Мобинг у школи у И. Новом Сарајеву?

Мобинг, односно психичко али често и физичко злостављање на радном мјесту, све је чешћа појава у Републици Српској. Међутим овај облик понашања је веома тешко доказати. Драгица Костовић, наставница у Основној школи "Свети Сава" у Источном Новом Сарајеву тврди да је изложена мобингу од руководства школе.

Република Српска 27.09.2016 | 22:31
Мобинг у школи у И. Новом Сарајеву?
Драгица Костовић након завршеног Природно-математичког факултета у Сарајеву одлучила је да ради у просвјети. Географију је предавала у сарајевским и београдском средњим школама, а последњих 20 година запослена је као наставник у Основној школи "Свети Сава" у Источном Новом Сарајеву. За коју годину ће у пензију, али тврди да је изложена мобингу, тортури и уцјенама и то од директорице школе Данијеле Мрде и школског педагога Мирјане Кнежевић.

"У овој школи радим 20 година и као најстарији члан колектива доживјела сам невиђену тортуру у досадашњој каријери. Пријетиле су ми отказом, одбијале од плате", каже Костовићева. Према тврдњама наставнице Костовић, све је почело крајем прошле године када је из учионице избацила дјевојчице које нису ученице те основне школе, већ средњошколке и које су правиле неред, па чак и физички насрнуле на њу. Поставила је питање како у школу могу да уђу особе којима ту није мјесто, поготово када школу обезбјеђује приватна заштитарска фирма а то, одлуком руководства школе, плаћају родитељи ученика иако је њих скоро 200 било против тога.

"Школа више не личи на школу, претворена је у тржни центар. Поједини наставници одлазе и долазе кад хоће, а менаџмент је ријетко у школи. Већина их је у бањама, на боловању или по кафићима. Сви су у неким приватним аранжманима", тврди Костовићева.

Драгица Костовић додаје да је о стању у школи и тортури којој је, како она сматра изложена, обавијестила руководство општине Источно Ново Сарајево, али они нису реаговали. Обратила се и Скупштини града Источно Сарајево која је захтјевала информације из школе, али је Драгица због тога завршила на суду. Директор школе Данијела Мрда и педагог Мирјана Кнежевић тужиле су Драгицу због клевете, а суд је на основу налаза медицинског вјештака неуропсихијатра одлучио да због нанесене душевне боли Драгица Мрди мора да плати 5,5 а Кнежевићевој 4 хиљаде марака. Драгица се не сматра кривом и најављује наставак правне борбе, без обзира на, како тврди, њихове политичке везе којима јој пријете.

"Ја се не бојим Данијеле Мрде и њених пријетњи. Њен муж ми је једном приликом кад смо се срели рекао да су они најмоћнији у Лукавици и да им нико ништа не може. Рекао ми је да Додик слијеће хеликоптером на њихово имање, а да се Цвијановићева када дође пресвлачи у њиховој кући. Рекао ми је да су они овдје најутицајнији и да је сукоб и борба са њима немогућа."

Жељели смо да чујемо и другу страну ове приче. У телефонском разговору директорица школе Данијела Мрда нам је рекла да наводи Драгице Костовић нису тачни, те да је то утврдио и суд кажњавајући је за клевету. Најавила је и нову тужбу против Драгице Костовић ако настави са, како је рекла, изношењем неистина. На нашу молбу да нам то све каже пред камером рекла је да не жели случај да коментарише јавно док се не консултује са адвокатом.



БН телевизија

Коментари / 57

Оставите коментар
Name

радник сколе

27.09.2016 20:43

Та Данијела је заједно са Ристовицем унистила Завод за удзбенике РС,јадна нам РС са таквим кадровима

ОДГОВОРИТЕ
Name

борка

28.09.2016 02:19

Данијела запосљаа родбину бе.запослила је своју родицу фол на одредено вријеме.

Name

синдикалац

17.11.2016 17:04

Него да је мобинг. Нико с њом не смије кафу попити. Предсједник синдиката јој поруцује" Јос једна греска и отказ". Зена имала инфаркт. Сколом влада багра, СНСД-овци под диригентском палицом Мрде и Кнезевицке. Коме је Мрда уруцила хуманитарну помоц ( 5 тона хране и одјеце)-паплаве 2013 мислим.

Name

Милка

18.11.2016 15:08

Вец је чувен Мрдин доушнићки батаљон у овој спрдњи од сколе.

