„Шуме Српске“ прикриле милионске обавезе!

Независна ревизорска кућа утврдила је да су краткорочне обавезе „Шума Српске“ на крају 2015. године биле веће за 20,4 милиона марака од текуће имовине предузећа, средства за просту репродукцију трошена су ненамјенски, а управа је лажно приказала да им је нераспоређени добитак 4,1 милион КМ већи него што он заиста јесте, ексклузивно сазнаје пословни портал Цапитал.

Република Српска 27.09.2016 | 11:45
„Шуме Српске“ прикриле милионске обавезе!
Сви ови пропусти наведени су у нацрту ревизорског извјештаја „Шума“ који је радила ревизорска кућа „Цонфида“.
Ревизори су „Шумама“ дали уздржано мишљење што је тежа оцјена чак и од негативног мишљење јер показује да контроли није дата на увид сва пословна документација.

„Шуме“ су на крају прошле године исказале обавезе за остале порезе и доприносе од 10,9 милиона КМ, а у њих је укључено и 9,7 милиона КМ дуга према општинама по основу накнаде за развој неразвијених дијелова.

Међутим, на основу рјешења Министарства финансија из маја 2016. године, утврђено је да предузеће није евидентирало обавезе у износу од 458.495 КМ као ни законске затезне камате од 3,7 милиона КМ.

„Сагласано томе, обавезе су мање исказане, а нераспоређени добитак је више исказан за 4,1 милион КМ“, наводи се у Нацрту ревизорског извјештаја који је у посједу ЦАПИТАЛ-а.

Ревизори су утврдили и да су краткорочне обавезе веће за 20,4 милиона КМ од текуће имовине што може да доведе у питање способност предузећа да редовно измирује обавезе.

Руководство предузећа се ревизору правдало и тврдило „да ће, уз подршку оснивача, обезбиједити неопходна средства за уредно измирење доспјелих обавеза“.

Такође, утврдили су и да средства за просту репродукцију нису у потпуности коришћена за намјену предвиђену Законом о шумама, чиме је потврђено и писање ЦАПИТАЛ-а да „Шуме“ користе средства за просту репродукцију у побољшање текуће ликвидности.

Кратакорочна потраживања „Шума“ која су износила 18,3 милиона КМ обухватају и 877.735 КМ потраживања старијих од годину дана за које није извршена исправка, те су ова потраживања и прошлогодишњи резултат „Шуме“ исказале већим за тих  877.735 КМ.

Немогуће утврдити право стање

Значајан дио замјерки ревизора односио се на то да не могу утврдити да ли је стање заиста онакво каквим су га приказали у овом јавном предузећу.Између осталог, ревизори су навели да нису присуствовали попису залиха на крају прошле године с обзиром на то да тада нису били ни изабрани за ревизора, те да због тога нису ни могли да се увјере у количине залиха којима „Шуме“ располажу.

„Будући да стање залиха утиче на утврђивање резултата пословања предузећа и токове готовине, нисмо могли да утврдимо да ли су биле неопходне корекције резултата текуће године у билансу успјеха и нето токова готовине из пословних активности исказаних у билансу токова готовине“, наведено је у нацрту ревизорског извјештаја.

Ревизори су навели да нису били у могућности да потврде надокнадивост и власништво над признатим некретнинама, постројењима и опремом „Шума“.

„Некретнине, постројења и опрема исказана у износу од 80,4 милиона КМ нису била предмет процјене у претходних неколико година. Поред тога, предузеће није вршило тест обезврјеђења ових средстава на дан састављања извјештаја, а није ријешено ни питање власништва над овим средствима“, истичу ревизори.

Марић: Замјерке неосноване, упутићемо приговор

Вршилац дужности директора „Шума РС“ Ристо Марић рекао је за ЦАПИТАЛ да ревизори нису могли утврдити неправилности, јер нису били присутни када су пописиване залихе.

Тврди да ревизори нису могли утврдити стварно стање у вези са средствима за просту репродукцију, нити у вези са каматама на средства која припадају локалним заједницама.

„Оно што су они навели у већини ствари не стоји и ми ћемо упутити приговор. Нацрт није коначан и о томе немамо шта да расправљамо“, рекао је Марић.

(Цапитал.ба)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

План б

27.09.2016 10:26

Они само сјеку а ниста не саде и опет фали пара...оголисе све..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михајло

27.09.2016 11:20

А ја бих да ми неко казе ста нису покрали, а да су могли?

Name

Петко

27.09.2016 10:41

Ајмо референдум да се смањи сјеча дрвета у РС. Колика би била излазност?

ОДГОВОРИТЕ
Name

орао

27.09.2016 12:10

Ок али гдје су паре шуме српске, бобар банка, банка српске, а на издисају је и комерцијална бнка , веом брзо.....а грађани сваки дан све лошије и лошије живе....

Name

Забринути

27.09.2016 12:58

Ста је са сумом сто Мицо Краљевиц и Насер Ориц исјекосе на подруцју Власенице и Хан Пијеска. Кад це се ревизија или неко од надлезних огласити по том питању. Мицо кКраљевиц , отмицар,..... кад це конацно одговарати?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

27.09.2016 14:07

Треба социјалистима за странку.

ОДГОВОРИТЕ