕ
Name

адам

28.09.2016 05:23

Из поуздани извора се говори да це глас бити плацан 500 км не будите јефтини неко це да покупи васе паре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Васковицу

28.09.2016 05:40

Колико тебе плацају богати, никако тај податак да објавис и ко је послодавац? Унапријед захвалан!

ОДГОВОРИТЕ
Name

питање на месту

28.09.2016 07:23

Свака част пријатељу на питању! Хоћемо одговор!!!

Name

гласац

28.09.2016 05:50

Кренули су од стана, до стана да траже тзв.анкетирање, бр.лк и потпис старијих људи. Буцкове тројке су најангазованије. После избора потребно је само провјерити да ли су мртви излазили на изборе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

паре

28.09.2016 07:21

Видјет цемо, ко је гдје побједио ту су паре, циста рацуница. Увијек се куповало, али за ове изборе највисе. Гласаци узимају од три странке лову, барем је тако у И. Сарајеву.

ОДГОВОРИТЕ
Name

херцеговац

28.09.2016 07:22

"Опозиција" су криминалци ко и власт . Ако све ово знају а ништа не предузму они су само саучесници у чињењу више кривичних дијела због прикривања истих.Да не спомињемо препоштеног Чавића чија екипа у Требињу увелико ради за црвене а он о поштењу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рис

28.09.2016 08:08

Јесу криминалци,али мањи. Они су покрали милионе,а Додиковци милијарде. У томе је разлика,и зато гласам за мање зло!

Name

Г.

28.09.2016 07:23

..А за Бијељину, ниста!? Цудно, али знамо да размисљамо и релацију су нам јасне, па нам је и остало јасно. п.с. једноставно не писи ниста о мени. Ни добро ни лосе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Увијек

28.09.2016 07:30

... Увијек иста прича...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сале

28.09.2016 07:39

Ево глас на продају, 200 КМ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радојициц

28.09.2016 09:46

Јави ми се у инбоx ради преузимања новцане накнаде.

Name

Драго

28.09.2016 10:15

СДС мени сада личи на нове нинџа-корњаче. Постоји отклон од оне негдашње дечје наивности и некако су постале агресивније...

ОДГОВОРИТЕ
Name

послусајте 2.57 мин

28.09.2016 11:30

хттпс://www.yоутубе.цом/wатцх?в=3УОг6ГWТОр4

ОДГОВОРИТЕ
Name

бл

28.09.2016 14:48

Цуј поравнато у Бања Луци, Цавиц тамо нема ни минималне сансе, зна се његова историја, Игор је пресаврсен кандидат.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бања Лука

28.09.2016 22:22

Шта лупеташ,какав црни љигави Игор

Name

Градјанин

28.09.2016 17:13

Даце они и много веце паре од 15 милиона КМ. Сто неце дати .То су дрзавне паре које нико од њих није зарадио. А после це бити нема пара јер као не ради ниста од привреде. Лако је тросити дрзавне паре ради куповине гласова . Хоце ли неко урадити несто за озивљавање привреде. Сви играју на карту патриотизма наводног јер то јос увијек пали код народа али сваким даном све мање !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ранко

28.09.2016 17:23

Гдје и коме се треба јавити да преузмем кеш, ја стално гласам за громаду од човјека и политичара или како ви кажете за "гризлија", можете му пљунути под прозор. Јадан је онај ко вјерује у твоју истину, зна се ко те плаћа и за кога радиш.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалуцанин

28.09.2016 21:05

дај хоцу и ја да продам цетири гласа.Како се то ради..Коме се обратити.Од `90 од како гласам никад ми нико није досао и дао паре да за њега гласам.

Name

Микробиолог

28.09.2016 19:12

Није ни цудо сто руља ко поманитала рице на трибинама...мало ице мало пице музика и дзепарац.А ста даље кад еуфорија продје и бајини пулени бас због толико улозених пара побједи,ста питам вас кад нам свима додје наплата...јос висе гладних...јер ко це нас толике и гдје запослити како обецавају..гдје када све пропада и затвара се...е хвала нисам у маси нецу сендвиц а посао нит имам нит цу добити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

перо

28.09.2016 21:15

Победа не долази у питање, газда миле инвестира у будуцност...

ОДГОВОРИТЕ
Name

БАЊА ЛУКА

28.09.2016 22:25

СВИ ПАПЦИ НЕКА СЕ ОБРАТЕ ЖЕЉКИ,ОНА ЈЕ ЗАДУЖЕНА ЗА КУПОВИНУ ПАПАКА

ОДГОВОРИТЕ
Name

бака,за оне који прозивају госп.ВАСКОВИЦА

29.09.2016 03:04

Срам вас било багро невидјена,Васковиц је за вас ГРОМАДА,стојте мирно кад он износи истину.Конацно вам је досао КРАЈ.Сикте у мисије рупе недостојници једни.Зивио нам ВАСКОВИЦ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈЕЛЛЛ

29.09.2016 06:36

ГРОМАДА ЈЕ БИЛА У САД И СОРОШИРЛА СЕ САД МОЖЕ ЛАГАНО ДА БРЉА И ДУВА

Name

бака

29.09.2016 07:27

ЈЕЛЛ,како је у мисијој рупи?

Name

Доста!

29.09.2016 08:00

Све сто бака написе,и мЕне потписите испод! ДОСТА ЈЕ,ГОТОВ ЈЕ!

Name

бака

29.09.2016 03:07

Народе,дизите се на ноге,нема спавања док се багра не разбуца.Издрзимо јос три дана,а онда мир И спокој у дуси/Зивио Васковиц И СЗП/

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ј...С БАКУ

29.09.2016 06:35

БАКИЦЕ МОЖЕШ ДА СВИРАШ ЛОВА ЈЕ ЛЕГЛА СзП ЈЕ ГОТОВ.

Name

бака

29.09.2016 07:32

Бакица свира,а ти крадес Богу дане И једес тудји хљеб,недостојнице један,процитај о Великом петку,да се издајник Јуда због мита објесио,а оне паре сто су узете за крв невину дате су за крвну њиву,свако је биједан ко не процита то И не сазна како заврсе изроди.

Name

Ре бака

29.09.2016 09:38

Бакице све си у праву, само ударај, СНСД багру ћемо потући у недељу.

Name

Доста!

29.09.2016 07:56

Р овај пут му неце помоци ни 150 милиона! ГОТОВ ЈЕ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

народ

29.09.2016 09:30

МИЛЕ це победити

ОДГОВОРИТЕ
Name

мало сутра

29.09.2016 12:05

Ниси ти народ вец изрод.

Name

сс

29.09.2016 09:31

То је васа демагогија

ОДГОВОРИТЕ
Name

мирко

29.09.2016 11:42

Људи ста ви то писете, гдје ви зивите,мени се цини да зивите у сновима, никако вас не разуме да толико мозете мрзет цовека.где вам је образ. знам да ово нецете ни објавити и онда вам јаква свауредјивацка политика. срам вас било

ОДГОВОРИТЕ
Name

сто прије то боље

29.09.2016 12:07

Преумљење ,Миркане,преумљење,устај из сна медједјег.

Name

бака

29.09.2016 13:30

А од понедељка гос.Васковицу,окренути лист.Поцните писати историју,овакве јос није било од постанка свијета.То само мозете ВИ написати И нико други

ОДГОВОРИТЕ