Name

радница сколе

18.11.2016 15:13

Ако су ови коментари истинити, Мрде имају позамасан криминалан досије. Ста ради СУП?

Name

Ђебица

09.12.2016 14:48

Драгица је дозивјела тезак инфаркт. Како сазнајемо нико је није ни упитао за здравље а камо ли обисао.

Name

Димњачар

27.09.2016 22:41

Поздрав за наставницу Драгицу од "јалијаша"

ОДГОВОРИТЕ
Name

Светосавац

28.09.2016 18:07

Ко си и какав си, говори твој стил. Прост си, сељачина и јалијаш. Ето у школи коју сам са поносом завршио нико не ради него ова дотична наставница која је и мени предавала. Ни по чему није одавала лик просвјетног радника. Неуредна и неодговорна. За остале, имам ријечи хвале. Само да знате да сам послије ове школе завршио гимназију и тежак факултет у року. Знам породицу Мрда, били су комшије мојој породици у Сарајеву, прије рата. Имали су велико имање, нису оно што ви пишете, не измишљајте лажи.

Name

ИСТИНА

30.09.2016 10:46

Чињеница је да ко Д.Мрди иде уз јену длаку,па било по питанању неуредности /неодговорности,она му има адекватну замјену, из редова њој познатих,потом слиједи реализација плана који се базира на "слуцајним" грешкама наставника. Јавна је тајна да запослени у тој школи ћуте као заливени да не дођу у Драгицину позицију, јер је Драгица ту губитник коме нико неће моћи помоћи,и по ономе основу по коме слиједи помоћ, већ из страха ће је додатно извикати... Е то је мобинг, који се тешко доказује... А истина је да Мрди радници искупљају гласове у предизборној кампањи,а не да је ово лоша или добра предизборна кампања.

Name

НАставник

17.11.2016 21:51

Требало је скинути Драгицу да би Уљаревиц добио њене цасове. Прљаво играс Даниела. Син ти краде сладоледе у Н-маркету ( снимљен). Кренуо је стопама тате и маме. Ви сте Лукавицки Бони и Клаид.

Name

Воздовац

28.09.2016 05:49

Тај целави цовек је долазио и продавао ливаду испред моје зграде.где нам се деца играју.цовек бре болесно лазе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Воздовац

28.09.2016 05:53

Ста це он да продаје.Лазовцина сељацка

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ис

28.09.2016 06:37

Мрда лазовцина. Сви су га у Лукавици одбацили. А ова змија је толико полетила да це се добро заровити у земљу када падне. Класицни примјер снсд-ове новокомпоноване високе класе. Полуљуди препуни комплекса који мисле да су својом способносцу на високим полозајима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зналац

28.09.2016 06:39

Тај Мрда полукриминалац је бивши предратни рукометаш у покушају успут полуписмен који има амбицију да буде криминалац,али осим ћелаве главе и два метра висине нема ни м..а ни памети,а госпођа му је једна дама која има подршку локалног снсд-а ,а коју је створио одлазећи Милин полтрон Кошарац.Једино што је Данијела добра за ствари у двоје!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ново

28.09.2016 07:16

Он је нама камен око врата,пропали рукометас и покусај криминалца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миљан

28.09.2016 07:17

Колега портир је добар цовјек сваки дан донесе по двије кифле на факултет само сто некад оде и на ЕТФ.промаси

ОДГОВОРИТЕ
Name

голф 2

28.09.2016 07:20

Када су ми хостаплери украли ауто Мрда ми га је вратио

ОДГОВОРИТЕ
Name

пассат

28.09.2016 07:20

Дје мој пассат делфин Мрда

ОДГОВОРИТЕ
Name

затвор Накло

28.09.2016 07:25

Због оваквог олоса постоје затвори због њега и његовог ментора Стасице

ОДГОВОРИТЕ
Name

људска глупост

28.09.2016 07:27

Цуј имање а они зиве у стану од 46м2..ахахах тацно ове Мрде уљепсавају дане у тмурној опстини до 03.10

ОДГОВОРИТЕ
Name

прави снсд

28.09.2016 07:29

Он је сметало у насем одбору. Нико га и не пита за здравље. Цосицу ста це нам они, брука и срамота странке

