Студентима је боље да нису ни скидали траке

Такозвани „Јавни сервис Републике Српске“ је разријешио још једну велику мистерију. Мања групица младића и дјевојака која је пар сати дневно ћутала неколико дана у више градова Републике Српске жељела је својим перформансом да пошаље поруку грађанима да у недељу изађу на референдум, или необавезну анкету како је назва сломљени предсједник Српске.

Република Српска 24.09.2016 | 18:37
Студентима је боље да нису ни скидали траке
Перформанс је пред камерама тзв „РТРС-а“ организовала Уније студената Републике Српске, и тако показала да су наши студенти и млади друштвено веома ангажовани, посебно када треба бити у служби владајућег режима.

Студентски нијеми перформанс је само блиједа копија већ виђеног, јер је млада глумица из Приједора Јелена Топић, а послије ње и многи други, на сличан начин прије неколико година исказивали незадовољство општем стању у друштву. Тужно је да толика маса студената није била нимало креативна, а још је тужније што се добар дио студената претворио у безличну аморфну масу коју контролише режим.

Ако им је лијепљење траке преко уста врхунац друштвене ангажованости и борбе за бољу и преведнију Српску, онда је боље да је никада нису ни скинули и да су наставили гласно да ћуте.

Млади су одувијек били бунтовници и покретачка снага која је уносила здраву енергију у друштво и износили промјене. Сам Черчил је често говорио да је сваки човјек у младости бунтовник, а временом се мијења и под старе дане постаје тврди конзервативац. У нашем накарадном систему све се систематски разара и уништава, па су се нажалост и млади уклопили у накарадни систем и умјесто покретачке снаге за промјенама постали стубови на којима почива режим. Бојећи се промјена и бунта, сатрапи су плански ставили под контролу студентске вође, дали им ситне привилегије и повластице, и тако анестезирали велику и значајну групацију. То потврђује и чиињеница да се неке бивше или садашње „вође“ студената сада налазе на челу листа владајућих странака за предстојеће локалне изборе.

Тужно је гледати студенте како на миг „одозго“ покрећу неке тривијалне акције смјене ректора, декана или директора Студентског дома када је то у интересу властодржаца, или када се јавно снисходљиво захваљују Влади, предсједнику, директорима и моћницима за добар стандард, услове рада, студирања.

Још је тужније гледати страначке предизборне скупове младих активиста како са боцом пива у руци позирају фотографима срећни што им је локални партијски шеф након година рада за Партију обезбједио бесплатно пиће и мезу.. Многи од њих се одмах након пијанке трансформишу, и кроз "алтер его" претварају се у ботове који излијевају најгоре фекалије по друштвеним мрежама.

Више од половине младих је незапаслено, већина гледа само како ће трајно побјећи са ових простора, и умјесто да буду најжешћи критичари, бунтовници и носиоци промјена, студенти и млади гласно ћуте и гледају како да се уклопше у наарадни систем.

Требамо само запитати шта би о својим нијемим насљедницима и њиховим тракама рекао мој земљак Владо Мијановић, познатији као Влада Револуција, један од вођа великих студентских протеста у Београду у љето 1968. године.

Влада Револуција и мноштво студената су дуго времена робијали и били прогањани од стране режима, али је хиљаде студената и младих имало снаге и храбрости да устане против система, који је био далеко праведнији и бољи од данашњег, иако су тадашња УДБА и режим били неупоредиво снажнији од данашњег репресивног апарата.

Неки су нажалост изгубили и главе али су зауставили „привредну реформу“ и натјерали моћног Тита да устукне и покрене промјене које су довеле до великог процвата 70-их у бившој Југославији.

Нажалост умјесто бунтовника, већина младих се данас претворили у слијепе поданике и послушнике, и можда је то и један од главних узрока што се налазимо у овако тешкој ситуацији и посрнулом друштву.

Пише: Небојша Вукановић

Коментари / 38

Оставите коментар
Name

Зоол

24.09.2016 16:48

Све би ја ово послао од Прњавора до Добоја да туцају камен.Ово су они сто по цјели дан пуне кафиће и од силне досаде ум ово пало на памет.Нерадници обични!Неко це реци студенти,Е па и студенти треба да раде и скол

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма да

24.09.2016 18:17

Јој само...уххјх...као у С.Кореји да зивимо.Мене стамота.

