Mobing u školi u I. Novom Sarajevu?

Mobing, odnosno psihičko ali često i fizičko zlostavljanje na radnom mjestu, sve je češća pojava u Republici Srpskoj. Međutim ovaj oblik ponašanja je veoma teško dokazati. Dragica Kostović, nastavnica u Osnovnoj školi "Sveti Sava" u Istočnom Novom Sarajevu tvrdi da je izložena mobingu od rukovodstva škole.

Republika Srpska 27.09.2016 | 22:31
Mobing u školi u I. Novom Sarajevu?
Dragica Kostović nakon završenog Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu odlučila je da radi u prosvjeti. Geografiju je predavala u sarajevskim i beogradskom srednjim školama, a poslednjih 20 godina zaposlena je kao nastavnik u Osnovnoj školi "Sveti Sava" u Istočnom Novom Sarajevu. Za koju godinu će u penziju, ali tvrdi da je izložena mobingu, torturi i ucjenama i to od direktorice škole Danijele Mrde i školskog pedagoga Mirjane Knežević.

"U ovoj školi radim 20 godina i kao najstariji član kolektiva doživjela sam neviđenu torturu u dosadašnjoj karijeri. Prijetile su mi otkazom, odbijale od plate", kaže Kostovićeva. Prema tvrdnjama nastavnice Kostović, sve je počelo krajem prošle godine kada je iz učionice izbacila djevojčice koje nisu učenice te osnovne škole, već srednjoškolke i koje su pravile nered, pa čak i fizički nasrnule na nju. Postavila je pitanje kako u školu mogu da uđu osobe kojima tu nije mjesto, pogotovo kada školu obezbjeđuje privatna zaštitarska firma a to, odlukom rukovodstva škole, plaćaju roditelji učenika iako je njih skoro 200 bilo protiv toga.

"Škola više ne liči na školu, pretvorena je u tržni centar. Pojedini nastavnici odlaze i dolaze kad hoće, a menadžment je rijetko u školi. Većina ih je u banjama, na bolovanju ili po kafićima. Svi su u nekim privatnim aranžmanima", tvrdi Kostovićeva.

Dragica Kostović dodaje da je o stanju u školi i torturi kojoj je, kako ona smatra izložena, obavijestila rukovodstvo opštine Istočno Novo Sarajevo, ali oni nisu reagovali. Obratila se i Skupštini grada Istočno Sarajevo koja je zahtjevala informacije iz škole, ali je Dragica zbog toga završila na sudu. Direktor škole Danijela Mrda i pedagog Mirjana Knežević tužile su Dragicu zbog klevete, a sud je na osnovu nalaza medicinskog vještaka neuropsihijatra odlučio da zbog nanesene duševne boli Dragica Mrdi mora da plati 5,5 a Kneževićevoj 4 hiljade maraka. Dragica se ne smatra krivom i najavljuje nastavak pravne borbe, bez obzira na, kako tvrdi, njihove političke veze kojima joj prijete.

"Ja se ne bojim Danijele Mrde i njenih prijetnji. Njen muž mi je jednom prilikom kad smo se sreli rekao da su oni najmoćniji u Lukavici i da im niko ništa ne može. Rekao mi je da Dodik slijeće helikopterom na njihovo imanje, a da se Cvijanovićeva kada dođe presvlači u njihovoj kući. Rekao mi je da su oni ovdje najuticajniji i da je sukob i borba sa njima nemoguća."

Željeli smo da čujemo i drugu stranu ove priče. U telefonskom razgovoru direktorica škole Danijela Mrda nam je rekla da navodi Dragice Kostović nisu tačni, te da je to utvrdio i sud kažnjavajući je za klevetu. Najavila je i novu tužbu protiv Dragice Kostović ako nastavi sa, kako je rekla, iznošenjem neistina. Na našu molbu da nam to sve kaže pred kamerom rekla je da ne želi slučaj da komentariše javno dok se ne konsultuje sa advokatom.



BN televizija

Komentari / 57

Ostavite komentar
Name

radnik skole

27.09.2016 20:43

Ta Danijela je zajedno sa Ristovicem unistila Zavod za udzbenike RS,jadna nam RS sa takvim kadrovima

ODGOVORITE
Name

borka

28.09.2016 02:19

Danijela zaposljaa rodbinu be.zaposlila je svoju rodicu fol na odredeno vrijeme.

Name

sindikalac

17.11.2016 17:04

Nego da je mobing. Niko s njom ne smije kafu popiti. Predsjednik sindikata joj porucuje" Jos jedna greska i otkaz". Zena imala infarkt. Skolom vlada bagra, SNSD-ovci pod dirigentskom palicom Mrde i Knezevicke. Kome je Mrda urucila humanitarnu pomoc ( 5 tona hrane i odjece)-paplave 2013 mislim.

Name

Milka

18.11.2016 15:08

Vec je čuven Mrdin doušnićki bataljon u ovoj sprdnji od skole.

Name

radnica skole

18.11.2016 15:13

Ako su ovi komentari istiniti, Mrde imaju pozamasan kriminalan dosije. Sta radi SUP?

Name

Đebica

09.12.2016 14:48

Dragica je dozivjela tezak infarkt. Kako saznajemo niko je nije ni upitao za zdravlje a kamo li obisao.

Name

Dimnjačar

27.09.2016 22:41

Pozdrav za nastavnicu Dragicu od "jalijaša"

ODGOVORITE
Name

Svetosavac

28.09.2016 18:07

Ko si i kakav si, govori tvoj stil. Prost si, seljačina i jalijaš. Eto u školi koju sam sa ponosom završio niko ne radi nego ova dotična nastavnica koja je i meni predavala. Ni po čemu nije odavala lik prosvjetnog radnika. Neuredna i neodgovorna. Za ostale, imam riječi hvale. Samo da znate da sam poslije ove škole završio gimnaziju i težak fakultet u roku. Znam porodicu Mrda, bili su komšije mojoj porodici u Sarajevu, prije rata. Imali su veliko imanje, nisu ono što vi pišete, ne izmišljajte laži.

Name

ISTINA

30.09.2016 10:46

Činjenica je da ko D.Mrdi ide uz jenu dlaku,pa bilo po pitananju neurednosti /neodgovornosti,ona mu ima adekvatnu zamjenu, iz redova njoj poznatih,potom slijedi realizacija plana koji se bazira na "slucajnim" greškama nastavnika. Javna je tajna da zaposleni u toj školi ćute kao zaliveni da ne dođu u Dragicinu poziciju, jer je Dragica tu gubitnik kome niko neće moći pomoći,i po onome osnovu po kome slijedi pomoć, već iz straha će je dodatno izvikati... E to je mobing, koji se teško dokazuje... A istina je da Mrdi radnici iskupljaju glasove u predizbornoj kampanji,a ne da je ovo loša ili dobra predizborna kampanja.

Name

NAstavnik

17.11.2016 21:51

Trebalo je skinuti Dragicu da bi Uljarevic dobio njene casove. Prljavo igras Daniela. Sin ti krade sladolede u N-marketu ( snimljen). Krenuo je stopama tate i mame. Vi ste Lukavicki Boni i Klaid.

Name

Vozdovac

28.09.2016 05:49

Taj celavi covek je dolazio i prodavao livadu ispred moje zgrade.gde nam se deca igraju.covek bre bolesno laze

ODGOVORITE
Name

Re Vozdovac

28.09.2016 05:53

Sta ce on da prodaje.Lazovcina seljacka

ODGOVORITE
Name

Is

28.09.2016 06:37

Mrda lazovcina. Svi su ga u Lukavici odbacili. A ova zmija je toliko poletila da ce se dobro zaroviti u zemlju kada padne. Klasicni primjer snsd-ove novokomponovane visoke klase. Poluljudi prepuni kompleksa koji misle da su svojom sposobnoscu na visokim polozajima.

ODGOVORITE
Name

Znalac

28.09.2016 06:39

Taj Mrda polukriminalac je bivši predratni rukometaš u pokušaju usput polupismen koji ima ambiciju da bude kriminalac,ali osim ćelave glave i dva metra visine nema ni m..a ni pameti,a gospođa mu je jedna dama koja ima podršku lokalnog snsd-a ,a koju je stvorio odlazeći Milin poltron Košarac.Jedino što je Danijela dobra za stvari u dvoje!

ODGOVORITE
Name

Novo

28.09.2016 07:16

On je nama kamen oko vrata,propali rukometas i pokusaj kriminalca.

ODGOVORITE
Name

Miljan

28.09.2016 07:17

Kolega portir je dobar covjek svaki dan donese po dvije kifle na fakultet samo sto nekad ode i na ETF.promasi

ODGOVORITE
Name

golf 2

28.09.2016 07:20

Kada su mi hostapleri ukrali auto Mrda mi ga je vratio

ODGOVORITE
Name

passat

28.09.2016 07:20

Dje moj passat delfin Mrda

ODGOVORITE
Name

zatvor Naklo

28.09.2016 07:25

Zbog ovakvog olosa postoje zatvori zbog njega i njegovog mentora Stasice

ODGOVORITE
Name

ljudska glupost

28.09.2016 07:27

Cuj imanje a oni zive u stanu od 46m2..ahahah tacno ove Mrde uljepsavaju dane u tmurnoj opstini do 03.10

ODGOVORITE
Name

pravi snsd

28.09.2016 07:29

On je smetalo u nasem odboru. Niko ga i ne pita za zdravlje. Cosicu sta ce nam oni, bruka i sramota stranke

ODGOVORITE
Name

marija

28.09.2016 07:30

Po školama je isto sranje svugdje.djeca ne poštuju nastavno osoblje ne uče jer će na kraju zvati neki ficfirici da im se poklone ocjene

ODGOVORITE
Name

portir

28.09.2016 07:32

Hahahah ja sta je ovo ahahaah cuj presvlaci se kod njih ahahaha,monstrumi iz fabrike lazi hahahahah najuticajnija porodica

ODGOVORITE
Name

realan

28.09.2016 07:41

Ogradi se Stasa od ovih ljudi,ode u fekalije zajedno sa njima,

ODGOVORITE
Name

Sta da se ogradjuje

28.09.2016 10:39

Ne moze se sam skidat ciglu sa krovova neko treba da pripomogne a posebno ako je tako visok i celav i misicav

Name

komsija

28.09.2016 07:43

To je obicni prijeratni kradljivac, znam ga ja odlicno.

ODGOVORITE
Name

Nezadovoljni roditelj

28.09.2016 08:33

Nastavnica Dragica Kostović, prije svega bi se trebala pozabaviti svojim radom sa učenicima. Kao neko sa višegodišnjim iskustvom, sramota je da ona ispraća generacije i generacije djece u srednju školu bez osnovnog znanja iz geografije. Djeca crtaju, boje i prepisuju na časovima! Ne znaju osnovne evropske države i glavne gradove, a kamoli nešto komplikovanije. To je poraz našeg društa. Prosvjetni radnik se bavi svim i svačim, umjesto kvalitetnim radom u nastavi....ccccc. Čast izuzecima, koji svoj posao obavljaju savjesno.U toj školi, kao i svakoj drugoj ima sjajnih nastavnika i pedagoga. Žao mi je kada vidim da neko o svom kolektivu i kolegama govori loše. To nažalost pokazuje, kakva je ličnost u pitanju.

