Сјећања - видео... На данашњи дан: Партизан лављег срца!

На данашњи дан пре 25 година Партизан и Селтик су у Глазгову одиграли утакмицу о којој се и дан данас прича.

Фудбал 27.09.2016 | 23:45
Сјећања - видео... На данашњи дан: Партизан лављег срца!
Било је то у време када су наши клубови значили нешто у Европи.

Када су се противници на жребу хватали за главе приликом сазнања да ће морати у Југославију. У Београд, Загреб, Сплит, Ниш, Мостар, Ријеку...

Партизан је победом против Вележа у финалу после више од три деценије освојио Куп Маршала Тита. Враћање престижног трофеја у Хумску за црно-беле значио је и деби у некадашњем Купу купова, УЕФА такмичењу установљеном 1960.

"Парни ваљак" је већ на старту такмичења добио изузетно тешког противника и није био фаворит. Та улога приписана је некадашњем прваку Европе Селтику. Перспективан тим црно-белих испред себе је имао искусног шкотског представника, а додатни проблем за чету Ивана Голца представљала је чињеница да Београђани први меч због казне не могу да играју на стадиону ЈНА.

Одлука је пала да се зелено-бели угосте у Мостару, на стадиону Вележа.

По расквашеном и тешком терену црно-бели су победили 2:1. Горан Милојевић и Владан Ђурђевић били су стрелци за Партизан, док је једини гол за Острвљане постигао Мајк Геловеј.



Та утакмица је одиграна 12. септембра. Тачно 15 дана касније Партизан је гостовао на Селтик парку. Данас се навршавају две и по деценије од прохладне глазговске вечери, када је више од 50.000 навијача имало прилику да на стадиону шкотског великана гледа спектакуларан дуел, један од најинтересантнијих у историји УЕФА такмичења.

Завршен је победом Селтика 5:4, али је у друго коло отишао Партизан...

Са једне стране био је супер расположени пољски репрезентативац Даријуш "Џеки" Ђекановски, који је Београђанима убацио четири комада, а са друге расположен и распуцан "ваљак". У првом полувремену виђена су само два поготка, од девет колико их је постигнуто те вечери.

Будимир Вујачић је довео Партизан у вођство на самом почетку, да би средином првог дела изједначио Ђекановски.

А, онда је почео шоу...

Голови су се ређали као на траци. Није се ни кренуло са центра у другом полувремену, а разгоропађени Пољак је поново погодио, за продужетак. Још један дефанзивац Партизана успева да се докопа листе стрелаца. Александар Ђорђевић само три минута после првог вођства Селтика успешно завршава контру и поравнава резултат.

Пољак је спремио ново изненађење за Горана Пандуровића, али Ђуровски опет узвраћа.

Славље навијача Партизана још се није стишало када је Енди Вокер донео нову радост зелено-белима - 4:3. Уследио је период од "чак" 15 минута без голова, а онда је Ђекановски изазвао лавину одушевљења код домаћих присталица. Селтик је имао резултат за друго коло - 5:3. Партизан је био на коленима...

"А, сада су за Партизан и секунде важне... Набачена лопта према Спасићу. Он је прихвата на позицији левог крила. Последња шанса за Партизан... Набачена лопта. Милко Ђуровски је враћа у средину... шанса, шанса. ГОЛ! ГОЛ! ГОЛ! Шћеповић! Браво Партизан лављег срца", биле су речи легендарног радио репортера Јордана Ивановића којима је испратио акцију Партизана за коначних 5:4.



ПАРТИЗАН: Пандуровић - Станојковић, Спасић - Миланич, Петрић, Вујачић - Ђорђевић, Милојевић, Шћеповић, Ђуровски и Богдановић.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар