Испаде референдум једно Велико ништа!?

Тужилаштво БиХ упутило је предсједнику Републике Српске (РС) Милораду Додику позив за саслушање у својству осумњиченог у предмету у вези с референдумом у том ентитету, потврдио је медијима данас портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубешић.

Република Српска 27.09.2016 | 07:19
Испаде референдум једно Велико ништа!?
Из Тужилаштва БиХ нису жељели спекулисати шта ће бити ако Додик одбије овај позив, као ни колико дуго ће Тужилаштво БиХ чекати Додика да се одазове на позив.

У Тужилаштву БиХ кажу како је формиран предмет у вези са неизвршавањем одлуке Уставног суда БиХ.

Професор међународног права на Факултету политичких наука у Сарајеву Зарије Сеизовић каже да је Тужилаштво ипак требало реаговати раније.

"Да је Тужилаштво БиХ радило свој посао раније оно се не би обраћало саопштењима, него би истраге давно биле покренуте и оптужнице већ подигнуте, а они који су повређивали закон били санкционирани. Ја бих заиста волио видјети функционисање правне државе, али у то сумњам", коментарише Сеизовић.

Пакт Додика и Изетбеговића

Економиста Алекса Милојевић из Бијељине сматра да је цијела прича око референдума договорена између два лидера у два ентитета Милорада Додика и Бакира Изетбеговића, јер изборна је година, а највише гласова ипак доноси страх од рата и угрожености народа, оцјењује Милојевић.

"Референдум је једна потпуна злоупотреба народа. То је била изузетна сарадња између Бакира који је жалбом Уставном суду, спортски речено, набацио Додику лопту да опозицију која му се није знала супротставити, порази референдумом, зарад политичких поена који му требају на локалним изборима. Наши политичари се не баве социјалним питањима, него пред изборе потегну нека национална врућа питања, емоције доведу до усијања и тако убиру политичке поене", оцјењује Милојевић.

Милојевић стога вјерује да посебних санкција за организаторе референдума неће бити, али ће рачун од 1,5 милиона конвертибилних марака бити испостављен грађанима, оним који су и овај пут насјели на причу о угрожености ентитета.

"Ко ће други него народ. Нажалост, народ је доведен у један потпуни безизлаз. Ми смо сви у БиХ у једној потпуној биолошкој пријетњи гдје због сиромаштва влада ‘бијела куга’ а млади свакодневно напуштају ову земљу. Ускоро ће доћи вријеме када ћемо сви бити мањина јер ће овај простор населити неко други. Ето каква је политика оних који на све начине настоје задржати владајуће столице", констатује Милојевић.

Колумниста и аналитичар из Бањалуке Драган Бурсаћ сличног је мишљења. Бурсаћ подсјећа да је власт у РС већ најавила измјене Закона о празницима којима фактички 9. јануар неће бити обавезан.

"Овим референдумом није постигнуто ништа осим што је изгубљено 1,4 милиона конвертибилних марака. Људи који су изашли на референдум су обманути или им је интелигенција заказала. То је било чисто предизборно напумпавање Додика и Изетбеговића. У суштини ништа се неће десити, Скупштина РС ће поништити одлуку, односно промијенити Закон о празницима и тако испоштовати одлуку Уставног суда. Дакле десило се једно велико ништа које кошта 1,4 милиона конвертибилних марака", каже Бурсаћ.

Право усијање слиједи за изборе

Аналитичари доводе у питање и податке које је саопштила Комисија за организовање референдума, нарочито о излазности грађана, јер није било неовисних посматрача, нити је постојала озбиљнија контрола.

Но ипак подсјећају да је много важније питање шта је Република Српска добила одржавањем референдума?

О томе промишља и Драгана Дардић, извршна директорица Хелсиншког парламента грађана Бањалука.

"Сматрам да би се 9. јануар наставио славити у РС и да није било референдума, али је пропуштена шанса да се покаже да РС уважава и два друга конститутивна народа који живе у овом ентитету. Инат ником ништа није донио доброга", напомиње Дардић.

Начелник Сребренице Ћамил Дураковић, говорећи гласом повратника који живе у РС, каже да је, упркос политичком усијању, референдум протекао без проблема, али право усијање атмосфере се очекује наредног викенда за вријеме локалних избора у БиХ.

