Kad krene "ludilo" nakon razvoda

Mnogi nakon kraha braka "povilene" i menjaju sve - od frizure do partnera. Jedni žele da nadoknade propušteno, drugi se "svete" nevernim bivšima, treći prave rezove u životu, pišu Večernje novosti.

Zanimljivosti 27.09.2016 | 10:11
Kad krene "ludilo" nakon razvoda
Da razvod može da probudi neuračunljivu osobu u naizgled mirnom i civilizovanom pojedincu, najbolje su pokazali Majkl Daglas i Ketlin Tarner u crnoj komediji "Rat Rouzovih". Junaci ovog filma tragično su završili padom sa kristalnog lustera na koji su dospeli tokom uobičajene svađe. Šta se događa u realnom životu, otkrili su advokati, podelivši na sajtu Redit priče stvarnih parova, koji su u procesu rastave tako "odlepili" da bi im i Rouzovi pozavideli.

Pa tako, jedan par se tri sata svađao kod koga će deca biti za Božić što ne bi bilo čudno da oboje nisu Jevreji. Drugi nisu mogli da se dogovore kome će pripasti stolica za masažu, dok su starateljstvo nad decom začas rešili. Nisu oni toliko loši kad se uporede sa parom koji se dva sata raspravljao o tome kome će pripasti namirnice preostale u frižideru. Vrednost namirnica bila je 40 dolara, dok su advokati i posrednici za ta dva sata plaćeni 1.000 dolara. A jedan, treba li reći, veoma iznerviran bivši muž, besan jer mu je bivša uzela pola imovine, zahtevao je da se zajednički pas uspava, kremira i njegov pepeo podeli na dva jednaka dela.

I neko bi pomislio da treba izgurati proces rastave jer će se kasnije, kad se glave ohlade, sve smiriti. Ali, često, ovo je samo uvod, a "ludilo" se, nakon zvaničnog prestanka braka, nastavlja. Razvod je jedna od najvećih životnih promena posle koje se mnogi osećaju kao da im je izmaknuto tlo pod nogama. Često nastupa kriza identiteta, jer na mesto dojučerašnjeg "mi" treba da dođe novo "ja". A put do njegovog stvaranja ume da bude krivudav.

Jedni nakon razvoda "povilene" zato što su konačno osetili slobodu i planiraju da nadoknade sve što im je falilo. Drugi žele da se osvete partneru za prevaru. Treći su naprosto pomislili da je razvod pravo vreme i za druge rezove u životu. Pa tako, menjaju sve, od frizure i oblačenja, do ponašanja.


Žene neretko pristupaju drastičnoj promeni izgleda, pa nežne plavuše postaju fatalne crnke, a smerne supruge i majke se preko noći transformišu u zavodnice koje su rešile da skrate suknju i povećaju dekolte. Muškarci se, pak, odlučuju da nabace tetovažu koja će im, misle, kul stajati dok đuskaju u noćnom klubu merkajući devojčice koje ćerke mogu da im budu.

I jedni i drugi mogu upasti u klasičnu zamku menjanja partnera što je posebno izraženo u slučajevima kad je do razvoda došlo zbog partnerove prevare. Muškarci na ovaj način potvrđuju muževnost, žene traže dokaz da su i dalje poželjne. Poljuljano samopouzdanje, ipak, ne može se vratiti uskakanjem u tuđe krevete, upozoravaju psiholozi. Nakon bilo kog raskida, a kamoli razvoda, preporučuje se period samovanja, kako bi osoba prošla sve faze koje su u tom periodu očekivane - od besa, preko tuge, do razočaranja. Pokušaj da se ove faze preskoče glumljenjem da je sve u redu, samo će odmoći.


Ponekad u ovom naletu ludila stradaju i prijatelji koji se doživljavaju kao suviše dosadni, uljuljkani u rutinu i nespremni da žive punim plućima. U momentima "prosvetljenja", često praćenim ogromnim količinama alkohola, osoba dolazi do nepobitnih "dokaza" da je sve radila pogrešno i da stoga, sve mora i da promeni.

Prepoznali su ovaj buran period i pisci štiva za samopomoć, pa su rafovi knjižara prepuni priručnika koji pokazuju kako preživeti razvod i relativno bezbolno izgraditi novi život. Promene su dobre, tvrde autori, samo dok su umerene. Pa tako, mala promena frizure ili kupovina novih odevnih predmeta može pomoći vraćanju samopouzdanja. Ali, kožne pantalone i motor to svakako neće uraditi.

Psiholozi predlažu da negativnu energiju usmerite u nešto dobro. Vežbajte kako biste konačno dobili telo kakvo želite, upišite kurs jezika za koji do sada niste imali vremena jer ste želeli da budete sa partnerom, idite na putovanje o kom ste maštali. Ispraznite se u razgovoru sa prijateljima, kažite im sve što pomislite, ma kako ludo izgledalo, jer bolje pričati kao "ludak" nego postupati tako.

I ako baš želite, napravite žurku povodom razvoda. Mada mnogi misle da su ove zabave znak lošeg ukusa, stručnjaci za veze ističu njihovo pozitivno, terapeutsko dejstvo. Pošto već obeležavamo važne događaje, poput ulaska u brak i rođenja deteta, nema razloga da tako značajna životna prekretnica, kao što je razvod, prođe tiho, savetuju terapeuti. Na nekim od tih zabava, muškarci skaču padobranom, žene spaljuju venčanice i uče da plešu na šipci. Mnogima je ovaj korak važan jer ne samo da doprinosi oslobađanju nagomilanog stresa i izbacivanju negativnih emocija, već ima i ritualno značenje, kao zatvaranje jedne knjige i otpočinjanje novog poglavlja. A da bi to poglavlje bilo ispisano redovima za ponos, umesto za kajanje, glavni junak treba da uradi samo jednu stvar. Da sačeka. Jer, kao i svako "ludilo", i ovo će proći.


Tetovaža kao simbol novog početka

Stara izreka "Dok jednom ne smrkne, drugom ne svane" i u ovom slučaju se pokazuje kao tačna. Ljubavni krah jednih nagoni druge, u ovom slučaju tatu majstore, da zadovoljno trljaju dlanove jer je sve više razvedenih, koji žele da novostečenu slobodu obeleže tetovažom. Među najtraženijim motivima su srce, koje treba da poruči da dotični/a nije odustao od ljubavi, feniks koji izranja iz pepela, ptica koja leti iz kaveza. Tu su i stihovi iz pesama, citati iz knjiga, kao i motivacione izreke "Lekcija, ne poraz", "Konačno slobodna", "U ljubav verujem", "Život ide dalje", "Sve će biti u redu", "Što te ne ubije, ojača te"...

Novosti
foto: internet

Komentari / 0

Ostavite komentar