Ispade referendum jedno Veliko ništa!?

Tužilaštvo BiH uputilo je predsjedniku Republike Srpske (RS) Miloradu Dodiku poziv za saslušanje u svojstvu osumnjičenog u predmetu u vezi s referendumom u tom entitetu, potvrdio je medijima danas portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

Republika Srpska 27.09.2016 | 07:19
Ispade referendum jedno Veliko ništa!?
Iz Tužilaštva BiH nisu željeli spekulisati šta će biti ako Dodik odbije ovaj poziv, kao ni koliko dugo će Tužilaštvo BiH čekati Dodika da se odazove na poziv.

U Tužilaštvu BiH kažu kako je formiran predmet u vezi sa neizvršavanjem odluke Ustavnog suda BiH.

Profesor međunarodnog prava na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu Zarije Seizović kaže da je Tužilaštvo ipak trebalo reagovati ranije.

"Da je Tužilaštvo BiH radilo svoj posao ranije ono se ne bi obraćalo saopštenjima, nego bi istrage davno bile pokrenute i optužnice već podignute, a oni koji su povređivali zakon bili sankcionirani. Ja bih zaista volio vidjeti funkcionisanje pravne države, ali u to sumnjam", komentariše Seizović.

Pakt Dodika i Izetbegovića

Ekonomista Aleksa Milojević iz Bijeljine smatra da je cijela priča oko referenduma dogovorena između dva lidera u dva entiteta Milorada Dodika i Bakira Izetbegovića, jer izborna je godina, a najviše glasova ipak donosi strah od rata i ugroženosti naroda, ocjenjuje Milojević.

"Referendum je jedna potpuna zloupotreba naroda. To je bila izuzetna saradnja između Bakira koji je žalbom Ustavnom sudu, sportski rečeno, nabacio Dodiku loptu da opoziciju koja mu se nije znala suprotstaviti, porazi referendumom, zarad političkih poena koji mu trebaju na lokalnim izborima. Naši političari se ne bave socijalnim pitanjima, nego pred izbore potegnu neka nacionalna vruća pitanja, emocije dovedu do usijanja i tako ubiru političke poene", ocjenjuje Milojević.

Milojević stoga vjeruje da posebnih sankcija za organizatore referenduma neće biti, ali će račun od 1,5 miliona konvertibilnih maraka biti ispostavljen građanima, onim koji su i ovaj put nasjeli na priču o ugroženosti entiteta.

"Ko će drugi nego narod. Nažalost, narod je doveden u jedan potpuni bezizlaz. Mi smo svi u BiH u jednoj potpunoj biološkoj prijetnji gdje zbog siromaštva vlada ‘bijela kuga’ a mladi svakodnevno napuštaju ovu zemlju. Uskoro će doći vrijeme kada ćemo svi biti manjina jer će ovaj prostor naseliti neko drugi. Eto kakva je politika onih koji na sve načine nastoje zadržati vladajuće stolice", konstatuje Milojević.

Kolumnista i analitičar iz Banjaluke Dragan Bursać sličnog je mišljenja. Bursać podsjeća da je vlast u RS već najavila izmjene Zakona o praznicima kojima faktički 9. januar neće biti obavezan.

"Ovim referendumom nije postignuto ništa osim što je izgubljeno 1,4 miliona konvertibilnih maraka. Ljudi koji su izašli na referendum su obmanuti ili im je inteligencija zakazala. To je bilo čisto predizborno napumpavanje Dodika i Izetbegovića. U suštini ništa se neće desiti, Skupština RS će poništiti odluku, odnosno promijeniti Zakon o praznicima i tako ispoštovati odluku Ustavnog suda. Dakle desilo se jedno veliko ništa koje košta 1,4 miliona konvertibilnih maraka", kaže Bursać.

Pravo usijanje slijedi za izbore

Analitičari dovode u pitanje i podatke koje je saopštila Komisija za organizovanje referenduma, naročito o izlaznosti građana, jer nije bilo neovisnih posmatrača, niti je postojala ozbiljnija kontrola.

No ipak podsjećaju da je mnogo važnije pitanje šta je Republika Srpska dobila održavanjem referenduma?

O tome promišlja i Dragana Dardić, izvršna direktorica Helsinškog parlamenta građana Banjaluka.

"Smatram da bi se 9. januar nastavio slaviti u RS i da nije bilo referenduma, ali je propuštena šansa da se pokaže da RS uvažava i dva druga konstitutivna naroda koji žive u ovom entitetu. Inat nikom ništa nije donio dobroga", napominje Dardić.

Načelnik Srebrenice Ćamil Duraković, govoreći glasom povratnika koji žive u RS, kaže da je, uprkos političkom usijanju, referendum protekao bez problema, ali pravo usijanje atmosfere se očekuje narednog vikenda za vrijeme lokalnih izbora u BiH.

"Svaka inicijativa koju pokreće jedan narod u BiH stvara strah kod druga dva naroda. Povratnici Bošnjaci i Hrvati koji žive u RS nisu se osjećali prijatno dok je organizovan neustavan referendum, no srećom je sve proteklo bez incidenata. Bojim se da je, kada je u pitanju Srebrenica, veći strah od idućeg vikenda za vrijeme izbora, odnosno od toga kakve bi posljedice bile da, ne daj Bože, one politike koje provode referendum politički preuzmu Srebrenicu", zaključuje Duraković.

Dan poslije referenduma stigla je i reakcija iz Brisela. Evropska komisija je ponovila da referendum nema pravnog osnova.

(RSE)

Komentari / 24

Ostavite komentar
Name

romanija

27.09.2016 05:34

Zašto opštinske izborne komisije u biračke odbore stavljaju sve zaposlene ljude? Zbog čega sa zavoda za zapošljavanje ne uzmu nezaposlene da bar jednom, u dvije godine, zarade neku paru. Izgleda, ko ima daj mu još, a ko nema , pusti ga da umre od gladi.

ODGOVORITE
Name

Red

27.09.2016 06:02

Zato što zaposlene mogu otpustiti ako ne budu "brojali" prema instrukcijama iz stranke. Nezaposlenima ne mogu ništa.

Name

@romanija

27.09.2016 06:14

Prije izbora se trazi spisak od politickih stranaka koje su zastupljene na prosoru opstine te stranke dostavljaju spisak i svi prisutni su stranacki kontrolori izbora kako bi bila zastupljenost iz svih stranaka. Zasto je tako nije ni meni jasno ali opet onaj ko se bori taj i dobije nesto dok drugi sjede i cekaju kod kuce da im se posao donese na noge.

Name

dejanpd

27.09.2016 06:49

Zato sto "ko umije njemu dvije!". Nisu to samo zaposleni, ima tu i direktora skola i vlasnika privatnih preduzeca bliskih vladajucim, koji ucestvuju i na tenderima, izvode javne radove itd, mladima, narocito nezaposlenim i obrazovanim je teze manipulisati, a zna se, to je cinjenica, da se manipulacija biracima zapocinje sa zloupotrebom budzetskog novca za nasipanje, asfaltiranje, osvjetljavanje itd,a zavrsava zartrasivanjem na birackim mjestima, samom pojavom nekih ljudi, pa do manipulacije sa listicima. Papci su postizborna opcija.

Name

ре Романија

27.09.2016 07:14

Шта се ти буниш да немаш од чега живјети, а не излазите из шуме.

Name

razumio

27.09.2016 05:44

"Evropska komisija" i medjunarodna zajednica su rasparcale Ex-Yu, a sada tvrde da je referendum zabranjen. Pa ko tu koga *ajebava?

ODGOVORITE
Name

realno

27.09.2016 07:23

Potpisujem. Vlada "pravo jaceg", a to sta je medjunarodno pravo super je objasnio gosp. Seselj, pogledajte njegovo predavanje na pravnom fakultetu u Novom Sadu. Ostale kvazipoliticare ne treba ni pominjati jer oni su "blokirani" u svojim banan-drzavama!

Name

neurazumljivko

27.09.2016 08:06

To što je uvazen referendum 91 god. ima sa time veze kakav je status imala BiH po ustavu u tadašnjoj Yu. Ako ti kažeš mi imamo pravo da odlučujemo bez obzira na to onda to pravo moraš dati svima u svim republikama uključujući i Srbiju. Po tom bi svaki grad mogao biti država ili se od cijepiti i pripojiti nekoj drugoj državi. Jeste li dali ta prava tada svima koliko znam niste? Referendum od prije neki dan je nevažeći jednostavno zato što ni muslimani u BiH ne mogu izaći i proglasiti dzamahiriju u kojoj ćeš ti morati poštovati te zakone. Uvijek kada uzimas sebi nešto za pravo razmisli sta bi bilo da neko drugi uzme sebi to isto pravo i to je to.

Name

Za evropsku komisiju:

27.09.2016 06:10

Referendum u demokratiji ne treba pravni osnov. Svoje paragrafe i rebuse ostavite u toj vasoj anglo-saksonskoj Evropi!

ODGOVORITE
Name

Re

27.09.2016 07:40

Pa koja je svrha referenduma ako nije uticaj na pravo tj zakon (osim što je "praznik demokratije")

Name

Re

27.09.2016 09:03

Zasto od anglo saksonaca onda RS traži pare???

Name

za Re:Re

27.09.2016 09:48

Zato sto su toliko belaja napravili ti Anglosaksonci na ovim prostorima da svoj dug do sudnjeg dana ne mogu isplatiti. RS ima inace "posebne kamate" na Anglosaksonske pare kao: gubljenje slobode, prenosenje nadleznosti na nekoga drugoga i sto je najvaznije osiguranje evropskih granica od eventualne islamske(ali radikalne) najezde. Ovim ne zelim da uvrijedim bilo koju vjeru, ali radikalizam u bilo kojoj vjeri cu naravno da kritikujem.

Name

Igor

27.09.2016 06:51

Mene je to isto Tuzilastvo pozvalo da se javim i navelo dan i sat. Kako nisam bio u drzavi da primim poziv priveli su me pri prvom prelasku granice oduzeli dokumente i naredili da se istom javim odmah. To je procedura predsjednice. Ja se nadao da ces ga ti ukinuti ali nista od toga. Mozda ces ga ukinuti ili privatizovati za sebe i svoje ali za nas koji smo stvarali Republiku Srpsku ono jos postoji i radi .

ODGOVORITE
Name

Re

27.09.2016 07:22

Naravno da postoji i postojace.. pa tamo svakako i srbi rade i to na kljucnim pozicijama.

Name

Milicija ex

27.09.2016 07:37

Znači mogla bi i njega da hapsi granična policija. To je ona mrzovoljna i nabusita policija na granicama, što nezaintersovano i prezrivo prevrće dokumenta putnicima, koji, gledajući ih takve, gube volju da ih pitaju bilo šta. Samo da što prije krenu. I tako svi, bez razlike na vjeru i naciju, i oni konstitutivni i oni iz reda sejdićfincijevaca, ako pokoji ima. Isti su i u susjednim zemljama.

Name

re igor

27.09.2016 08:20

Lemi sad umjesto dokumenata pokazuje sliku sa Putinom. Daj Boze da ga smije ko kontrolisati???

Name

Igor

27.09.2016 09:25

Da to je ta Granicna policija, prasnjavi, masni i namrsteni. Smjesni portiri na ulazu u smijesnu fabriku cuda koja se zove BiH.

Name

PRAVDA JE SPORA

27.09.2016 07:51

Ova anketa iliti referendum nas bogami skupo košta, a kusur ćemo dobro osjetiti

ODGOVORITE
Name

dfs

27.09.2016 08:07

Hitno novi referendum, sa pitanjem građanima: "Da li ste za to da se Predsjednik RS-a Milorad Dodik odazove pozivu Tužilaštva BiH" Onda mogu da ti pljunu pod prozor predsedniče!

ODGOVORITE
Name

Banja Luka

27.09.2016 08:42

Izjavi Dodik sinoć kod Marića da će na izborima imati 10 %više nego na prošlim,znači papci su već obezbjeđeni

ODGOVORITE
Name

KOKUZANER

27.09.2016 08:58

Šta je ovo mila majko gdje ste dodini političari utišali ste nešto ha prpa blokiranje računa, imovine, nema ići u EU... Poklopili se po ušima i čekate, ni preko Rače vam više nije sigurno. HAPSIĆE VAS NE BRINITE

ODGOVORITE
Name

Volja

27.09.2016 09:02

Referendum je potvrdio volju gradjana koji zele da se 9. Januar i dalje slavi kao dan RS, sad je na tom istom narodu da na izborima kazni one koji ne sprovode volju naroda! Pogresno je povezivati referendum sa bilo kojim politicarem, nebitno da li iz vlasti ili opozicije. Narod pod hitno mora da se opameti da nebi za 10-20 godina i pravoslavne crkve postale "neustavne" jer se muslimani sa njima ne identifikuju!

ODGOVORITE
Name

DRAGAN

27.09.2016 09:03

OVO NIJE DODIKOV REFERENDUM KAO STO SE PRICA POSTO JE ODLUKA O REFERENDUMU DONESENA U NARODNOJ SKUPSTINI JEDNOGLASNO PREMA TOME O CEMU GOVORIMO NAJVISA INSTANCA U REPUBLICI SRPSKOJ A STO JE IZLAZNOST OVAKVA LJUDE SU UPLASILI PJEDINE VODJE KOJI SU GOVORILI NARODU DA BI MOGLI I KRIVICNO ODGOVARATI.

ODGOVORITE
Name

Karadoz

27.09.2016 10:06

Ima u muzeju u Beogradu original, na internetu kopija... Pisma koje je rusko car uputio Beogradu nakon ultimatuma AU , nakon ubistva princa Talo lepo pise : poslusajte Austrijance, jeste da ste u pravu, ali situacija je takva Ostalo znamo....

ODGOVORITE