Учионице већ пуне вируса

Кашаљ, повишена температура и цурење из носа, најчешћи симптоми. Болесно дете би требало да остане код куће седам дана.

Здравље 26.09.2016 | 12:01
Учионице већ пуне вируса
МЕЂУ школским клупама већ циркулишу вируси, па је многој деци ових дана потребна помоћ педијатара. Као и обично у овом периоду, повећан је број најмлађих пацијената које муче кашаљ, повишена температура, цурење из носа.

 Докторка Радмила Косић, педијатар и начелник Службе за заштиту деце и школске деце Дома здравља Звездара, објашњава да су "главни кривци" за ово стање многобројни вируси са којима се велики број деца по први пут сусрећу у школи или вртићу.

- Без обзира на временске прилике, ово је период дужег боравка деце у колективу што неминовно доводи до бржег ширења вируса и бактерија међу њима - каже др Косић. - Зато се деца са поласком у школу чешће разболевају него док су боравила у породичном окружењу. Школска и предшколска деца најчешће болују од вирусних инфекција дисајних органа, а јављају се и вирусне болести органа за варење.

Честе прехладе, запаљења грла, стомачни проблеми су нормална појава у развоју имуног система детета, и иако се они у току године у просеку јављају шест до 10 пута, нема разлога за забринутост.

- Симптоми прехладе и грипа трају неколико дана, прво се јавља бистра секреција из носа, гребање у грлу, повишена температура, црвенило очију, а потом секрет из носа постаје густ, а суви кашаљ "зрео" - објашњава др Косић. - Дужина трајања болести зависи од врсте вируса и општег стања болесника. Дете треба да буде ван колектива око седам дана, због себе, али и због друге деце коју може да зарази кијањем, кашљањем и прљавим рукама.

Код највећег броја респираторних инфекција ретко се јављају компликације, и у многим случајевима није неопходно дете одмах водити код лекара чим се појаве први симптоми. Уколико се дете жали на малаксалост, и болове у телу или главобољу, потребно је измерити температуру. Ако она прелази 38 степени, малишану треба дати сируп. Поред сирупа за температуру и болове, за лечења прехладе користе се и капи за нос као и биљни сирупи за кашаљ. Неопходно је да се дете што више одмара, пије топле напитке, и да што чешће одржава хигијену носа. У случају да се појави "звиждање" у грудима при дисању, или дете почне да се жали на бол у ушима, неопходно је да га одмах одведете код педијатра.

ЈАЧАЊЕ ИМУНИТЕТА

- Практично је немогуће да заштитимо дете од респираторних болести, али здрава храна, хигијена руку, довољно сна и свакодневни боравак на ваздуху обезбедиће му могућност да се ређе разболева - каже докторка Радмила Косић. - Такође, постоје и препарати који се у договору са педијатром могу давати за стимулисање имуног система, пре него што дете пође у вртић. Наравно од васпитача и учитеља се очекује да проветравају просторије и свако болесно дете издвоје из колектива до оздрављења.

Новости
фото: интернет

Коментари / 0

Оставите коментар