VSTS potvrdio istragu protiv Salihovića

Kancelariji disciplinskog tužioca (KDT) Visokom sudskom i tužilačkom savjetu Bosne i Hercegovine podnio je danas disciplinsku tužbu protiv glavnog tužioca Tužilaštva BiH Gorana Salihovića.

Bosna i Hercegovina 26.09.2016 | 22:53
VSTS potvrdio istragu protiv Salihovića
Pritužba o povredi dužnosti glavnog tužioca Tužilaštva BiH je registrovana po službenoj dužnosti, na osnovu medijskih navoda, od strane KDT 8. 8. 2016. godine, a nakon provedene istrage KDT je utvrdila da postoji dovoljno dokaza da je tuženi izvršio disciplinske prekršaje iz člana 57. tačke 7., 10., 11., 12., 19. i 23. Zakona o VSTS-u BiH, i to:

1. Propuštanje da traži svoje izuzeće od postupanja po predmetima kada postoji sukob interesa;

2. Upuštanje u neprimjerene kontakte sa sudijom ili strankama u postupku;

3. Omogućavanje vršenje dužnosti tužioca osobama koje na to nisu zakonom ovlaštene;

4. Miješanje u postupanje sudije ili tužioca s namjerom opstruisanja ili podcjenjivanja njihovih aktivnosti;

5. Namjerno davanje lažne, obmanjive ili nedovoljne informacije u vezi sa prijavama za radno mjesto, disciplinskim stvarima, pitanjima unaprjeđenja i napredovanja u službi ili bilo kojim drugim pitanjima koja su u nadležnosti VSTS-a BiH;

7. Bilo kakvo drugo ponašanje koje predstavlja ozbiljno kršenje službene dužnosti ili dovodi u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet tužilaštva.

KDT je u navedenoj tužbi zatražila izricanje disciplinske mjere razrješenje od dužnosti tuženog.

Takođe je uputio zahtjev Prvostepenoj disciplinskoj komisija VSTS-a BiH da donese odluku kojom će glavni tužilac Tužilaštva BiH biti udaljen od obavljanja dužnosti do okončanja disciplinskog postupka.

S obzirom na to da je značajan dio dokazne građe na kojoj je tužba utemeljena prikupljen od drugih državnih institucija i označen određenim stepenom tajnosti, u smislu Zakona o zaštiti tajnih podataka, imajući u vidu ograničenja koja nameće ovaj propis, KDT nije u mogućnosti pružiti javnosti detaljnije informacije o činjeničnom osnovu tužbe. Iz istih razloga, KDT je zatražila isključenje javnosti u cjelokupnom toku disciplinskog postupka.

Prvostepena disciplinska komisija VSTS-a BiH će, u okviru rokova propisanih Poslovnikom VSTS-a BiH, ispitati navode tužbe i zahtjev za privremeno udaljenje od vršenja dužnosti glavnog tužioca Tužilaštva BiH, ponesene od strane kancelarije disciplinskog tužioca VSTS-a BiH.

Izvor: Agencije

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

gotovo

26.09.2016 15:55

Ovaj ce biti skinut sa duznosti. Ovaj Dodi nece pomoci. Ovo je crni 26 poslije demokratskog 25. Mektic je spreman. SIPA takodjer.

ODGOVORITE
Name

Istina

26.09.2016 15:57

Istrazite Milana Tegeltiju takodze....Oni igraju timski

ODGOVORITE
Name

Leglo korupcije i kojekakvih psihopata

26.09.2016 17:32

Sve se zna, a biće i istraženo. Gotovi su.

Name

SRJ

26.09.2016 16:37

Па ваљда је то што му се ставља на терет кривично дело злоупотребе сл.положаја а не дисциплински прекршај. Смешно.

ODGOVORITE
Name

ACO V .

26.09.2016 16:40

A uloga tuzilaca u tzv.predmetima Pandora,Tranzit,Master,Kafa....

ODGOVORITE
Name

NIJE FER

26.09.2016 17:01

Stvarno nije fer. Skinuli su glavnog tužioca BiH i ko će sad da zaštiti našeg PreŠednkia. Ako nam PreŠednik ode na robiju, ko će onda da štiti RS. Stvarno nije fer.

ODGOVORITE
Name

vaga

26.09.2016 18:26

Dosta je bilo kokošarenja.

ODGOVORITE
Name

ne shavtljivo

27.09.2016 07:02

Pitanje za VSTS, kako u pravosuđu mogu i smiju da rade sudije koje su pravosnažno krivično osuđivane , za zloupotrebu službenog položaja i ovlaštenja konkretan primjer presjednice suda u Mrkonjić Gradu.....nije li to kaljanje ugleda institucije.Kako se građani osjećaju pogotovo zato što nemogu izvaditi uvjrenje o nekažanjavanju recimo zbog, tuče ili saobraćajne nesreće, a ova dama je prissvojila i trošila narodne , tj državne pare no slučaj koji još zataškan jeste da je ista naručila klimatske uređaje za sud od firme iz Šipova koja se nebavi klimatizacijom i prodajom novih klima, tačnije ugrađene su polovne klime, a prikazane kao nove....

ODGOVORITE
Name

preživjeli od pakla

27.09.2016 07:12

Pitajte tog Salihovića gdje mu je predmet i zašto je naredio opstrukciju predmeta STRMICA, ZAŠTO NIJE ISTRAŽIO PRIJETNJE POLICIJSKOM SLUŽBENIKU ILI POZVAO NA ODGOVORNOST LJUDE IZ VRHA GRANIČNE POLICIJE koji su umješani , PRIJETNJAMA I KRIJUMČARENJU CIGARETA PREKO GRANIČNOG PRELAZA STRMICA ZA REPUBLIKU HRVATSKU ŠVERC VREDAN PAR MILIONA MARAKA.Podsjećamo tužilaštvo BiH, u ovom slučaju se stavila u zaštitu kriminala i korupcije , a ne na stranu zakonitog rada policijskog službenika Palalić Dalibora, što je sramota i bruka , momku je prećeno smrću, prijetnje je prijavio graničnoj policiji , ko je i zbog čega sakrio istragu i ko mima pravo da je ne sprovede ili bar pokuša da je ne sprovede, što predstavlja jasnu i direktnu umješanost , starješina iz policijskog organa u kriminal i vezu sa kriminalnim miljejem, sve ovi tužilaštvo zna i ima dokaze jer je svedok saslušan po naredbi suda BiH još 2007 godine u kancelariji SIPE u Banja Luci, a sipa je još 2010 godine dostavila izvještaj tužilaštvu BiH,kao i svedok lično.....Gdje je zakon o zaštiti svedoka i pružanju pomoći svedocima.Upravo umjesto da ga granična policija , zaštiti, pomogne čovjeku koji je otkrio i prijavio sam ogroman , šverc, oni su mu se natovarili sa raznim smicalicama i poniženjima od pokušaja nezakonitog otakaza ka ministarstvu, pravde i to samo lično i striktno za njega, do ponižavanja i nedozvoljavanja da radi na osnovu rješenja koje čovjek ima u tjoj policijskoj agenciji.

ODGOVORITE