"Famos" - pokretanje proizvodnje ili pljačka?

Nakon osam godina od pokretanja stečajnog postupka, u paljanskom preduzeću “Famos” trebalo bi da se pokrene proizvodnja. Pojavio se novi investitor koji je kupio imovinu nekadašnjeg “Famosa”, obećavaju se nova radna mjesta i spas za bivše radnike. Ipak, nekadašnji radnici kojima se duguje više desetina hiljada maraka tvrde da je riječ o malverzacijama.

Republika Srpska 31.12.1899 | 00:00
"Famos" - pokretanje proizvodnje ili pljačka?
Stečajni upravnik fabrike “Famos Pale" Radoslav Bratić i vlasnik kompanije “Kapital grupa” Idris Fatih Šahin potpisali su 4. avgusta ugovor o kupoprodaji imovine “Famosa”. Za direktora nove firme “IFSFA – MOS” postavljen je Petar Marinković koji najavljuje pokretanje proizvodnje.

Radnike “Famosa” zanima šta je sa neisplaćenim platama i otpremninama koje im se duguju već osam godina. “Ovaj kupac zaista nema nikakvu obavezu, tu je stečajni postupak koji će njih obeštetiti. Mi čak i ne znamo kolika su tu dugovanja, niti imamo bilo kakvu obavezu”, ističe Marinković.

Radnici nekadašnjeg “Famosa” kažu da su spremni da stanu na kapiju i zabrane ulazak stečajnom upravniku i novom vlasniku, jer će, tvrde, samo tako spriječiti pljačku. Prema njihovim saznanjima, kupac “Famosa” Idris Fatih Šahin nije uplatio dvije stotine hiljada maraka u predviđenom roku kako bi mogao da uđe u preduzeće i da počne proces rada. “Dinara mi nismo dobili, a ni `Famos`. Sve ove priče da je `Famos` kupljen su čista laž. I nije mi jasno zašto ćuti Vlada Republike Srpske, vidi da se radi kriminal i lopovluk”, kaže predsjednik Sindikata “Famosa” Miroslav Subotić.

Bivši radnik “Famosa” Čedo Guja, koji je u ovom preduzeću radio 31 godinu i 9 mjeseci i kome se duguje 28 hiljada maraka, kaže da je nad ovim preduzećem “počinjen genocid”. “Ovdje nema perspektive ni za nas ni za one koji dođu ovdje”, kaže Guja i dodaje da je većina radnika i gladna i žedna.

Direktor novog preduzeća Petar Marinković objašnjava da je danas raspisan konkurs za prijem radnika u preduzeće “IFSFA-MOS”, a kako tvrdi, plan je i da se u ovoj godini primi 30 radnika nekadašnjeg “Famosa”, te isto toliko iduće godine. “Niko nije dobio taj poziv. Hoće da plaća neke radnike da se ovo čisti, a neće da uzme stare radnike `Famosa` da im se plati, već dovodi neke druge radnike”, ističu u Sindikatu “Famosa”.

Na osnovu neisplaćenih plata radnicima “Famosa” duguje se 4,5 miliona maraka, te više od 800 hiljada za optremnine. Pokušali su od stečajnog upravnika da saznaju šta je sa njihovim novcem, ali uzalud. “Otkako je došao 2007. godine za stečajnog upravnika ponaša se kao da je ovo njegova firma. Ne znamo ni ko ovo kupuje, ni ko prodaje. Čini mi se da će nas ista sudbina zadesiti kao preduzeće `Energoinvest – Rasklopna oprema` iz Istočnog Novog Sarajeva”, smatra bivši radnik preduzeća “Famos” Nenad Samardžić.

Stečajni upravnik nije dozvolio našoj ekipi da prisustvuje sastanku sa radnicima, a nakon sastanka nije želio da stane pred kameru i odgovori ko će i kada radnicima isplatiti zarađene plate.


BN televizija

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Krepavanje

28.09.2016 16:23

Novi vlasnik Turcin Idris Fatih,...hmmm,..zanimljivo

ODGOVORITE