Učionice već pune virusa

Kašalj, povišena temperatura i curenje iz nosa, najčešći simptomi. Bolesno dete bi trebalo da ostane kod kuće sedam dana.

Zdravlje 26.09.2016 | 12:01
Učionice već pune virusa
MEĐU školskim klupama već cirkulišu virusi, pa je mnogoj deci ovih dana potrebna pomoć pedijatara. Kao i obično u ovom periodu, povećan je broj najmlađih pacijenata koje muče kašalj, povišena temperatura, curenje iz nosa.

 Doktorka Radmila Kosić, pedijatar i načelnik Službe za zaštitu dece i školske dece Doma zdravlja Zvezdara, objašnjava da su "glavni krivci" za ovo stanje mnogobrojni virusi sa kojima se veliki broj deca po prvi put susreću u školi ili vrtiću.

- Bez obzira na vremenske prilike, ovo je period dužeg boravka dece u kolektivu što neminovno dovodi do bržeg širenja virusa i bakterija među njima - kaže dr Kosić. - Zato se deca sa polaskom u školu češće razbolevaju nego dok su boravila u porodičnom okruženju. Školska i predškolska deca najčešće boluju od virusnih infekcija disajnih organa, a javljaju se i virusne bolesti organa za varenje.

Česte prehlade, zapaljenja grla, stomačni problemi su normalna pojava u razvoju imunog sistema deteta, i iako se oni u toku godine u proseku javljaju šest do 10 puta, nema razloga za zabrinutost.

- Simptomi prehlade i gripa traju nekoliko dana, prvo se javlja bistra sekrecija iz nosa, grebanje u grlu, povišena temperatura, crvenilo očiju, a potom sekret iz nosa postaje gust, a suvi kašalj "zreo" - objašnjava dr Kosić. - Dužina trajanja bolesti zavisi od vrste virusa i opšteg stanja bolesnika. Dete treba da bude van kolektiva oko sedam dana, zbog sebe, ali i zbog druge dece koju može da zarazi kijanjem, kašljanjem i prljavim rukama.

Kod najvećeg broja respiratornih infekcija retko se javljaju komplikacije, i u mnogim slučajevima nije neophodno dete odmah voditi kod lekara čim se pojave prvi simptomi. Ukoliko se dete žali na malaksalost, i bolove u telu ili glavobolju, potrebno je izmeriti temperaturu. Ako ona prelazi 38 stepeni, mališanu treba dati sirup. Pored sirupa za temperaturu i bolove, za lečenja prehlade koriste se i kapi za nos kao i biljni sirupi za kašalj. Neophodno je da se dete što više odmara, pije tople napitke, i da što češće održava higijenu nosa. U slučaju da se pojavi "zviždanje" u grudima pri disanju, ili dete počne da se žali na bol u ušima, neophodno je da ga odmah odvedete kod pedijatra.

JAČANjE IMUNITETA

- Praktično je nemoguće da zaštitimo dete od respiratornih bolesti, ali zdrava hrana, higijena ruku, dovoljno sna i svakodnevni boravak na vazduhu obezbediće mu mogućnost da se ređe razboleva - kaže doktorka Radmila Kosić. - Takođe, postoje i preparati koji se u dogovoru sa pedijatrom mogu davati za stimulisanje imunog sistema, pre nego što dete pođe u vrtić. Naravno od vaspitača i učitelja se očekuje da provetravaju prostorije i svako bolesno dete izdvoje iz kolektiva do ozdravljenja.

Novosti
foto: internet

Komentari / 0

Ostavite komentar