"Свака иницијатива коју покреће један народ у БиХ ствара страх код друга два народа. Повратници Бошњаци и Хрвати који живе у РС нису се осјећали пријатно док је организован неуставан референдум, но срећом је све протекло без инцидената. Бојим се да је, када је у питању Сребреница, већи страх од идућег викенда за вријеме избора, односно од тога какве би посљедице биле да, не дај Боже, оне политике које проводе референдум политички преузму Сребреницу", закључује Дураковић.

Дан послије референдума стигла је и реакција из Брисела. Европска комисија је поновила да референдум нема правног основа.

(РСЕ)

Коментари / 24

Оставите коментар
Name

романија

27.09.2016 05:34

Зашто општинске изборне комисије у бирачке одборе стављају све запослене људе? Због чега са завода за запошљавање не узму незапослене да бар једном, у двије године, зараде неку пару. Изгледа, ко има дај му још, а ко нема , пусти га да умре од глади.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ред

27.09.2016 06:02

Зато што запослене могу отпустити ако не буду "бројали" према инструкцијама из странке. Незапосленима не могу ништа.

Name

@романија

27.09.2016 06:14

Прије избора се трази списак од политицких странака које су заступљене на просору опстине те странке достављају списак и сви присутни су странацки контролори избора како би била заступљеност из свих странака. Засто је тако није ни мени јасно али опет онај ко се бори тај и добије несто док други сједе и цекају код куце да им се посао донесе на ноге.

Name

дејанпд

27.09.2016 06:49

Зато сто "ко умије њему двије!". Нису то само запослени, има ту и директора скола и власника приватних предузеца блиских владајуцим, који уцествују и на тендерима, изводе јавне радове итд, младима, нароцито незапосленим и образованим је тезе манипулисати, а зна се, то је цињеница, да се манипулација бирацима запоциње са злоупотребом будзетског новца за насипање, асфалтирање, освјетљавање итд,а заврсава зартрасивањем на бирацким мјестима, самом појавом неких људи, па до манипулације са листицима. Папци су постизборна опција.

Name

ре Романија

27.09.2016 07:14

Шта се ти буниш да немаш од чега живјети, а не излазите из шуме.

Name

разумио

27.09.2016 05:44

"Европска комисија" и медјународна заједница су распарцале Еx-Yу, а сада тврде да је референдум забрањен. Па ко ту кога *ајебава?

ОДГОВОРИТЕ
Name

реално

27.09.2016 07:23

Потписујем. Влада "право јацег", а то ста је медјународно право супер је објаснио госп. Сесељ, погледајте његово предавање на правном факултету у Новом Саду. Остале квазиполитицаре не треба ни помињати јер они су "блокирани" у својим банан-дрзавама!

Name

неуразумљивко

27.09.2016 08:06

То што је увазен референдум 91 год. има са тиме везе какав је статус имала БиХ по уставу у тадашњој Yу. Ако ти кажеш ми имамо право да одлучујемо без обзира на то онда то право мораш дати свима у свим републикама укључујући и Србију. По том би сваки град могао бити држава или се од цијепити и припојити некој другој држави. Јесте ли дали та права тада свима колико знам нисте? Референдум од прије неки дан је неважећи једноставно зато што ни муслимани у БиХ не могу изаћи и прогласити дзамахирију у којој ћеш ти морати поштовати те законе. Увијек када узимас себи нешто за право размисли ста би било да неко други узме себи то исто право и то је то.

Name

За европску комисију:

27.09.2016 06:10

Референдум у демократији не треба правни основ. Своје параграфе и ребусе оставите у тој васој англо-саксонској Европи!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

27.09.2016 07:40

Па која је сврха референдума ако није утицај на право тј закон (осим што је "празник демократије")

Name

Ре

27.09.2016 09:03

Засто од англо саксонаца онда РС тражи паре???

Name

за Ре:Ре

27.09.2016 09:48

Зато сто су толико белаја направили ти Англосаксонци на овим просторима да свој дуг до судњег дана не могу исплатити. РС има инаце "посебне камате" на Англосаксонске паре као: губљење слободе, преносење надлезности на некога другога и сто је највазније осигурање европских граница од евентуалне исламске(али радикалне) најезде. Овим не зелим да увриједим било коју вјеру, али радикализам у било којој вјери цу наравно да критикујем.