Name

Ре мада

24.09.2016 18:43

Одсели се у јужни ентитет онда мада сам сигуран да и оишеш из истог.

Name

Ма да

24.09.2016 19:27

Засто је вама Додиковима теско прихватити да људи у РС другације мисле од вас.Да сте ви смјесни са својим додворавањима лопову из Лактаса и испадате глупи испуњавајуци идеје болесног у главу Рајка Васица.Али ок ето ти мисли да сам из федерације.И бога ми нигдје ја не идем и зестоко цу се борити против вас и васег идиотизма.

Name

Ре мада

24.09.2016 21:42

Ма браво. Тастатуром наравно. Ако сматраш ово поднебље Сјеверном Корејом ти брате иди у јужну па се нећеш срамотити никад више. Све српске пљуваче они воле више него своје кад пљују по нама. Придружи се њима, па оплетите по нама. Покажите нам вашу жестоку борбу против идиотизма и понекад мало порадите на правопису јер и ти и Федералци као да сте ишли поред школе а не у њу. То довољно говори о вашем домету. Боље ми је бити писмени члан идиотизма него неписмен петоколонаш који сматра да зна нешто.

Name

Да да ма да

24.09.2016 21:57

Ма ако ниси из Федерације иди одмах. И само да знаш нисам Додиков нити ћу кад бити Бакиров Србине. Срамота те РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ! Српске крвљу натопљеном. Ма само ћу рећи ово још: "МААААААААААРШШШ"

Name

Далибор

24.09.2016 17:06

Дали су почеле вести на Радио Слободна Европа....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цццц

24.09.2016 17:24

То су несрецо поштени и паметни људи који не продају веру за вецеру као ти и такви несрецници као ти. То су људи којима је РС једина партија а не као ти ако није власт твој ментор онда је потоп. То су људи који желе сутра када добију дјецу да им она одрастају своји на своме да смију да казу ко су и ста су ,нису то људи како ти мислис ако немисле као ти (продана дусо )да су у слузби резима. То су људи разлицитих политицких уверења али са једном једином зељом да буде добро њиховој РС. Поздрав свим Србима који ма је њихова домовина на срцу и сви сутра на референдум и показимо аутору овог цланка у каквој је мањини и заблуди.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

24.09.2016 17:55

Аааа ко је оно некада рекао да ако Брчко не буде у саставу РС да ће се престати бавити политиком?????Како је његово име и презиме?

Name

БањаЛука он лине...

24.09.2016 17:29

Небојша зашто ненаписа да се то данима уназад дешаван и не само у БЛ......БРУКО И СРАМОТО

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мири

24.09.2016 17:38

Обицни ТЕРМИТИ И то је превисе за такве ИМБЕЦИЛИ овог друства

ОДГОВОРИТЕ
Name

мами

24.09.2016 17:46

Ови данасњи студенти нити истоварају нити копају омлитавили ко бабе! То да носи промене не мозе ни зивотом ни мозгом! Само треба погледати колико година им је потребно у просеку да заврсе студије! Једна анкета ста цитају рећи ће ниста! Иако билдају развију мисиће а мозак оста мали! Брука и срамота одговара им резим а промене их се не дотицу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Докторррр

24.09.2016 17:51

Они шуте а Бајин син доби 3 милиончета ...хахаххахаха.Какви сте ви паћеници..Даће Бог да се никада ал.никада не запослите и да цијели живот узимате за излазак од родитеља!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

БањаЛука он лине...

24.09.2016 18:06

Страшне ријечи...само толико.

Name

Дјордје

24.09.2016 18:46

А ти би као спарао на сину

Name

Ето ти сад

24.09.2016 17:52

Не верујемо одредјеним политицарима,старима,младима,овима,онима...Ко смо онда ми? Цовек мора да буде поносан на своју омладину јер на њима свет остаје,давно је рецено. Не треба их гурати у неке таборе ако имају своје мисљење,није у реду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖИАКА Ж

24.09.2016 18:00

ПРИЗНАМ ФАКУЛТЕТЕ САМО У ГРАДОВИМА ГДЈЕ ИМА ТРАМВАЈ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре жика

24.09.2016 18:33

А нико те није ни питао нити кога интересује шта ти признаш.

