Sjećanja - video... Na današnji dan: Partizan lavljeg srca!

Na današnji dan pre 25 godina Partizan i Seltik su u Glazgovu odigrali utakmicu o kojoj se i dan danas priča.

Fudbal 27.09.2016 | 23:45
Sjećanja - video... Na današnji dan: Partizan lavljeg srca!
Bilo je to u vreme kada su naši klubovi značili nešto u Evropi.

Kada su se protivnici na žrebu hvatali za glave prilikom saznanja da će morati u Jugoslaviju. U Beograd, Zagreb, Split, Niš, Mostar, Rijeku...

Partizan je pobedom protiv Veleža u finalu posle više od tri decenije osvojio Kup Maršala Tita. Vraćanje prestižnog trofeja u Humsku za crno-bele značio je i debi u nekadašnjem Kupu kupova, UEFA takmičenju ustanovljenom 1960.

"Parni valjak" je već na startu takmičenja dobio izuzetno teškog protivnika i nije bio favorit. Ta uloga pripisana je nekadašnjem prvaku Evrope Seltiku. Perspektivan tim crno-belih ispred sebe je imao iskusnog škotskog predstavnika, a dodatni problem za četu Ivana Golca predstavljala je činjenica da Beograđani prvi meč zbog kazne ne mogu da igraju na stadionu JNA.

Odluka je pala da se zeleno-beli ugoste u Mostaru, na stadionu Veleža.

Po raskvašenom i teškom terenu crno-beli su pobedili 2:1. Goran Milojević i Vladan Đurđević bili su strelci za Partizan, dok je jedini gol za Ostrvljane postigao Majk Gelovej.



Ta utakmica je odigrana 12. septembra. Tačno 15 dana kasnije Partizan je gostovao na Seltik parku. Danas se navršavaju dve i po decenije od prohladne glazgovske večeri, kada je više od 50.000 navijača imalo priliku da na stadionu škotskog velikana gleda spektakularan duel, jedan od najinteresantnijih u istoriji UEFA takmičenja.

Završen je pobedom Seltika 5:4, ali je u drugo kolo otišao Partizan...

Sa jedne strane bio je super raspoloženi poljski reprezentativac Darijuš "Džeki" Đekanovski, koji je Beograđanima ubacio četiri komada, a sa druge raspoložen i raspucan "valjak". U prvom poluvremenu viđena su samo dva pogotka, od devet koliko ih je postignuto te večeri.

Budimir Vujačić je doveo Partizan u vođstvo na samom početku, da bi sredinom prvog dela izjednačio Đekanovski.

A, onda je počeo šou...

Golovi su se ređali kao na traci. Nije se ni krenulo sa centra u drugom poluvremenu, a razgoropađeni Poljak je ponovo pogodio, za produžetak. Još jedan defanzivac Partizana uspeva da se dokopa liste strelaca. Aleksandar Đorđević samo tri minuta posle prvog vođstva Seltika uspešno završava kontru i poravnava rezultat.

Poljak je spremio novo iznenađenje za Gorana Pandurovića, ali Đurovski opet uzvraća.

Slavlje navijača Partizana još se nije stišalo kada je Endi Voker doneo novu radost zeleno-belima - 4:3. Usledio je period od "čak" 15 minuta bez golova, a onda je Đekanovski izazvao lavinu oduševljenja kod domaćih pristalica. Seltik je imao rezultat za drugo kolo - 5:3. Partizan je bio na kolenima...

"A, sada su za Partizan i sekunde važne... Nabačena lopta prema Spasiću. On je prihvata na poziciji levog krila. Poslednja šansa za Partizan... Nabačena lopta. Milko Đurovski je vraća u sredinu... šansa, šansa. GOL! GOL! GOL! Šćepović! Bravo Partizan lavljeg srca", bile su reči legendarnog radio reportera Jordana Ivanovića kojima je ispratio akciju Partizana za konačnih 5:4.



PARTIZAN: Pandurović - Stanojković, Spasić - Milanič, Petrić, Vujačić - Đorđević, Milojević, Šćepović, Đurovski i Bogdanović.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar