Predstavljeni razvojni projekti Bijeljine

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić sa saradnicima danas je promovisao šest kapitalnih projekata koji su planirani da se realizuju u narednom periodu.

Republika Srpska 26.09.2016 | 14:56
Predstavljeni razvojni projekti Bijeljine
"Najvažniji projekat je zaštita od poplava, koji će obezbijediti čitavu Semberiju od katastrofalnih nepogoda koje su se dešavale u proteklom periodu. U planu je i izgradnja studentskog kampusa, na prostoru na kojem se trenutno nalazi kasarna, a podrazumijevaće izgradnju dva nova fakulteta, sporstke hale i propratnih objekata koji će činiti studentski centar u Gradu", najavio je gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić.

Predstavljeni su i projekti uređenja kanala Dašnica, kao i izgradnje nove autobuske stanice na mjestu nekadašnje željezničke stanice.

"U narednom periodu očekujemo da industrijske zone zažive u punom obimu, s obzirom na to da je već oko 30 investitora zainteresovano za izgradnju fabričkih pogona u Bijeljini. Dodatni podstrek razvoju privrede i privlačenju investitora biće ulaganje u proširenje turističke ponude, pa je jedan od strateških važnih projekata i izgradnja turističke staze koja će se prostirati od Gradskog parka, do Etno-sela 'Stanišići'. Planirano je da ovom stazom saobraća turistički električni vozić, a prolaziće pored najzanimljivijih turističkih bisera Bijeljine", naveo je Mićić.

Saobraćajni inženjer u Gradskoj upravi Miladin Rakić je istakao da je Bijeljina spremna za dolazak investitora i da odgovori njihovim zahtjevima kada je riječ o infrastrukturnoj uređenosti.



"Izgradnjom obilaznice i desetak kružnih tokova, saobraćajna infrastruktura u Gradu je znatno unaprijeđena, što je ubrzalo protok vozila i umanjilo gužve na gradskim ulicama. Cilj nam je da nastavimo sa ovakvim aktivnostima, da bi i vozači i pješaci imali priliku da putuju bezbjednije i brže, bez zastoja", naveo je Rakić.

Načelnik odjeljenja za stambeno-komunalne poslove i zaštitu životne sredine Tomica Stojanović istakao je de će izmještanjem autobuske stanice biti znatno ublažen problem gužvi, koje se dešavaju u samom centru Grada.

"Kada je riječ o prostoru gdje se nalazila stara željeznička stanica, riješeni su svi imovinsko-pravni poslovi, a jedini problem koji koči prenos autobuske stanice na novu lokaciju pravi Vlada Republike Srpske koja još nije izdala dozvolu za realizaciju ovog projekta", istakao je Stojanović, dodajući da bi na prostoru sa koga bi se izmjestila autobuska stanica, nakon izmještanja bila građena javna garaža.

On je najavio da je u planu i izgradnja kružnih tokova kod stare željezničke stanice i na raskrsnici ulica 27. Marta, Nikole Tesle, Srpske vojske i Žrtava fašističkog terora (kod "Bleda").

Načelnik Odjeljenja za privredu i poljoprivredu Mile Pejčić naveo je da je strateški cilj Grada poboljšanje poslovnog ambijenta, te da će razvoj industrijskih zona doprinijeti prilivu investitora u Bijeljinu.

"U Industrijskoj zoni 3 već imamo jedanaest objekata koji se grade, a u Industrijskoj zoni 2 nalazi se deset licitiranih parcela u kojima u narednom periodu počinje gradnja fabrika", naveo je Pejčić, najavljujući da će, zahvaljujući razvoju Industrijskih zona, na osnovu pisama namjera zainteresovanih investitora biti otvoreno oko 1.200 novih radnih mjesta.