Џаферовић и Софтић траже санкције

Замјеник предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Шефик Џаферовић и предсједавајући Дома народа парламента БиХ Сафет Софтић изјавили су данас у Сарајеву да домаће институције, у првом реду Тужилаштво БиХ, и међународна заједница треба да санкционишу одговорне за јучерашњи референдум о Дану Републике Српске - 9. јануару.

Босна и Херцеговина 26.09.2016 | 13:50
Џаферовић и Софтић траже санкције
Џаферовић је мишљења да референдум о Дану Републике Српске представља, како каже, грубо кршење Дејтонског мировног споразума и повреду Устава БиХ, за шта се мора сносити политичка и кривична одговорност.

Он сматра да је референдум о Дану Републике пробни балон за неке будуће референдуме.

Џаферовић је увјерен да ће до краја овог мандата на нивоу БиХ бити очувана коалиција са Савезом за промјене, иако су странке из овог савеза подржале одржавање референдума у Српској.

"Мислим да их је у све ово увукла владајућа гарнитура из Републике Српске. Према мом мишљењу, то им није био добар потез. Боље би било да су се супротставили јер би то било у складу са Уставом и Дејтонским споразумом, али су урадили како су урадили", закључио је Џаферовић.

Софтић је осудио, како каже, "којекакве ватромете по Београду и Србији, одакле се поново поручује да граница није Дрина".

Он је увјерен да ће домаће институције и међународна заједница санкционисати организаторе референдума наводећи да није касно да се то деси ни након локалних избора.

Софтић и Џаферовић су кадар СДА.

(Агенције)

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

суки

26.09.2016 12:05

90 одлука "уставног суда" се не постује!!! На листи институција које игноришу Уставни суд су нижи судови, скупштине општина, кантона, кантоналне и ентитетске владе, Савет министара БиХ. Ко одговара?Нико...Ста сте дигли фрку око овога?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

26.09.2016 12:31

У праву си да много одлука уставног суда није проведено али нико до сада није исао у супрот уставног суда

Name

ре суки

26.09.2016 13:08

На свим тим пресудама се и даље ради и нису прекрсите. Ни предсуда о 9.јануару није прекрсита јер се на њој ради као сто је и Додик објавијо. Ал одлука о забрани референдума је прексита и то се немозе у назад вратити.

Name

камелеон

26.09.2016 12:09

Зашто нема кривичне одговорности за оне који у Фбих не проводе одлуку уставног суда о правима пензионера из Републике Српске који су пензију зарадили у фбих? Зашто нема одговорности за оне који не проводе одлуку уставног суда о конститутивности Срба у фбих? Зашто нема одговорности за оне који не проводе одллуку Сејдић- Финци? Зашто нема одговорности за непровођење још најмање 40 одлука уставног суда, у институцијама бих и фбих?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Таксират

26.09.2016 12:50

Стоји ста казес само мијесас круске и јабуке, ками, брзо промијени боју. Цовјек хоце уз подрску Путина сутра да солира а и да надаље користи паре свјетске заједнице да би нарад дрзао воду изнад главе , Не мозе и јаре и паре. А од Путинка це добити на крају баладе дупло голо. Онда га мозе спасити само Спутњик који це га одвести у орбиту.

Name

ре таксират

27.09.2016 11:27

Ово су чињенице а не мијешање крушака и јабука. По теби је непоштовање пресуда уставног суда, од стране институција Фбих у складу са Дејтонским споразумом, а кад су у пиотању интитуције Републике Српске, то је распакивање и негирање Дејтонског споразума. Замисли да у Скупштини Републике Српске негирају констутивност Бошњака или Хрвата као што се годинама ради у Парламенту Фбих. Уставни суд бих је сам себи срушио кредибилитет, зато што је у свом раду и одлучивању упетљао политику а не право и правду.

Name

истина

26.09.2016 12:20

Господо,ватрометима се људи веселе и прослављају,ста год да је у питању,знаци весеље је и ви сте толико глупи та тако несто осудјујете а нисте осудили изјаву тог васег болесника сефера Халиловица који директно спомиње и подстице на рат.Хм,из исте сте вреце испали

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

26.09.2016 13:02

Па и они мисле као Сефер

Name

јоле

26.09.2016 12:36

Одмах затражити укидање босанског језика јер је он у ствари хрватски језик који тренутно користе муслимани тј бошњаци у БиХ и нема разлог да се преименује из хрватског у босански језик. Да видимо шта ће рећи уставни суд за ово присвајање. Онда овако у недоглед

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре јоле

26.09.2016 21:24

Дапаце или да плаце......!

Name

Луд збуњен

26.09.2016 13:13

Ако и сад медјународна заједница не уцини ниста онда стварно треба да иду и оставе нас до неког следецег референдума.. а онда ко зна.. или поцни казњавати или је цијепај или нас пустите да се до краја истребљујемо.. цетврте опције нема!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

26.09.2016 13:13

Какав пробни балон. Балон је пробусен на све стране. И управу су неки од политицара који су рекли" Народ је паметнији од политицара". И свака цаст градјанима Р. Српске који нису изасли на овај референдум.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xx

26.09.2016 15:43

Свака част онима кои су изасли и ста ту има лосе

Name

Ре за ре

26.09.2016 17:33

Ти си болестан иди леци се.Треба сада тразити да муслији показују пасос када улазе у РС укинути 1.март ухапсити Орица Осудити Бакира због злоцина Издати потјерницу за ДјаферагомДругим ријецима цао или лаку ноц Босно.Оцигледно је да це свако својим путем.Хвала Бакиру градјевинском техницару сто је глуп каои његов бабо Алија.Само су они овако могли да унисте своје потурице да их разбуцају.Мјесто да су узивали са Србима и Хрватима они поцесе да тразе преко љеба погаце.Е сада цете добити .

Name

Судија

26.09.2016 15:40

Ратни злочинци траже санкције да је тај суд и тужилаштво непристрана ви би били давно у неким од затвора јер сте по командној одговорности били дужни да спремите злочине и мучења Срба на подручју зе-до кантона!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИХАИЛО МИКИЦ

26.09.2016 16:03

РС због притиска МЗ која се стално на СРБе врси преко муслимана из Федерације БиХ, ускоро це зато уз помоц Путина да постане НЕЗАВИСНА и слободна СРБска дрзава!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зузу

26.09.2016 19:46

Први ухапсите Насера Орица па тек онда Додику судите док убице сецу слободно по Босни Срби имају право да пљују тај суд и да раде за свој народ и слободу србског народа а народ це увјек стати уз владара свог цаооооо

ОДГОВОРИТЕ