ОДГОВОРИТЕ
Name

марија

28.09.2016 07:30

По школама је исто срање свугдје.дјеца не поштују наставно особље не уче јер ће на крају звати неки фицфирици да им се поклоне оцјене

ОДГОВОРИТЕ
Name

портир

28.09.2016 07:32

Хахахах ја ста је ово ахахаах цуј пресвлаци се код њих ахахаха,монструми из фабрике лази хахахахах најутицајнија породица

ОДГОВОРИТЕ
Name

реалан

28.09.2016 07:41

Огради се Стаса од ових људи,оде у фекалије заједно са њима,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ста да се оградјује

28.09.2016 10:39

Не мозе се сам скидат циглу са кровова неко треба да припомогне а посебно ако је тако висок и целав и мисицав

Name

комсија

28.09.2016 07:43

То је обицни пријератни крадљивац, знам га ја одлицно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Незадовољни родитељ

28.09.2016 08:33

Наставница Драгица Костовић, прије свега би се требала позабавити својим радом са ученицима. Као неко са вишегодишњим искуством, срамота је да она испраћа генерације и генерације дјеце у средњу школу без основног знања из географије. Дјеца цртају, боје и преписују на часовима! Не знају основне европске државе и главне градове, а камоли нешто компликованије. То је пораз нашег друшта. Просвјетни радник се бави свим и свачим, умјесто квалитетним радом у настави....ццццц. Част изузецима, који свој посао обављају савјесно.У тој школи, као и свакој другој има сјајних наставника и педагога. Жао ми је када видим да неко о свом колективу и колегама говори лоше. То нажалост показује, каква је личност у питању.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Родитељ

29.09.2016 07:17

Моју дјецу је учила и учи Драгица. И није тачно да само цртају, боје и да не знају главне градове. Не можете нечију незаинересованост и неучење приписивати наставницима. Већина дјеце немају никаквих радних навика, а то опет потиче из породице. А ово дешавање је срамота за све учеснике, како за наставницу тако и за директорицу и педагогицу. На крају је све испало само лоша предизборна кампања.

Name

Професор

29.09.2016 12:14

Нажалост, дјеца не знају географију када дођу у средњу школу, ама ни елементарно знање не донесу. Ко им је предаје, не знам, и не питам их, сматрам то неколегијалним питањем. У школи у којој радим 10% од плате се одбије ако не обављате задатке предвиђене НПП. Када је у питању овај случај, на часу код поменуте наставнице сједило је пет ученика из средње школе, а она то у разреду са двадесетак ученика, до пред крај часа, није видјела. Како то тумачите?

Name

родитељи

30.09.2016 15:54

Како су доспјеле дјевојчице у школу када је школа обезбијеђена сто према одлуци руководства плацају родитељи? Питање је шта плаћају родитељи.

Name

родитељ

28.09.2016 08:48

Из угла једног родитеља тешко ми је што се овакве ствари дешавају у мојој средини . Такав однос директора школе је недопустив.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Син

29.09.2016 12:06

Ако сте родитељ, и ако вам дијете иде у сколу, ваљда мозете провјерити да ли оно у тој сколи иста уци или се заиста скола бави трговином, наставници обављају свој приватни посао или сједе по кафицима?!! Или вам је као родитељу лаксе прихватити негативну квалификацију сколе и директора. Зар заиста мислите да се у једној сколи од хиљду уценика мозе тако радити. Дакле, да утврдимо ста ова реце: у цијелој сколи само она добро ради, сви остали се "зезају". Е да ми је знати какав сте родитељ!?

Name

Јелена

28.09.2016 08:56

Ово је недопустиво! И да ли ће се надлежни поново оглушити?

ОДГОВОРИТЕ
Name

скола

28.09.2016 09:28

Од кад је ова змија досла у нас колектив најмање смо скола

ОДГОВОРИТЕ
Name

рк славија

28.09.2016 09:29

Целавац нам је долазио у клуб и обецавао да це нас увести у лигу сампиона. мајко моја које су овације биле када је отисао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

голф 3

28.09.2016 09:31

А дје мој голф мрда(младен милокрада мрда)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Момо

28.09.2016 11:22

Сташа је одавно у фекалијама!Ту су га довели Мрде,Мрдићи и његова алавост,лицемјерност,егоизам..А директорица је шарена као дјечији цртеж!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лукавица

28.09.2016 13:28

Како вас није срамота! Од одласка Смокија, старог директора, ова школа је након десет година стала на ноге. Директорица, бар што се школе тиче, ради како треба. Тврдим то као родитељ чије дијете је завршило ову школу. Ова прича вам сада има једини смисао, а то је страначка пропаганда. Отиђите мало у Гимназију и "доњу", такозвану, школу. У обје се све распада. И у једној и у другој стање за заразу ђака. Чисте их једном мјесечно. Код нас, ко ради тај неваља. Пу, срамите се шта објављујете. Педагогица је стручњак само такав. Знам колико је помогла другарима мога дјетета. И она да неког мобингује, мрш са том причом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Теодора

28.09.2016 17:35

Зато смо ми дјецу уписали у КШЦ! Препоруцујем свима!

ОДГОВОРИТЕ
Name

звезда

28.09.2016 18:23

Па господјо хајте и ви за дјецом у други ентитет боље је доле ,овдје ниста не ваља ...срам вас било

Name

Ма хајде

28.09.2016 19:11

Када вам дијете дође до неке друге средње или до факултета, онда ћете причати другу причу. Навикана школа, а дјеца излазе без елементарног знања математике, физике, информатике. На пријемним за факултете, покажу незнање ових предмета. Ако се неко случајно упише на техничке факултете обнавља године и на крају одустаје.

Name

Теодора

29.09.2016 13:28

Треба гледати добробит дјеце.Сто боље образовање и да иду одавде!Политика је затровала све од дјеце па надаље.А сто се тице КШЦ сколе посто имамо троје дјеце имамо бесплатне књиге,сколу пливања,скијање(требам ли јос да набрајам)...

Name

звезда

29.09.2016 19:57

Само ви идите за својом дјецом боље је и вама доле колико их хвалите, а нама оставите насе сколе и професоре,

Name

нИКОЛА рИСОЈЕВИЦ

06.10.2016 10:51

проф.Драгица је постен и цастан професор са великим искуством,и много генерација иза себе.освајала је бројна такмицења са дјецом ате Мрде су познати криминалци и олоси од прије рата све сто су могли су покрали и продали а сад хоце да запосле на мјесто проф.Драгице друго лице за које су вец добили новац а не знају како да јој дају отказ па се слузе лазима зивјела проф ДРАГИЦА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Забринути

14.10.2016 19:40

Шта се дешава са наставницом Драгицом? Због чега у школи не дају да се помиње?

Name

родитељ

07.10.2016 14:02

Немој растурати дрогу ухватицете полиција.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Родитељ

13.10.2016 09:54

Мрда гдје су паре од дроге сто си продавала у рату са својим мзем у лукавци све се зна поз за проф.Драгицу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Родитељ

06.11.2016 15:41

Директор ОС -Свети Сава Данијела Мрда манипулисе дјецом...Та дјеца се могу понасати како хоце и провоцирати наставнике на цасу..Тако та дјеца добијају боље оцјене...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Родитељ

05.12.2016 18:44

ВИ НЕМАТЕ ПОЈМА

Name

Пријатељи

31.05.2018 01:12

Потпуна политицка манипулација дјецом. Када Мрда увиди да јој треба дјеце за изборну манипулацију за њине слике, натјера их да иду у Литију са руксаком од 20 кила. Срам нека их

Name

Родитељ

09.01.2017 10:51

Јадна је школа и.дјеца коју ти водиш Мрда имамо ми ПП Његос ти си класични криминалац проф Драгица је једна дивна жена која је како чујем због вас дозивјела инфаркт срам баш било и.стид Мрда

ОДГОВОРИТЕ
Name

Родитељ

01.11.2017 12:01

Како смо чули неки дан наставница Драгица је добила оне двије дотичне на суду . То значи да је правда победила и да постоји правна дрзава. Поздрав за наставницу Драгицу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Одговор

08.06.2018 19:42

Подмукла примитивка

Name

Заинтересовани

29.04.2018 16:11

Да ли је Драгица добила на суду Мрду и Кнежевић Мирјану

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коментар

30.05.2018 23:42

Та зена-Мрда-се дефинитивно понаса бахато и осионо, мафијашки-школу очигледно схвата као свој приватни посед

Name

Родитељ

19.07.2018 09:28

Добила из поузданих разлога 100%

Name

наставница

31.05.2018 01:40

Мрда ради као мафија, опасно лукава и покварена

ОДГОВОРИТЕ