Представљени развојни пројекти Бијељине

Градоначелник Бијељине Мићо Мићић са сарадницима данас је промовисао шест капиталних пројеката који су планирани да се реализују у наредном периоду.

Република Српска 26.09.2016 | 14:56
Представљени развојни пројекти Бијељине
"Најважнији пројекат је заштита од поплава, који ће обезбиједити читаву Семберију од катастрофалних непогода које су се дешавале у протеклом периоду. У плану је и изградња студентског кампуса, на простору на којем се тренутно налази касарна, а подразумијеваће изградњу два нова факултета, спорстке хале и пропратних објеката који ће чинити студентски центар у Граду", најавио је градоначелник Бијељине Мићо Мићић.

Представљени су и пројекти уређења канала Дашница, као и изградње нове аутобуске станице на мјесту некадашње жељезничке станице.

"У наредном периоду очекујемо да индустријске зоне заживе у пуном обиму, с обзиром на то да је већ око 30 инвеститора заинтересовано за изградњу фабричких погона у Бијељини. Додатни подстрек развоју привреде и привлачењу инвеститора биће улагање у проширење туристичке понуде, па је један од стратешких важних пројеката и изградња туристичке стазе која ће се простирати од Градског парка, до Етно-села 'Станишићи'. Планирано је да овом стазом саобраћа туристички електрични возић, а пролазиће поред најзанимљивијих туристичких бисера Бијељине", навео је Мићић.

Саобраћајни инжењер у Градској управи Миладин Ракић је истакао да је Бијељина спремна за долазак инвеститора и да одговори њиховим захтјевима када је ријеч о инфраструктурној уређености.



"Изградњом обилазнице и десетак кружних токова, саобраћајна инфраструктура у Граду је знатно унапријеђена, што је убрзало проток возила и умањило гужве на градским улицама. Циљ нам је да наставимо са оваквим активностима, да би и возачи и пјешаци имали прилику да путују безбједније и брже, без застоја", навео је Ракић.

Начелник одјељења за стамбено-комуналне послове и заштиту животне средине Томица Стојановић истакао је де ће измјештањем аутобуске станице бити знатно ублажен проблем гужви, које се дешавају у самом центру Града.

"Када је ријеч о простору гдје се налазила стара жељезничка станица, ријешени су сви имовинско-правни послови, а једини проблем који кочи пренос аутобуске станице на нову локацију прави Влада Републике Српске која још није издала дозволу за реализацију овог пројекта", истакао је Стојановић, додајући да би на простору са кога би се измјестила аутобуска станица, након измјештања била грађена јавна гаража.

Он је најавио да је у плану и изградња кружних токова код старе жељезничке станице и на раскрсници улица 27. Марта, Николе Тесле, Српске војске и Жртава фашистичког терора (код "Бледа").

Начелник Одјељења за привреду и пољопривреду Миле Пејчић навео је да је стратешки циљ Града побољшање пословног амбијента, те да ће развој индустријских зона допринијети приливу инвеститора у Бијељину.

"У Индустријској зони 3 већ имамо једанаест објеката који се граде, а у Индустријској зони 2 налази се десет лицитираних парцела у којима у наредном периоду почиње градња фабрика", навео је Пејчић, најављујући да ће, захваљујући развоју Индустријских зона, на основу писама намјера заинтересованих инвеститора бити отворено око 1.200 нових радних мјеста.