Džaferović i Softić traže sankcije

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović i predsjedavajući Doma naroda parlamenta BiH Safet Softić izjavili su danas u Sarajevu da domaće institucije, u prvom redu Tužilaštvo BiH, i međunarodna zajednica treba da sankcionišu odgovorne za jučerašnji referendum o Danu Republike Srpske - 9. januaru.

Bosna i Hercegovina 26.09.2016 | 13:50
Džaferović i Softić traže sankcije
Džaferović je mišljenja da referendum o Danu Republike Srpske predstavlja, kako kaže, grubo kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i povredu Ustava BiH, za šta se mora snositi politička i krivična odgovornost.

On smatra da je referendum o Danu Republike probni balon za neke buduće referendume.

Džaferović je uvjeren da će do kraja ovog mandata na nivou BiH biti očuvana koalicija sa Savezom za promjene, iako su stranke iz ovog saveza podržale održavanje referenduma u Srpskoj.

"Mislim da ih je u sve ovo uvukla vladajuća garnitura iz Republike Srpske. Prema mom mišljenju, to im nije bio dobar potez. Bolje bi bilo da su se suprotstavili jer bi to bilo u skladu sa Ustavom i Dejtonskim sporazumom, ali su uradili kako su uradili", zaključio je Džaferović.

Softić je osudio, kako kaže, "kojekakve vatromete po Beogradu i Srbiji, odakle se ponovo poručuje da granica nije Drina".

On je uvjeren da će domaće institucije i međunarodna zajednica sankcionisati organizatore referenduma navodeći da nije kasno da se to desi ni nakon lokalnih izbora.

Softić i Džaferović su kadar SDA.

(Agencije)

Komentari / 17

Ostavite komentar
Name

suki

26.09.2016 12:05

90 odluka "ustavnog suda" se ne postuje!!! Na listi institucija koje ignorišu Ustavni sud su niži sudovi, skupštine opština, kantona, kantonalne i entitetske vlade, Savet ministara BiH. Ko odgovara?Niko...Sta ste digli frku oko ovoga?

ODGOVORITE
Name

Re

26.09.2016 12:31

U pravu si da mnogo odluka ustavnog suda nije provedeno ali niko do sada nije isao u suprot ustavnog suda

Name

re suki

26.09.2016 13:08

Na svim tim presudama se i dalje radi i nisu prekrsite. Ni predsuda o 9.januaru nije prekrsita jer se na njoj radi kao sto je i Dodik objavijo. Al odluka o zabrani referenduma je preksita i to se nemoze u nazad vratiti.

Name

kameleon

26.09.2016 12:09

Zašto nema krivične odgovornosti za one koji u Fbih ne provode odluku ustavnog suda o pravima penzionera iz Republike Srpske koji su penziju zaradili u fbih? Zašto nema odgovornosti za one koji ne provode odluku ustavnog suda o konstitutivnosti Srba u fbih? Zašto nema odgovornosti za one koji ne provode odlluku Sejdić- Finci? Zašto nema odgovornosti za neprovođenje još najmanje 40 odluka ustavnog suda, u institucijama bih i fbih?

ODGOVORITE
Name

Taksirat

26.09.2016 12:50

Stoji sta kazes samo mijesas kruske i jabuke, kami, brzo promijeni boju. Covjek hoce uz podrsku Putina sutra da solira a i da nadalje koristi pare svjetske zajednice da bi narad drzao vodu iznad glave , Ne moze i jare i pare. A od Putinka ce dobiti na kraju balade duplo golo. Onda ga moze spasiti samo Sputnjik koji ce ga odvesti u orbitu.

Name

ре таксират

27.09.2016 11:27

Ово су чињенице а не мијешање крушака и јабука. По теби је непоштовање пресуда уставног суда, од стране институција Фбих у складу са Дејтонским споразумом, а кад су у пиотању интитуције Републике Српске, то је распакивање и негирање Дејтонског споразума. Замисли да у Скупштини Републике Српске негирају констутивност Бошњака или Хрвата као што се годинама ради у Парламенту Фбих. Уставни суд бих је сам себи срушио кредибилитет, зато што је у свом раду и одлучивању упетљао политику а не право и правду.

Name

istina

26.09.2016 12:20

Gospodo,vatrometima se ljudi vesele i proslavljaju,sta god da je u pitanju,znaci veselje je i vi ste toliko glupi ta tako nesto osudjujete a niste osudili izjavu tog vaseg bolesnika sefera Halilovica koji direktno spominje i podstice na rat.Hm,iz iste ste vrece ispali

ODGOVORITE
Name

Re

26.09.2016 13:02

Pa i oni misle kao Sefer

Name

jole

26.09.2016 12:36

Odmah zatražiti ukidanje bosanskog jezika jer je on u stvari hrvatski jezik koji trenutno koriste muslimani tj bošnjaci u BiH i nema razlog da se preimenuje iz hrvatskog u bosanski jezik. Da vidimo šta će reći ustavni sud za ovo prisvajanje. Onda ovako u nedogled

ODGOVORITE
Name

re jole

26.09.2016 21:24

Dapace ili da place......!

Name

Lud zbunjen

26.09.2016 13:13

Ako i sad medjunarodna zajednica ne ucini nista onda stvarno treba da idu i ostave nas do nekog sledeceg referenduma.. a onda ko zna.. ili pocni kaznjavati ili je cijepaj ili nas pustite da se do kraja istrebljujemo.. cetvrte opcije nema!

ODGOVORITE
Name

re

26.09.2016 13:13

Kakav probni balon. Balon je probusen na sve strane. I upravu su neki od politicara koji su rekli" Narod je pametniji od politicara". I svaka cast gradjanima R. Srpske koji nisu izasli na ovaj referendum.

ODGOVORITE
Name

Xx

26.09.2016 15:43

Svaka čast onima koi su izasli i sta tu ima lose

Name

Re za re

26.09.2016 17:33

Ti si bolestan idi leci se.Treba sada traziti da musliji pokazuju pasos kada ulaze u RS ukinuti 1.mart uhapsiti Orica Osuditi Bakira zbog zlocina Izdati potjernicu za DjaferagomDrugim rijecima cao ili laku noc Bosno.Ocigledno je da ce svako svojim putem.Hvala Bakiru gradjevinskom tehnicaru sto je glup kaoi njegov babo Alija.Samo su oni ovako mogli da uniste svoje poturice da ih razbucaju.Mjesto da su uzivali sa Srbima i Hrvatima oni pocese da traze preko ljeba pogace.E sada cete dobiti .

Name

Sudija

26.09.2016 15:40

Ratni zločinci traže sankcije da je taj sud i tužilaštvo nepristrana vi bi bili davno u nekim od zatvora jer ste po komandnoj odgovornosti bili dužni da spremite zločine i mučenja Srba na području ze-do kantona!?

ODGOVORITE
Name

MIHAILO MIKIC

26.09.2016 16:03

RS zbog pritiska MZ koja se stalno na SRBe vrsi preko muslimana iz Federacije BiH, uskoro ce zato uz pomoc Putina da postane NEZAVISNA i slobodna SRBska drzava!

ODGOVORITE
Name

Zuzu

26.09.2016 19:46

Prvi uhapsite Nasera Orica pa tek onda Dodiku sudite dok ubice secu slobodno po Bosni Srbi imaju pravo da pljuju taj sud i da rade za svoj narod i slobodu srbskog naroda a narod ce uvjek stati uz vladara svog caooooo

ODGOVORITE