„Šume Srpske“ prikrile milionske obaveze!

Nezavisna revizorska kuća utvrdila je da su kratkoročne obaveze „Šuma Srpske“ na kraju 2015. godine bile veće za 20,4 miliona maraka od tekuće imovine preduzeća, sredstva za prostu reprodukciju trošena su nenamjenski, a uprava je lažno prikazala da im je neraspoređeni dobitak 4,1 milion KM veći nego što on zaista jeste, ekskluzivno saznaje poslovni portal Capital.

Republika Srpska 27.09.2016 | 11:45
„Šume Srpske“ prikrile milionske obaveze!
Svi ovi propusti navedeni su u nacrtu revizorskog izvještaja „Šuma“ koji je radila revizorska kuća „Confida“.
Revizori su „Šumama“ dali uzdržano mišljenje što je teža ocjena čak i od negativnog mišljenje jer pokazuje da kontroli nije data na uvid sva poslovna dokumentacija.

„Šume“ su na kraju prošle godine iskazale obaveze za ostale poreze i doprinose od 10,9 miliona KM, a u njih je uključeno i 9,7 miliona KM duga prema opštinama po osnovu naknade za razvoj nerazvijenih dijelova.

Međutim, na osnovu rješenja Ministarstva finansija iz maja 2016. godine, utvrđeno je da preduzeće nije evidentiralo obaveze u iznosu od 458.495 KM kao ni zakonske zatezne kamate od 3,7 miliona KM.

„Saglasano tome, obaveze su manje iskazane, a neraspoređeni dobitak je više iskazan za 4,1 milion KM“, navodi se u Nacrtu revizorskog izvještaja koji je u posjedu CAPITAL-a.

Revizori su utvrdili i da su kratkoročne obaveze veće za 20,4 miliona KM od tekuće imovine što može da dovede u pitanje sposobnost preduzeća da redovno izmiruje obaveze.

Rukovodstvo preduzeća se revizoru pravdalo i tvrdilo „da će, uz podršku osnivača, obezbijediti neophodna sredstva za uredno izmirenje dospjelih obaveza“.

Takođe, utvrdili su i da sredstva za prostu reprodukciju nisu u potpunosti korišćena za namjenu predviđenu Zakonom o šumama, čime je potvrđeno i pisanje CAPITAL-a da „Šume“ koriste sredstva za prostu reprodukciju u poboljšanje tekuće likvidnosti.

Kratakoročna potraživanja „Šuma“ koja su iznosila 18,3 miliona KM obuhvataju i 877.735 KM potraživanja starijih od godinu dana za koje nije izvršena ispravka, te su ova potraživanja i prošlogodišnji rezultat „Šume“ iskazale većim za tih  877.735 KM.

Nemoguće utvrditi pravo stanje

Značajan dio zamjerki revizora odnosio se na to da ne mogu utvrditi da li je stanje zaista onakvo kakvim su ga prikazali u ovom javnom preduzeću.Između ostalog, revizori su naveli da nisu prisustvovali popisu zaliha na kraju prošle godine s obzirom na to da tada nisu bili ni izabrani za revizora, te da zbog toga nisu ni mogli da se uvjere u količine zaliha kojima „Šume“ raspolažu.

„Budući da stanje zaliha utiče na utvrđivanje rezultata poslovanja preduzeća i tokove gotovine, nismo mogli da utvrdimo da li su bile neophodne korekcije rezultata tekuće godine u bilansu uspjeha i neto tokova gotovine iz poslovnih aktivnosti iskazanih u bilansu tokova gotovine“, navedeno je u nacrtu revizorskog izvještaja.

Revizori su naveli da nisu bili u mogućnosti da potvrde nadoknadivost i vlasništvo nad priznatim nekretninama, postrojenjima i opremom „Šuma“.

„Nekretnine, postrojenja i oprema iskazana u iznosu od 80,4 miliona KM nisu bila predmet procjene u prethodnih nekoliko godina. Pored toga, preduzeće nije vršilo test obezvrjeđenja ovih sredstava na dan sastavljanja izvještaja, a nije riješeno ni pitanje vlasništva nad ovim sredstvima“, ističu revizori.

Marić: Zamjerke neosnovane, uputićemo prigovor

Vršilac dužnosti direktora „Šuma RS“ Risto Marić rekao je za CAPITAL da revizori nisu mogli utvrditi nepravilnosti, jer nisu bili prisutni kada su popisivane zalihe.

Tvrdi da revizori nisu mogli utvrditi stvarno stanje u vezi sa sredstvima za prostu reprodukciju, niti u vezi sa kamatama na sredstva koja pripadaju lokalnim zajednicama.

„Ono što su oni naveli u većini stvari ne stoji i mi ćemo uputiti prigovor. Nacrt nije konačan i o tome nemamo šta da raspravljamo“, rekao je Marić.

(Capital.ba)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Plan b

27.09.2016 12:26

Oni samo sjeku a nista ne sade i opet fali para...ogolise sve..

ODGOVORITE
Name

Mihajlo

27.09.2016 13:20

A ja bih da mi neko kaze sta nisu pokrali, a da su mogli?

Name

Petko

27.09.2016 12:41

Ajmo referendum da se smanji sječa drveta u RS. Kolika bi bila izlaznost?

ODGOVORITE
Name

orao

27.09.2016 14:10

Ok ali gdje su pare šume srpske, bobar banka, banka srpske, a na izdisaju je i komercijalna bnka , veom brzo.....a građani svaki dan sve lošije i lošije žive....

Name

Zabrinuti

27.09.2016 14:58

Sta je sa sumom sto Mico Kraljevic i Naser Oric isjekose na podrucju Vlasenice i Han Pijeska. Kad ce se revizija ili neko od nadleznih oglasiti po tom pitanju. Mico kKraljevic , otmicar,..... kad ce konacno odgovarati?

ODGOVORITE
Name

Dragan

27.09.2016 16:07

Treba socijalistima za stranku.

ODGOVORITE