Уништавају засаде због ниских цијена

Многи власници засада купине у братуначкој општини одлучили су да посијеку и спале купињаке и искрче земљиште због понижавајуће ниске цијене тог воћа ове године.

Република Српска 26.09.2016 | 11:23
Уништавају засаде због ниских цијена
У Удружењу малинара регије Бирач “Виламет” у Братунцу кажу да је најављена откупна цијена купине 40 до 50 фенинга за килограм, што није довољно ни за покривање трошкова бербе и превоза рода до откупних мјеста.

Због тога су многи прекинули бербу купине и оставили је да струли на стабљикама и почели да уништавају засаде да би на тим парцелама засадили малину ове јесени или на прољеће, потврдио је Срни један од већих узгајивача малине и купине у Братунцу и више пута награђивани на пољопривредним сајмовима за квалитет Иван Стојановић.

“Нешто није добро. Дошло је до неког поремећаја на тржишту у регији Бирач, гдје се највише домаћинстава бави узгојем јагодичастог воћа, јер је цијена купине у другим подручјима БиХ једна марка за килограм и очито је да су откупљивачи и власници хладњача постигли договор да снизе цијену ради повећања личне зараде и понудили неприхватљиво ниску откупну цијену”, каже Стојановић.

Он оцјењује такав наступ откупљивача уцјењивачким и каже да су узгајивачи купине прекинули бербу и пустили да род пропадне, јер не могу покрити трошкове, па су и откупљивачи остали ускраћени за екстра зараду какву су планирали остварити.

“Прошле године цијена купине износила је 1,5 КМ за килограм и уколико овогодишња цијена не буде већа од најављене купина ће пропасти у воћњацима, а воћари престати да је узгајају јер већ уништавају засаде овог воћа”, истиче Стојановић.

(Срна)

Коментари / 0

Оставите коментар