Uništavaju zasade zbog niskih cijena

Mnogi vlasnici zasada kupine u bratunačkoj opštini odlučili su da posijeku i spale kupinjake i iskrče zemljište zbog ponižavajuće niske cijene tog voća ove godine.

Republika Srpska 26.09.2016 | 11:23
Uništavaju zasade zbog niskih cijena
U Udruženju malinara regije Birač “Vilamet” u Bratuncu kažu da je najavljena otkupna cijena kupine 40 do 50 feninga za kilogram, što nije dovoljno ni za pokrivanje troškova berbe i prevoza roda do otkupnih mjesta.

Zbog toga su mnogi prekinuli berbu kupine i ostavili je da struli na stabljikama i počeli da uništavaju zasade da bi na tim parcelama zasadili malinu ove jeseni ili na proljeće, potvrdio je Srni jedan od većih uzgajivača maline i kupine u Bratuncu i više puta nagrađivani na poljoprivrednim sajmovima za kvalitet Ivan Stojanović.

“Nešto nije dobro. Došlo je do nekog poremećaja na tržištu u regiji Birač, gdje se najviše domaćinstava bavi uzgojem jagodičastog voća, jer je cijena kupine u drugim područjima BiH jedna marka za kilogram i očito je da su otkupljivači i vlasnici hladnjača postigli dogovor da snize cijenu radi povećanja lične zarade i ponudili neprihvatljivo nisku otkupnu cijenu”, kaže Stojanović.

On ocjenjuje takav nastup otkupljivača ucjenjivačkim i kaže da su uzgajivači kupine prekinuli berbu i pustili da rod propadne, jer ne mogu pokriti troškove, pa su i otkupljivači ostali uskraćeni za ekstra zaradu kakvu su planirali ostvariti.

“Prošle godine cijena kupine iznosila je 1,5 KM za kilogram i ukoliko ovogodišnja cijena ne bude veća od najavljene kupina će propasti u voćnjacima, a voćari prestati da je uzgajaju jer već uništavaju zasade ovog voća”, ističe Stojanović.

(Srna)

Komentari / 0

Ostavite komentar