Najava - ABA liga 2016/17: Burno ljeto i novi početak!

Reformisano regionalno takmičenje ulazi u svoju drugu sezonu. Koje su promene izvršene tokom leta, ko će sve igrati na Jadranu i kako je koncipiran postojeći izgled lige.

Fudbal 28.09.2016 | 23:00
Najava - ABA liga 2016/17: Burno ljeto i novi početak!
Zvuk sirene u zagrebačkom Domu sportova označiće u četvrtak početak regionalnog derbija Cedevita - Budućnost, kojim će krenuti i nova sezona ABA lige, 2016/17.

U periodu od završetka prošle sezone i početka nove, već drugu godinu zaredom, napravljene su velike promene u organizacionoj strukturi lige, koja će posle izglasanog "vraćanja na staro" ipak imati isti broj timova kao i prošle sezone - 14.

Kako će izgledati novo izdanje ABA lige?

STRUKTURA I ORGANIZACIJA

- Projekat ABA liga j.t.d, započet 2015, počinje svoju drugu takmičarsku godinu kao liga koja je ostala 100 odsto u rukama klubova.

Regionalno takmičenje na tom osnovu startuje sezonu 2016/17 sa novim predsednikom Mladenom Veberom (Cedevita), potpredsednicima Nebojšom Čovićem (Crvena zvezda mts) i Igorom Dodikom (Igokea). Njih trojica članovi su Predsedništva lige, čiji je sastav i ovog leta utvrđen unapred dogovorenom "rotacijom", prema kojoj potpredsednik postaje predsednik, a na njegovo mesto po abecednom redu dolazi predstavnik drugog kluba, ali iz zemlje koja prethodno nije bila zastupljena u Predsedništvu.

Krešimir Novosel je ostao direktor lige, nadležan za rukovođenje i operativno upravljanje, a Žarko Čabarkapa i dalje je sportski direktor, nadležan za neposredno sprovođenje takmičenja. Obojica su 2015. izabrani na trogodišnji period i njihovi mandati automatski su obnavljani usvajanjem izveštaja na sednici Skupštine lige na kraju svake sezone.

Izuzev automatske promene predsednika, najznačajnija promena izvršena je na funkciji komesara suđenja. Aleša Kamnikara, najglasnije kritikovanog sa Malog Kalemegdana, zamenio Iztok Rems, takođe bivši slovenački arbitar, koji je sudio od 1975. do 2008, a od 1995. do 2014. bio generalni sekretar Košarkaškog saveza Slovenije.

Drugi funkcioner zadužen za rad arbitara, Branko Jovanović, ostaje na čelu Sudijske komisije. Nekadašnji srpski sudija i dalje će biti zadužen za razmatranje podnetih žalbi na suđenje.

Sistem finansiranja lige ostao je na prošlogodišnjim principima, pre svega zasnovanim na prodaji TV prava za petogodišnji period do 2020, a utakmice će i u nastupajućoj sezoni prenositi TV Arena sport.

SPORT I TEREN

Posle izvršenih promena, pa vraćanja na staro, utvrđeno je da će ABA liga i u takmičarskoj 2016/17 imati 14 učesnika.

Iako je prošla sezona završena sa idejom da se od ove jeseni na Jadranu takmiči 12 timova, taj broj preinačen je u dosadašnjih 14.

To je učinjeno proširenjem obrazloženim "interesom klubova", koje je javno inicirano pismom Olimpije i od kojeg je konkretnu korist imao FMP, uvršten u ligu kao 13. tim, na osnovu nacionalnog koeficijenta i vraćanja Srbiji izgubljene, četvrte karte.

Upravo se na primeru Ljubljančana oslikavaju i haotične nedelje jula i avgusta, tokom kojih je bilo nejasno ko će sve učestvovati u ABA ligi i kako će ona izgledati.

Nakon što ni prošle sezone nije na terenu izborila nastup u regionalnom takmičenju, Olimpija se obratila čelnicima lige sa zahtevom da joj dozvole učešće, koje se donedavno posmatralo kao preduslov za nastup ekipe u Evrokupu, u kojem će "zmajčeki" igrati i ove sezone.

Kada im je uslišen apel i ponuđena pozivnica od 150.000 evra, Ljubljančani su ipak odbili taj poziv, a učešće je otkazao i slovenački šampion Helios. Sa upražnjena dva mesta, spekulisalo se da bi u ABA ligu mogli da "uskoče" hrvatski Kvarner, nedavno eliminisana Sutjeska, Zlatorog, pa i Metalac, koji je tek u ponedeljak potvrdio da će se sledeće sezone uopšte takmičiti u Košarkaškog ligi Srbije.