Name

некад био студент

25.09.2016 14:47

Е бољи коментар дуууго нисам процитао....

Name

дадо

24.09.2016 18:02

ВУКАНОВИЦУ КАКО ТИ НЕ ДОСАДИ НАПАДАТИ ДОДИКА И ВЛАСТ И СВЕ КОЈИ ГА ПОДРЗАВАЈУ -А ТО ЈЕ САДА ОГРОМНА ВЕЦИНА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре дадо

24.09.2016 18:30

Комплекси су чудна болест мој Дадо

Name

НН

24.09.2016 19:25

Како огромна вецина кад је за длаку побиједио на изборима

Name

Драган

24.09.2016 19:36

Па мора да писе да га Сипа не би ухапсила сто је Сувари носио паре!Ста це јадан зао ми га!

Name

Хм

24.09.2016 21:42

НН, није за длаку побиједио него је све намјештено.

Name

Ре бл он лине

24.09.2016 18:34

Немас друго ста реци јер сам у праву..зар није дао сину 3 милиона ?Шпиркетов син пре 2 год за кеш у Брчко гасу узме ауди а8 од 120 000 еура а ови јадници траке полијепили..Дабогда их лијепили док сте живи..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стрибор

24.09.2016 18:42

"Ко другог клео, клетва га стигла!" Поготово што кунеш дјецу и омладину која ти ништа није учинила. Који својим перформансом дају допринос нашој борби....срам те истог било

Name

Студент

24.09.2016 18:57

Лијепили је теби и твојима даБогда. Кретену!

Name

Миле Хороз

24.09.2016 19:43

Све сто је написао Вукановић је жива истина а она боли знам ја то.Никад и нигдје у историји омладина а погитово студенти нису били уз режим ма какав тај режим био.Ово сто се код нас у БиХ догадја иде у историју,и ово ће се проуцавати следећих година.Не мислим само на РС него и на федерацију.Да је омладина и то сколована поткупљива то је за чудо.Да власти успијевају и то искљуциво на национализму да држе омладину на узди ,да је направе незаинтересованом за живот и просперитет свог народа,да је отупе то се не видја често. Ни у Србији није боље,ни у Хрватској свуда иста ствар.

Name

ре Стрибор

24.09.2016 20:21

Серем им се у борбу добили су по 20 марака да глуме будале, а кад радници и биједа протествују нема их да се солидарису. Биједници, поданици, полтрони, слуге свих господара су без срама стали испред споменика цовјеку који је због свог слободарског духа пострадао и трпио неправде свих врста, бескицмењаци су се усудили стати пред споменик на коме су исписани стихови о слободи, треба Коцицу свезати мараму на оци да не гледа моралне пигмеје пред собом. Кладим се да пола тих дебила није процитало ни једно Коцицево дјело и да су цркавицу коју су добили за продано достојанство спискали у кладионицама на апаратима за коцку и лоцуци пиво у клубовима уз најгрдје пјесме турбофолка, нису то никакви студенти то су паценици спустени са неког брда па мисле да су битни и да их се несто пита, а у ствари их њихове верзије са висе година вуку гузицом за нос, али ако има времена постаце и они старији и на битним мјестима овакви код нас напредују на висе полозаје, а они који мисле својом главом се сиканирају злостављају и протеривају, па це онда они неке друге младе дудуке вуци ако до тада са оваквом елитом садасњом и будуцом потпуно не нестанемо. Народ који има овако "напредну" лоботомирану омладину без сопственог става и бунта против глупости и ситносопственицке користи људи на врху и која се бори само да додје на неко мјесто са кога мозе красти као и ови на власти, нема ста да се сикира за будуцност: пропаст му је загарантована, па нека нам је сретан пут у нестанак.

Name

Ре Ре Стрибор

24.09.2016 22:02

Какав ментални склоп имаш ти јадниче? Откуд толика мржња према студентима? Ајде ти паметњаковићу скупи своје истомишљенике па нам ти покажи своју памет. Лако је срати (како кажеш) из куће и по тастатури.