ODGOVORITE
Name

Roditelj

29.09.2016 07:17

Moju djecu je učila i uči Dragica. I nije tačno da samo crtaju, boje i da ne znaju glavne gradove. Ne možete nečiju nezaineresovanost i neučenje pripisivati nastavnicima. Većina djece nemaju nikakvih radnih navika, a to opet potiče iz porodice. A ovo dešavanje je sramota za sve učesnike, kako za nastavnicu tako i za direktoricu i pedagogicu. Na kraju je sve ispalo samo loša predizborna kampanja.

Name

Професор

29.09.2016 12:14

Нажалост, дјеца не знају географију када дођу у средњу школу, ама ни елементарно знање не донесу. Ко им је предаје, не знам, и не питам их, сматрам то неколегијалним питањем. У школи у којој радим 10% од плате се одбије ако не обављате задатке предвиђене НПП. Када је у питању овај случај, на часу код поменуте наставнице сједило је пет ученика из средње школе, а она то у разреду са двадесетак ученика, до пред крај часа, није видјела. Како то тумачите?

Name

roditelji

30.09.2016 15:54

Kako su dospjele djevojčice u školu kada je škola obezbijeđena sto prema odluci rukovodstva placaju roditelji? Pitanje je šta plaćaju roditelji.

Name

roditelj

28.09.2016 08:48

Iz ugla jednog roditelja teško mi je što se ovakve stvari dešavaju u mojoj sredini . Takav odnos direktora škole je nedopustiv.

ODGOVORITE
Name

Sin

29.09.2016 12:06

Ako ste roditelj, i ako vam dijete ide u skolu, valjda mozete provjeriti da li ono u toj skoli ista uci ili se zaista skola bavi trgovinom, nastavnici obavljaju svoj privatni posao ili sjede po kaficima?!! Ili vam je kao roditelju lakse prihvatiti negativnu kvalifikaciju skole i direktora. Zar zaista mislite da se u jednoj skoli od hiljdu ucenika moze tako raditi. Dakle, da utvrdimo sta ova rece: u cijeloj skoli samo ona dobro radi, svi ostali se "zezaju". E da mi je znati kakav ste roditelj!?

Name

Jelena

28.09.2016 08:56

Ovo je nedopustivo! I da li će se nadležni ponovo oglušiti?

ODGOVORITE
Name

skola

28.09.2016 09:28

Od kad je ova zmija dosla u nas kolektiv najmanje smo skola

ODGOVORITE
Name

rk slavija

28.09.2016 09:29

Celavac nam je dolazio u klub i obecavao da ce nas uvesti u ligu sampiona. majko moja koje su ovacije bile kada je otisao.

ODGOVORITE
Name

golf 3

28.09.2016 09:31

A dje moj golf mrda(mladen milokrada mrda)

ODGOVORITE
Name

Momo

28.09.2016 11:22

Staša je odavno u fekalijama!Tu su ga doveli Mrde,Mrdići i njegova alavost,licemjernost,egoizam..A direktorica je šarena kao dječiji crtež!

ODGOVORITE
Name

Лукавица

28.09.2016 13:28

Како вас није срамота! Од одласка Смокија, старог директора, ова школа је након десет година стала на ноге. Директорица, бар што се школе тиче, ради како треба. Тврдим то као родитељ чије дијете је завршило ову школу. Ова прича вам сада има једини смисао, а то је страначка пропаганда. Отиђите мало у Гимназију и "доњу", такозвану, школу. У обје се све распада. И у једној и у другој стање за заразу ђака. Чисте их једном мјесечно. Код нас, ко ради тај неваља. Пу, срамите се шта објављујете. Педагогица је стручњак само такав. Знам колико је помогла другарима мога дјетета. И она да неког мобингује, мрш са том причом.

ODGOVORITE
Name

Teodora

28.09.2016 17:35

Zato smo mi djecu upisali u KŠC! Preporucujem svima!

ODGOVORITE
Name

zvezda

28.09.2016 18:23

Pa gospodjo hajte i vi za djecom u drugi entitet bolje je dole ,ovdje nista ne valja ...sram vas bilo

Name

Ma hajde

28.09.2016 19:11

Kada vam dijete dođe do neke druge srednje ili do fakulteta, onda ćete pričati drugu priču. Navikana škola, a djeca izlaze bez elementarnog znanja matematike, fizike, informatike. Na prijemnim za fakultete, pokažu neznanje ovih predmeta. Ako se neko slučajno upiše na tehničke fakultete obnavlja godine i na kraju odustaje.

Name

Teodora

29.09.2016 13:28

Treba gledati dobrobit djece.Sto bolje obrazovanje i da idu odavde!Politika je zatrovala sve od djece pa nadalje.A sto se tice KŠC skole posto imamo troje djece imamo besplatne knjige,skolu plivanja,skijanje(trebam li jos da nabrajam)...

Name

zvezda

29.09.2016 19:57

Samo vi idite za svojom djecom bolje je i vama dole koliko ih hvalite, a nama ostavite nase skole i profesore,

Name

nIKOLA rISOJEVIC

06.10.2016 10:51

prof.Dragica je posten i castan profesor sa velikim iskustvom,i mnogo generacija iza sebe.osvajala je brojna takmicenja sa djecom ate Mrde su poznati kriminalci i olosi od prije rata sve sto su mogli su pokrali i prodali a sad hoce da zaposle na mjesto prof.Dragice drugo lice za koje su vec dobili novac a ne znaju kako da joj daju otkaz pa se sluze lazima zivjela prof DRAGICA

ODGOVORITE
Name

Zabrinuti

14.10.2016 19:40

Šta se dešava sa nastavnicom Dragicom? Zbog čega u školi ne daju da se pominje?

Name

roditelj

07.10.2016 14:02

Nemoj rasturati drogu uhvaticete policija.

ODGOVORITE
Name

Roditelj

13.10.2016 09:54

Mrda gdje su pare od droge sto si prodavala u ratu sa svojim mzem u lukavci sve se zna poz za prof.Dragicu

ODGOVORITE
Name

Roditelj

06.11.2016 15:41

Direktor OS -Sveti Sava Danijela Mrda manipulise djecom...Ta djeca se mogu ponasati kako hoce i provocirati nastavnike na casu..Tako ta djeca dobijaju bolje ocjene...

ODGOVORITE
Name

Roditelj

05.12.2016 18:44

VI NEMATE POJMA

Name

Prijatelji

31.05.2018 01:12

Potpuna politicka manipulacija djecom. Kada Mrda uvidi da joj treba djece za izbornu manipulaciju za njine slike, natjera ih da idu u Litiju sa ruksakom od 20 kila. Sram neka ih

Name

Roditelj

09.01.2017 10:51

Jadna je škola i.djeca koju ti vodiš Mrda imamo mi PP NJegos ti si klasični kriminalac prof Dragica je jedna divna žena koja je kako čujem zbog vas dozivjela infarkt sram baš bilo i.stid Mrda

ODGOVORITE
Name

Roditelj

01.11.2017 12:01

Kako smo čuli neki dan nastavnica Dragica je dobila one dvije dotične na sudu . To znači da je pravda pobedila i da postoji pravna drzava. Pozdrav za nastavnicu Dragicu

ODGOVORITE
Name

Odgovor

08.06.2018 19:42

Podmukla primitivka

Name

Zainteresovani

29.04.2018 16:11

Da li je Dragica dobila na sudu Mrdu i Knežević Mirjanu

ODGOVORITE
Name

Komentar

30.05.2018 23:42

Ta zena-Mrda-se definitivno ponasa bahato i osiono, mafijaški-školu očigledno shvata kao svoj privatni posed

Name

Roditelj

19.07.2018 09:28

Dobila iz pouzdanih razloga 100%

Name

nastavnica

31.05.2018 01:40

Mrda radi kao mafija, opasno lukava i pokvarena

ODGOVORITE