Како наћи праву мјеру у васпитању дјеце?

Чини се да никада није било теже подизати дјецу. С једне стране традиционални методи, а с друге концепт који нуди све више слободе дјеци, стварају хаос у главама младих родитеља. Како наћи праву мјеру, најтежи је задатак који се пред њима поставља.

Република Српска 25.09.2016 | 20:24
Како наћи праву мјеру у васпитању дјеце?
Бити родитељ најљепши је, а уједно и најтежи и најодговорнији посао у животу једног човјека. Сваки родитељ жели да његово дијете буде сретно и да га васпита на најбољи могући начин.

Данас се улога родитељства толико промијенила да је често испуњена фрустрацијама. У књижарама постоје цијели одјели који говоре о томе како бити добар родитељ, што ствара још већи притисак. Данас неријетко дјеца владају својим родитељима као мали цареви, јер родитељи нису спремни да им поставе јасне границе.

Борба за егзистенцију и брз живот данас троше енергију родитеља, који у своје слободно вријеме често нису способни да се у потпуности посвете дјеци. Недостаје им стрпљења и смирености да прате њихово понашање и на све поступке и добре и лоше, одговоре љубављу.

"Ако имате ту клицу у себи, врло лако ћете препознати када је то попуштање, а када је то љубав. Неке ствари ћете децу научити управо томе што их не спутавате. Те границе су границе које ви постижете љубављу, да на један креаиван и конструктиван начин дете преусмерите, дате му загрљај и на тај начин га смирите, а не виком дреком", каже Николина Јевтић, мајка трогодишње дјевојчице.

И педагог психолог Рада Перић истиче да дјецу не треба спутавати, али не треба дозволити ни анархију. Мора се поставити граница.

Највећи проблем је, каже она, мала комуникација између родитеља и дјеце. Перићева сматра да сваку изречену казну дјетету треба образложити, али и да би морало много више да се ради са дјецом, да она немају оног слободног времена када не знају шта ће са собом. То вријеме не смије да постоји.

Родитељство је један од најодговорнијих задатака човјека, с обзиром на то да остварен родитељ није онај који има дијете, већ који од њега изгради личност и карактер. А за то је потребно много труда и љубави.



(БН телевизија)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Лариса Пејиц, психолог и Монтесори васпитац, Предсколска установа " Маслацак " Бања Лука

25.09.2016 20:00

Све похвале екипи БН ТВ на фантастицном избору изузетно " осјетљиве", врло цесто и болне теме о којој се данас ријетко и нерадо разговара. У име Маслацак тима васпитаца предлазем да висе пазње, као утицајна медијска куца, посветите избору / заступљености слицних тема (област Дјеција психологија / Родитељство), те јавно посаљете сназне едукативне поруке, како дјеци, тако и родитељима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИХАИЛО МИКИЦ

26.09.2016 00:01

Ко зели да буде добар Родитељ и да правилно васпита са љубављу дјецу своју по уцењу Светог Писма или Библије "караце на вријеме дјецу своју прутом за покорност, да би она била здрава у вјери!"

ОДГОВОРИТЕ