"Фамос" - покретање производње или пљачка?

Након осам година од покретања стечајног поступка, у паљанском предузећу “Фамос” требало би да се покрене производња. Појавио се нови инвеститор који је купио имовину некадашњег “Фамоса”, обећавају се нова радна мјеста и спас за бивше раднике. Ипак, некадашњи радници којима се дугује више десетина хиљада марака тврде да је ријеч о малверзацијама.

Република Српска 31.12.1899 | 00:00
"Фамос" - покретање производње или пљачка?
Стечајни управник фабрике “Фамос Пале" Радослав Братић и власник компаније “Капитал група” Идрис Фатих Шахин потписали су 4. августа уговор о купопродаји имовине “Фамоса”. За директора нове фирме “ИФСФА – МОС” постављен је Петар Маринковић који најављује покретање производње.

Раднике “Фамоса” занима шта је са неисплаћеним платама и отпремнинама које им се дугују већ осам година. “Овај купац заиста нема никакву обавезу, ту је стечајни поступак који ће њих обештетити. Ми чак и не знамо колика су ту дуговања, нити имамо било какву обавезу”, истиче Маринковић.

Радници некадашњег “Фамоса” кажу да су спремни да стану на капију и забране улазак стечајном управнику и новом власнику, јер ће, тврде, само тако спријечити пљачку. Према њиховим сазнањима, купац “Фамоса” Идрис Фатих Шахин није уплатио двије стотине хиљада марака у предвиђеном року како би могао да уђе у предузеће и да почне процес рада. “Динара ми нисмо добили, а ни `Фамос`. Све ове приче да је `Фамос` купљен су чиста лаж. И није ми јасно зашто ћути Влада Републике Српске, види да се ради криминал и лоповлук”, каже предсједник Синдиката “Фамоса” Мирослав Суботић.

Бивши радник “Фамоса” Чедо Гуја, који је у овом предузећу радио 31 годину и 9 мјесеци и коме се дугује 28 хиљада марака, каже да је над овим предузећем “почињен геноцид”. “Овдје нема перспективе ни за нас ни за оне који дођу овдје”, каже Гуја и додаје да је већина радника и гладна и жедна.

Директор новог предузећа Петар Маринковић објашњава да је данас расписан конкурс за пријем радника у предузеће “ИФСФА-МОС”, а како тврди, план је и да се у овој години прими 30 радника некадашњег “Фамоса”, те исто толико идуће године. “Нико није добио тај позив. Хоће да плаћа неке раднике да се ово чисти, а неће да узме старе раднике `Фамоса` да им се плати, већ доводи неке друге раднике”, истичу у Синдикату “Фамоса”.

На основу неисплаћених плата радницима “Фамоса” дугује се 4,5 милиона марака, те више од 800 хиљада за оптремнине. Покушали су од стечајног управника да сазнају шта је са њиховим новцем, али узалуд. “Откако је дошао 2007. године за стечајног управника понаша се као да је ово његова фирма. Не знамо ни ко ово купује, ни ко продаје. Чини ми се да ће нас иста судбина задесити као предузеће `Енергоинвест – Расклопна опрема` из Источног Новог Сарајева”, сматра бивши радник предузећа “Фамос” Ненад Самарџић.

Стечајни управник није дозволио нашој екипи да присуствује састанку са радницима, а након састанка није желио да стане пред камеру и одговори ко ће и када радницима исплатити зарађене плате.


БН телевизија

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Крепавање

28.09.2016 16:23

Нови власник Турцин Идрис Фатих,...хммм,..занимљиво

ОДГОВОРИТЕ