Name

Игор

27.09.2016 06:51

Мене је то исто Тузиластво позвало да се јавим и навело дан и сат. Како нисам био у дрзави да примим позив привели су ме при првом преласку границе одузели документе и наредили да се истом јавим одмах. То је процедура предсједнице. Ја се надао да цес га ти укинути али ниста од тога. Мозда цес га укинути или приватизовати за себе и своје али за нас који смо стварали Републику Српску оно јос постоји и ради .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

27.09.2016 07:22

Наравно да постоји и постојаце.. па тамо свакако и срби раде и то на кљуцним позицијама.

Name

Милиција еx

27.09.2016 07:37

Значи могла би и њега да хапси гранична полиција. То је она мрзовољна и набусита полиција на границама, што незаинтерсовано и презриво преврће документа путницима, који, гледајући их такве, губе вољу да их питају било шта. Само да што прије крену. И тако сви, без разлике на вјеру и нацију, и они конститутивни и они из реда сејдићфинцијеваца, ако покоји има. Исти су и у сусједним земљама.

Name

ре игор

27.09.2016 08:20

Леми сад умјесто докумената показује слику са Путином. Дај Бозе да га смије ко контролисати???

Name

Игор

27.09.2016 09:25

Да то је та Границна полиција, прасњави, масни и намрстени. Смјесни портири на улазу у смијесну фабрику цуда која се зове БиХ.

Name

ПРАВДА ЈЕ СПОРА

27.09.2016 07:51

Ова анкета илити референдум нас богами скупо кошта, а кусур ћемо добро осјетити

ОДГОВОРИТЕ
Name

дфс

27.09.2016 08:07

Хитно нови референдум, са питањем грађанима: "Да ли сте за то да се Предсједник РС-а Милорад Додик одазове позиву Тужилаштва БиХ" Онда могу да ти пљуну под прозор председниче!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бања Лука

27.09.2016 08:42

Изјави Додик синоћ код Марића да ће на изборима имати 10 %више него на прошлим,значи папци су већ обезбјеђени

ОДГОВОРИТЕ
Name

КОКУЗАНЕР

27.09.2016 08:58

Шта је ово мила мајко гдје сте додини политичари утишали сте нешто ха прпа блокирање рачуна, имовине, нема ићи у ЕУ... Поклопили се по ушима и чекате, ни преко Раче вам више није сигурно. ХАПСИЋЕ ВАС НЕ БРИНИТЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Воља

27.09.2016 09:02

Референдум је потврдио вољу градјана који зеле да се 9. Јануар и даље слави као дан РС, сад је на том истом народу да на изборима казни оне који не спроводе вољу народа! Погресно је повезивати референдум са било којим политицарем, небитно да ли из власти или опозиције. Народ под хитно мора да се опамети да неби за 10-20 година и православне цркве постале "неуставне" јер се муслимани са њима не идентификују!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДРАГАН

27.09.2016 09:03

ОВО НИЈЕ ДОДИКОВ РЕФЕРЕНДУМ КАО СТО СЕ ПРИЦА ПОСТО ЈЕ ОДЛУКА О РЕФЕРЕНДУМУ ДОНЕСЕНА У НАРОДНОЈ СКУПСТИНИ ЈЕДНОГЛАСНО ПРЕМА ТОМЕ О ЦЕМУ ГОВОРИМО НАЈВИСА ИНСТАНЦА У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ А СТО ЈЕ ИЗЛАЗНОСТ ОВАКВА ЉУДЕ СУ УПЛАСИЛИ ПЈЕДИНЕ ВОДЈЕ КОЈИ СУ ГОВОРИЛИ НАРОДУ ДА БИ МОГЛИ И КРИВИЦНО ОДГОВАРАТИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Карадоз

27.09.2016 10:06

Има у музеју у Београду оригинал, на интернету копија... Писма које је руско цар упутио Београду након ултиматума АУ , након убиства принца Тало лепо писе : послусајте Аустријанце, јесте да сте у праву, али ситуација је таква Остало знамо....

ОДГОВОРИТЕ