Најава - АБА лига 2016/17: Бурно љето и нови почетак!

Реформисано регионално такмичење улази у своју другу сезону. Које су промене извршене током лета, ко ће све играти на Јадрану и како је конципиран постојећи изглед лиге.

Фудбал 28.09.2016 | 23:00
Најава - АБА лига 2016/17: Бурно љето и нови почетак!
Звук сирене у загребачком Дому спортова означиће у четвртак почетак регионалног дербија Цедевита - Будућност, којим ће кренути и нова сезона АБА лиге, 2016/17.

У периоду од завршетка прошле сезоне и почетка нове, већ другу годину заредом, направљене су велике промене у организационој структури лиге, која ће после изгласаног "враћања на старо" ипак имати исти број тимова као и прошле сезоне - 14.

Како ће изгледати ново издање АБА лиге?

СТРУКТУРА И ОРГАНИЗАЦИЈА

- Пројекат АБА лига ј.т.д, започет 2015, почиње своју другу такмичарску годину као лига која је остала 100 одсто у рукама клубова.

Регионално такмичење на том основу стартује сезону 2016/17 са новим председником Младеном Вебером (Цедевита), потпредседницима Небојшом Човићем (Црвена звезда мтс) и Игором Додиком (Игокеа). Њих тројица чланови су Председништва лиге, чији је састав и овог лета утврђен унапред договореном "ротацијом", према којој потпредседник постаје председник, а на његово место по абецедном реду долази представник другог клуба, али из земље која претходно није била заступљена у Председништву.

Крешимир Новосел је остао директор лиге, надлежан за руковођење и оперативно управљање, а Жарко Чабаркапа и даље је спортски директор, надлежан за непосредно спровођење такмичења. Обојица су 2015. изабрани на трогодишњи период и њихови мандати аутоматски су обнављани усвајањем извештаја на седници Скупштине лиге на крају сваке сезоне.

Изузев аутоматске промене председника, најзначајнија промена извршена је на функцији комесара суђења. Алеша Камникара, најгласније критикованог са Малог Калемегдана, заменио Изток Ремс, такође бивши словеначки арбитар, који је судио од 1975. до 2008, а од 1995. до 2014. био генерални секретар Кошаркашког савеза Словеније.

Други функционер задужен за рад арбитара, Бранко Јовановић, остаје на челу Судијске комисије. Некадашњи српски судија и даље ће бити задужен за разматрање поднетих жалби на суђење.

Систем финансирања лиге остао је на прошлогодишњим принципима, пре свега заснованим на продаји ТВ права за петогодишњи период до 2020, а утакмице ће и у наступајућој сезони преносити ТВ Арена спорт.

СПОРТ И ТЕРЕН

После извршених промена, па враћања на старо, утврђено је да ће АБА лига и у такмичарској 2016/17 имати 14 учесника.

Иако је прошла сезона завршена са идејом да се од ове јесени на Јадрану такмичи 12 тимова, тај број преиначен је у досадашњих 14.

То је учињено проширењем образложеним "интересом клубова", које је јавно иницирано писмом Олимпије и од којег је конкретну корист имао ФМП, уврштен у лигу као 13. тим, на основу националног коефицијента и враћања Србији изгубљене, четврте карте.

Управо се на примеру Љубљанчана осликавају и хаотичне недеље јула и августа, током којих је било нејасно ко ће све учествовати у АБА лиги и како ће она изгледати.

Након што ни прошле сезоне није на терену изборила наступ у регионалном такмичењу, Олимпија се обратила челницима лиге са захтевом да јој дозволе учешће, које се донедавно посматрало као предуслов за наступ екипе у Еврокупу, у којем ће "змајчеки" играти и ове сезоне.

Када им је услишен апел и понуђена позивница од 150.000 евра, Љубљанчани су ипак одбили тај позив, а учешће је отказао и словеначки шампион Хелиос. Са упражњена два места, спекулисало се да би у АБА лигу могли да "ускоче" хрватски Кварнер, недавно елиминисана Сутјеска, Златорог, па и Металац, који је тек у понедељак потврдио да ће се следеће сезоне уопште такмичити у Кошаркашког лиги Србије.

После преговора представника лиге са кандидатима, пописаним на основу лествице националних првенстава, утврђено је да ће уз позивницу од 150.000 евра у лигу ући македонски дебитант Карпош Соколи, а да ће Олимпија ипак бити "бесплатно" прикључена, на основу пласмана у првенству Словеније (четврто место). Љубљанчани су једноставно сачекали крај и дали пристанак након краха преговора лиге са осталим клубовима.

На тај начин, дефинисан је списак учесника за такмичарску 2016/17:

Србија (Звезда, Партизан, Мега Лекс и ФМП), БиХ (Игокеа), Хрватска (Цедевита, Цибона, Задар), Црна Гора (Будућност, Морнар Бар), Македонија (МЗТ Скопље, Карпош Соколи), Словенија (Крка, Олимпија)

Одлуком Скупштине АБА лиге, последњепласирани тим у сезони 2016/17 изгубиће право учешћа за следећу сезону.

Такође, за разлику од прошле јесени, ове године је и пре првог кола дефинисан изглед завршнице такмичења, са одређеним распоредом борбе за титулу. Тако је већ јасно је да ће последње, 26. коло бити одиграно од 10. до 13. марта и да ће, ако не буде изненађења, плеј-оф почети већ 18. марта.

Као и прошле сезоне, полуфинална борба водиће се на две добијене утакмице, а шампион ће постати тим који у финалу први оствари три победе, у терминима: 9, 10, 12. и евентуално 13. и 15. април.

Према тренутној ситуацији и уз малу могућност промене, само шампион АБА лиге играће следеће сезоне у Евролиги, док ће екипе пласиране од друге до четврте позиције имати гарантовани пролаз у Еврокуп. Оба такмичења организује компанија "ЕЦА", која стоји и иза АБА лиге, па она на основу пласмана, али и сопственим избором, уручује карте за Европу. Ове сезоне те карте ће искористити шампион Црвена звезда мтс (Евролига), Будућност, Цедевита, као и накнадно позвани МЗТ Скопље и Олимпију (Еврокуп).

Са друге стране, ФИБА (која је повукла признање АБА лиге) имаће у својим такмичењима такође значајан број "јадранских" представника. Осим Партизана, који је претходно био жребан за Еврокуп, у новоформираној ФИБА Лиги шампиона гарантовано место имају и Мега Лекс, Цибона и победник дуела квалификација Игокеа/Морнар Бар, из којег ће поражени у ФИБА Европа куп.

Дакле, десет тимова из региона играће у предстојећој сезони међународна такмичења.

КАРТЕ ЗА ЕВРОПУ И ПРЕОСТАЛЕ НЕПОЗНАНИЦЕ

Питање услова учешћа овдашњих тимова у Европи и даље је веома актуелно и још је непознато да ли ће излазак у међународна такмичења закомпликовати сезону појединим тимовима. То се, пре свега, односи на Хрватску и Црну Гору.

Док је у Србији једна недоумица отклоњена Партизановим преласком из Еврокупа у ФИБА Лигу шампиона под претњом Савеза, а друга одбијањем ФМП-ове пријаве за ЛШ и скраћењем ЕК на 20 тимова, у региону и даље не могу сви са сигурношћу да потврде како ће из њиховог угла изгледати такмичарска 16/17.

У складу са инструкцијом ФИБА, коју је Кошаркашки савез Србије два пута најавио (на примеру Партизана, па ФМП-а), појединим клубовима који учествују у Еврокупу са Еx-Yу простора ипак ће бити ускраћено право да региструју играче за домаће такмичење.

Према последњим и још непотврђеним информацијама, КС Црне Горе близу је одлуке да суспендује Будућност, а Цедевита се већ спремила за такву околност, ангажујући више од 20 играча, са којима ће (под вођством два стручна штаба) паралелно играти на три фронта - домаћем, међународном и регионалном, где ће од четвртка почети 16. издање АБА лиге.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар