ВСТС потврдио истрагу против Салиховића

Канцеларији дисциплинског тужиоца (КДТ) Високом судском и тужилачком савјету Босне и Херцеговине поднио је данас дисциплинску тужбу против главног тужиоца Тужилаштва БиХ Горана Салиховића.

Босна и Херцеговина 26.09.2016 | 22:53
ВСТС потврдио истрагу против Салиховића
Притужба о повреди дужности главног тужиоца Тужилаштва БиХ је регистрована по службеној дужности, на основу медијских навода, од стране КДТ 8. 8. 2016. године, а након проведене истраге КДТ је утврдила да постоји довољно доказа да је тужени извршио дисциплинске прекршаје из члана 57. тачке 7., 10., 11., 12., 19. и 23. Закона о ВСТС-у БиХ, и то:

1. Пропуштање да тражи своје изузеће од поступања по предметима када постоји сукоб интереса;

2. Упуштање у непримјерене контакте са судијом или странкама у поступку;

3. Омогућавање вршење дужности тужиоца особама које на то нису законом овлаштене;

4. Мијешање у поступање судије или тужиоца с намјером опструисања или подцјењивања њихових активности;

5. Намјерно давање лажне, обмањиве или недовољне информације у вези са пријавама за радно мјесто, дисциплинским стварима, питањима унапрјеђења и напредовања у служби или било којим другим питањима која су у надлежности ВСТС-а БиХ;

7. Било какво друго понашање које представља озбиљно кршење службене дужности или доводи у питање повјерење јавности у непристрасност и кредибилитет тужилаштва.

КДТ је у наведеној тужби затражила изрицање дисциплинске мјере разрјешење од дужности туженог.

Такође је упутио захтјев Првостепеној дисциплинској комисија ВСТС-а БиХ да донесе одлуку којом ће главни тужилац Тужилаштва БиХ бити удаљен од обављања дужности до окончања дисциплинског поступка.

С обзиром на то да је значајан дио доказне грађе на којој је тужба утемељена прикупљен од других државних институција и означен одређеним степеном тајности, у смислу Закона о заштити тајних података, имајући у виду ограничења која намеће овај пропис, КДТ није у могућности пружити јавности детаљније информације о чињеничном основу тужбе. Из истих разлога, КДТ је затражила искључење јавности у цјелокупном току дисциплинског поступка.

Првостепена дисциплинска комисија ВСТС-а БиХ ће, у оквиру рокова прописаних Пословником ВСТС-а БиХ, испитати наводе тужбе и захтјев за привремено удаљење од вршења дужности главног тужиоца Тужилаштва БиХ, понесене од стране канцеларије дисциплинског тужиоца ВСТС-а БиХ.

Извор: Агенције

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

готово

26.09.2016 15:55

Овај це бити скинут са дузности. Овај Доди неце помоци. Ово је црни 26 послије демократског 25. Мектиц је спреман. СИПА такодјер.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

26.09.2016 15:57

Истразите Милана Тегелтију такодзе....Они играју тимски

ОДГОВОРИТЕ
Name

Легло корупције и којекаквих психопата

26.09.2016 17:32

Све се зна, а биће и истражено. Готови су.

Name

СРЈ

26.09.2016 16:37

Па ваљда је то што му се ставља на терет кривично дело злоупотребе сл.положаја а не дисциплински прекршај. Смешно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

АЦО В .

26.09.2016 16:40

А улога тузилаца у тзв.предметима Пандора,Транзит,Мастер,Кафа....

ОДГОВОРИТЕ
Name

НИЈЕ ФЕР

26.09.2016 17:01

Стварно није фер. Скинули су главног тужиоца БиХ и ко ће сад да заштити нашег ПреШеднкиа. Ако нам ПреШедник оде на робију, ко ће онда да штити РС. Стварно није фер.

ОДГОВОРИТЕ
Name

вага

26.09.2016 18:26

Доста је било кокошарења.

ОДГОВОРИТЕ
Name

не схавтљиво

27.09.2016 07:02

Питање за ВСТС, како у правосуђу могу и смију да раде судије које су правоснажно кривично осуђиване , за злоупотребу службеног положаја и овлаштења конкретан примјер пресједнице суда у Мркоњић Граду.....није ли то каљање угледа институције.Како се грађани осјећају поготово зато што немогу извадити увјрење о некажањавању рецимо због, туче или саобраћајне несреће, а ова дама је приссвојила и трошила народне , тј државне паре но случај који још заташкан јесте да је иста наручила климатске уређаје за суд од фирме из Шипова која се небави климатизацијом и продајом нових клима, тачније уграђене су половне климе, а приказане као нове....

ОДГОВОРИТЕ
Name

преживјели од пакла

27.09.2016 07:12

Питајте тог Салиховића гдје му је предмет и зашто је наредио опструкцију предмета СТРМИЦА, ЗАШТО НИЈЕ ИСТРАЖИО ПРИЈЕТЊЕ ПОЛИЦИЈСКОМ СЛУЖБЕНИКУ ИЛИ ПОЗВАО НА ОДГОВОРНОСТ ЉУДЕ ИЗ ВРХА ГРАНИЧНЕ ПОЛИЦИЈЕ који су умјешани , ПРИЈЕТЊАМА И КРИЈУМЧАРЕЊУ ЦИГАРЕТА ПРЕКО ГРАНИЧНОГ ПРЕЛАЗА СТРМИЦА ЗА РЕПУБЛИКУ ХРВАТСКУ ШВЕРЦ ВРЕДАН ПАР МИЛИОНА МАРАКА.Подсјећамо тужилаштво БиХ, у овом случају се ставила у заштиту криминала и корупције , а не на страну законитог рада полицијског службеника Палалић Далибора, што је срамота и брука , момку је прећено смрћу, пријетње је пријавио граничној полицији , ко је и због чега сакрио истрагу и ко мима право да је не спроведе или бар покуша да је не спроведе, што представља јасну и директну умјешаност , старјешина из полицијског органа у криминал и везу са криминалним миљејем, све ови тужилаштво зна и има доказе јер је сведок саслушан по наредби суда БиХ још 2007 године у канцеларији СИПЕ у Бања Луци, а сипа је још 2010 године доставила извјештај тужилаштву БиХ,као и сведок лично.....Гдје је закон о заштити сведока и пружању помоћи сведоцима.Управо умјесто да га гранична полиција , заштити, помогне човјеку који је открио и пријавио сам огроман , шверц, они су му се натоварили са разним смицалицама и понижењима од покушаја незаконитог отаказа ка министарству, правде и то само лично и стриктно за њега, до понижавања и недозвољавања да ради на основу рјешења које човјек има у тјој полицијској агенцији.

ОДГОВОРИТЕ