Кад крене "лудило" након развода

Многи након краха брака "повилене" и мењају све - од фризуре до партнера. Једни желе да надокнаде пропуштено, други се "свете" неверним бившима, трећи праве резове у животу, пишу Вечерње новости.

Занимљивости 27.09.2016 | 10:11
Кад крене "лудило" након развода
Да развод може да пробуди неурачунљиву особу у наизглед мирном и цивилизованом појединцу, најбоље су показали Мајкл Даглас и Кетлин Тарнер у црној комедији "Рат Роузових". Јунаци овог филма трагично су завршили падом са кристалног лустера на који су доспели током уобичајене свађе. Шта се догађа у реалном животу, открили су адвокати, поделивши на сајту Редит приче стварних парова, који су у процесу раставе тако "одлепили" да би им и Роузови позавидели.

Па тако, један пар се три сата свађао код кога ће деца бити за Божић што не би било чудно да обоје нису Јевреји. Други нису могли да се договоре коме ће припасти столица за масажу, док су старатељство над децом зачас решили. Нису они толико лоши кад се упореде са паром који се два сата расправљао о томе коме ће припасти намирнице преостале у фрижидеру. Вредност намирница била је 40 долара, док су адвокати и посредници за та два сата плаћени 1.000 долара. А један, треба ли рећи, веома изнервиран бивши муж, бесан јер му је бивша узела пола имовине, захтевао је да се заједнички пас успава, кремира и његов пепео подели на два једнака дела.

И неко би помислио да треба изгурати процес раставе јер ће се касније, кад се главе охладе, све смирити. Али, често, ово је само увод, а "лудило" се, након званичног престанка брака, наставља. Развод је једна од највећих животних промена после које се многи осећају као да им је измакнуто тло под ногама. Често наступа криза идентитета, јер на место дојучерашњег "ми" треба да дође ново "ја". А пут до његовог стварања уме да буде кривудав.

Једни након развода "повилене" зато што су коначно осетили слободу и планирају да надокнаде све што им је фалило. Други желе да се освете партнеру за превару. Трећи су напросто помислили да је развод право време и за друге резове у животу. Па тако, мењају све, од фризуре и облачења, до понашања.


Жене неретко приступају драстичној промени изгледа, па нежне плавуше постају фаталне црнке, а смерне супруге и мајке се преко ноћи трансформишу у заводнице које су решиле да скрате сукњу и повећају деколте. Мушкарци се, пак, одлучују да набаце тетоважу која ће им, мисле, кул стајати док ђускају у ноћном клубу меркајући девојчице које ћерке могу да им буду.

И једни и други могу упасти у класичну замку мењања партнера што је посебно изражено у случајевима кад је до развода дошло због партнерове преваре. Мушкарци на овај начин потврђују мужевност, жене траже доказ да су и даље пожељне. Пољуљано самопоуздање, ипак, не може се вратити ускакањем у туђе кревете, упозоравају психолози. Након било ког раскида, а камоли развода, препоручује се период самовања, како би особа прошла све фазе које су у том периоду очекиване - од беса, преко туге, до разочарања. Покушај да се ове фазе прескоче глумљењем да је све у реду, само ће одмоћи.


Понекад у овом налету лудила страдају и пријатељи који се доживљавају као сувише досадни, уљуљкани у рутину и неспремни да живе пуним плућима. У моментима "просветљења", често праћеним огромним количинама алкохола, особа долази до непобитних "доказа" да је све радила погрешно и да стога, све мора и да промени.

Препознали су овај буран период и писци штива за самопомоћ, па су рафови књижара препуни приручника који показују како преживети развод и релативно безболно изградити нови живот. Промене су добре, тврде аутори, само док су умерене. Па тако, мала промена фризуре или куповина нових одевних предмета може помоћи враћању самопоуздања. Али, кожне панталоне и мотор то свакако неће урадити.

Психолози предлажу да негативну енергију усмерите у нешто добро. Вежбајте како бисте коначно добили тело какво желите, упишите курс језика за који до сада нисте имали времена јер сте желели да будете са партнером, идите на путовање о ком сте маштали. Испразните се у разговору са пријатељима, кажите им све што помислите, ма како лудо изгледало, јер боље причати као "лудак" него поступати тако.

И ако баш желите, направите журку поводом развода. Мада многи мисле да су ове забаве знак лошег укуса, стручњаци за везе истичу њихово позитивно, терапеутско дејство. Пошто већ обележавамо важне догађаје, попут уласка у брак и рођења детета, нема разлога да тако значајна животна прекретница, као што је развод, прође тихо, саветују терапеути. На неким од тих забава, мушкарци скачу падобраном, жене спаљују венчанице и уче да плешу на шипци. Многима је овај корак важан јер не само да доприноси ослобађању нагомиланог стреса и избацивању негативних емоција, већ има и ритуално значење, као затварање једне књиге и отпочињање новог поглавља. А да би то поглавље било исписано редовима за понос, уместо за кајање, главни јунак треба да уради само једну ствар. Да сачека. Јер, као и свако "лудило", и ово ће проћи.


Тетоважа као симбол новог почетка

Стара изрека "Док једном не смркне, другом не сване" и у овом случају се показује као тачна. Љубавни крах једних нагони друге, у овом случају тату мајсторе, да задовољно трљају дланове јер је све више разведених, који желе да новостечену слободу обележе тетоважом. Међу најтраженијим мотивима су срце, које треба да поручи да дотични/а није одустао од љубави, феникс који израња из пепела, птица која лети из кавеза. Ту су и стихови из песама, цитати из књига, као и мотивационе изреке "Лекција, не пораз", "Коначно слободна", "У љубав верујем", "Живот иде даље", "Све ће бити у реду", "Што те не убије, ојача те"...

Новости
фото: интернет

Коментари / 0

Оставите коментар