Posle pregovora predstavnika lige sa kandidatima, popisanim na osnovu lestvice nacionalnih prvenstava, utvrđeno je da će uz pozivnicu od 150.000 evra u ligu ući makedonski debitant Karpoš Sokoli, a da će Olimpija ipak biti "besplatno" priključena, na osnovu plasmana u prvenstvu Slovenije (četvrto mesto). Ljubljančani su jednostavno sačekali kraj i dali pristanak nakon kraha pregovora lige sa ostalim klubovima.

Na taj način, definisan je spisak učesnika za takmičarsku 2016/17:

Srbija (Zvezda, Partizan, Mega Leks i FMP), BiH (Igokea), Hrvatska (Cedevita, Cibona, Zadar), Crna Gora (Budućnost, Mornar Bar), Makedonija (MZT Skoplje, Karpoš Sokoli), Slovenija (Krka, Olimpija)

Odlukom Skupštine ABA lige, poslednjeplasirani tim u sezoni 2016/17 izgubiće pravo učešća za sledeću sezonu.

Takođe, za razliku od prošle jeseni, ove godine je i pre prvog kola definisan izgled završnice takmičenja, sa određenim rasporedom borbe za titulu. Tako je već jasno je da će poslednje, 26. kolo biti odigrano od 10. do 13. marta i da će, ako ne bude iznenađenja, plej-of početi već 18. marta.

Kao i prošle sezone, polufinalna borba vodiće se na dve dobijene utakmice, a šampion će postati tim koji u finalu prvi ostvari tri pobede, u terminima: 9, 10, 12. i eventualno 13. i 15. april.

Prema trenutnoj situaciji i uz malu mogućnost promene, samo šampion ABA lige igraće sledeće sezone u Evroligi, dok će ekipe plasirane od druge do četvrte pozicije imati garantovani prolaz u Evrokup. Oba takmičenja organizuje kompanija "ECA", koja stoji i iza ABA lige, pa ona na osnovu plasmana, ali i sopstvenim izborom, uručuje karte za Evropu. Ove sezone te karte će iskoristiti šampion Crvena zvezda mts (Evroliga), Budućnost, Cedevita, kao i naknadno pozvani MZT Skoplje i Olimpiju (Evrokup).

Sa druge strane, FIBA (koja je povukla priznanje ABA lige) imaće u svojim takmičenjima takođe značajan broj "jadranskih" predstavnika. Osim Partizana, koji je prethodno bio žreban za Evrokup, u novoformiranoj FIBA Ligi šampiona garantovano mesto imaju i Mega Leks, Cibona i pobednik duela kvalifikacija Igokea/Mornar Bar, iz kojeg će poraženi u FIBA Evropa kup.

Dakle, deset timova iz regiona igraće u predstojećoj sezoni međunarodna takmičenja.

KARTE ZA EVROPU I PREOSTALE NEPOZNANICE

Pitanje uslova učešća ovdašnjih timova u Evropi i dalje je veoma aktuelno i još je nepoznato da li će izlazak u međunarodna takmičenja zakomplikovati sezonu pojedinim timovima. To se, pre svega, odnosi na Hrvatsku i Crnu Goru.

Dok je u Srbiji jedna nedoumica otklonjena Partizanovim prelaskom iz Evrokupa u FIBA Ligu šampiona pod pretnjom Saveza, a druga odbijanjem FMP-ove prijave za LŠ i skraćenjem EK na 20 timova, u regionu i dalje ne mogu svi sa sigurnošću da potvrde kako će iz njihovog ugla izgledati takmičarska 16/17.

U skladu sa instrukcijom FIBA, koju je Košarkaški savez Srbije dva puta najavio (na primeru Partizana, pa FMP-a), pojedinim klubovima koji učestvuju u Evrokupu sa Ex-Yu prostora ipak će biti uskraćeno pravo da registruju igrače za domaće takmičenje.

Prema poslednjim i još nepotvrđenim informacijama, KS Crne Gore blizu je odluke da suspenduje Budućnost, a Cedevita se već spremila za takvu okolnost, angažujući više od 20 igrača, sa kojima će (pod vođstvom dva stručna štaba) paralelno igrati na tri fronta - domaćem, međunarodnom i regionalnom, gde će od četvrtka početi 16. izdanje ABA lige.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar