Kako naći pravu mjeru u vaspitanju djece?

Čini se da nikada nije bilo teže podizati djecu. S jedne strane tradicionalni metodi, a s druge koncept koji nudi sve više slobode djeci, stvaraju haos u glavama mladih roditelja. Kako naći pravu mjeru, najteži je zadatak koji se pred njima postavlja.

Republika Srpska 25.09.2016 | 20:24
Kako naći pravu mjeru u vaspitanju djece?
Biti roditelj najljepši je, a ujedno i najteži i najodgovorniji posao u životu jednog čovjeka. Svaki roditelj želi da njegovo dijete bude sretno i da ga vaspita na najbolji mogući način.

Danas se uloga roditeljstva toliko promijenila da je često ispunjena frustracijama. U knjižarama postoje cijeli odjeli koji govore o tome kako biti dobar roditelj, što stvara još veći pritisak. Danas nerijetko djeca vladaju svojim roditeljima kao mali carevi, jer roditelji nisu spremni da im postave jasne granice.

Borba za egzistenciju i brz život danas troše energiju roditelja, koji u svoje slobodno vrijeme često nisu sposobni da se u potpunosti posvete djeci. Nedostaje im strpljenja i smirenosti da prate njihovo ponašanje i na sve postupke i dobre i loše, odgovore ljubavlju.

"Ako imate tu klicu u sebi, vrlo lako ćete prepoznati kada je to popuštanje, a kada je to ljubav. Neke stvari ćete decu naučiti upravo tome što ih ne sputavate. Te granice su granice koje vi postižete ljubavlju, da na jedan kreaivan i konstruktivan način dete preusmerite, date mu zagrljaj i na taj način ga smirite, a ne vikom drekom", kaže Nikolina Jevtić, majka trogodišnje djevojčice.

I pedagog psiholog Rada Perić ističe da djecu ne treba sputavati, ali ne treba dozvoliti ni anarhiju. Mora se postaviti granica.

Najveći problem je, kaže ona, mala komunikacija između roditelja i djece. Perićeva smatra da svaku izrečenu kaznu djetetu treba obrazložiti, ali i da bi moralo mnogo više da se radi sa djecom, da ona nemaju onog slobodnog vremena kada ne znaju šta će sa sobom. To vrijeme ne smije da postoji.

Roditeljstvo je jedan od najodgovornijih zadataka čovjeka, s obzirom na to da ostvaren roditelj nije onaj koji ima dijete, već koji od njega izgradi ličnost i karakter. A za to je potrebno mnogo truda i ljubavi.



(BN televizija)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Larisa Pejic, psiholog i Montesori vaspitac, Predskolska ustanova " Maslacak " Banja Luka

25.09.2016 20:00

Sve pohvale ekipi BN TV na fantasticnom izboru izuzetno " osjetljive", vrlo cesto i bolne teme o kojoj se danas rijetko i nerado razgovara. U ime Maslacak tima vaspitaca predlazem da vise paznje, kao uticajna medijska kuca, posvetite izboru / zastupljenosti slicnih tema (oblast Djecija psihologija / Roditeljstvo), te javno posaljete snazne edukativne poruke, kako djeci, tako i roditeljima.

ODGOVORITE
Name

MIHAILO MIKIC

26.09.2016 00:01

Ko zeli da bude dobar Roditelj i da pravilno vaspita sa ljubavlju djecu svoju po ucenju Svetog Pisma ili Biblije "karace na vrijeme djecu svoju prutom za pokornost, da bi ona bila zdrava u vjeri!"

ODGOVORITE