Name

ре ре ре Стрибор

25.09.2016 09:24

Мој ментални склоп је баздарен да намирисе полтроне и среброљупце на километар, поготово кад то своје среброљубље приказују као врхунски патриотизам, хуманост, социјалну одговорност или неку другу племениту активност, како би своју похлепност и биједниство сакрили. Казем ти идиоте да то никакви студенти нису овима се по монголоидним фацама види да на ИQ тесту н би имали коефицијент виси од 75, неколицина паметнијих од њих који су организовали ову писурију од скупа су узели паре, јер су близи газди, типа Позитивне Српске и слицне фиктивне омладинске организације, а у ствари полтронцине, дупелисци, похлепници, алавци на паре, глупани који своју и будуцност свих нас продају за саку марака, дувајуци у једра овом стетоцинском и криминалном резиму. Хајде мајмунцино питај студенте ко имј е финансирао ову акцију и одакле им паре да нису мозда сами скупљали? Дај неки контра аргумент, а не вриједјај оне који огољавају ову смијурију од перформанса па цак се и у гласовима ових назови студената, могла цути неубједљивост и лоса глума, јер цак ни они нису вјеровали у то сто су прицали и да их се несто пита, и ти то сад овдје представљас као неки слободан став студената, а не класицну пропагандну акцију резима сто јесте, и не бој се ти за мене ја сам на улици кад треба и кад протестују неки стварно угрозени, у ствари марс полтронцино крцај ту цркавицу за коју си продао достојанство са таквим смрадовима не вриједи полемисати знас ти то све добро, али подлост и слугерањство ти налазу да овдје мутис воду и бранис нодбрањиво.

Name

Ре студент

24.09.2016 19:53

Мени и мојима нећеш лијепити.Што то срање нисте лијепили кад вас је Рајко Васић назвао копиладима??Кад је Баја куповао вилу на Дедињу?Кад је Баја говорио Република шумска?Кад је Баја говорио да Младић и Караџић морају у Хаг?Кад је Баја предао јасеновачку градју Хрватима?Кад је сину дао онолике паре?Кад је скршио банке?Кад је скршио Боску?Кад је Шкрбић узео вилу у М.Карлу?Кад је Баја скрсио Нову тополу?Кад је Баја јавно говорио да се поноси сто није био у рату?Кад је Баја предао грб..заставу и химну?Што тада нисте то срање лијепили паћеници једни већ сте шутали ко п..де..Само ви то лијепите и жицајте 20 км за излазак од родитеља..Нисте боље ни заслужили..А можда вас И.Радојичић угости након 2.10.у своме хотелу на Јахорини...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Студент2

24.09.2016 21:49

Болестан си од мржње према Додику! Зар ти је он једина преокупација? Једина битна ствар у животу? И не почињи причу како ти је уништио живот. Пут под ноге-широко ти поље а нас остави да лијепимо траке. Нико те није дирао нити ти је ко шта тражио. Ако имаш какве доказе за те твоје писаније правац у Стразбур па се жали...Зашто се фрустрираш овде?

Name

Сарај'во ал' оно источно

24.09.2016 21:54

Ала брате шта си запјенио тол'ко? Нека лијепе шта хоће... Има ваљда и других ствари у животу осим Додика и полит'ке. Не ваља ти то.

Name

всс

24.09.2016 21:38

Студенти, ја ћу вас послушати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

босанко

25.09.2016 07:08

хахахахахахха само нек суте и нек стопају за Пале у Лукавици, дабогда никад и незивјели боље кад им одговара овако

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цццц

25.09.2016 09:54

Има ли нешто оригиналније..??!! Све ресавска школа, све по систему цопy пасте....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре студент 2

25.09.2016 14:21

Па ти стварно ниси ок са мозгом..Па зар Рајко Васиц није назвао студенте копиладима???Ал.тад нисте лијепили траке..нисам ја фрустриран а поготово сто сам данас сазнао да су ови паћеници покупљени из студентског дома да глуме будалетине у парку..Ма уосталом ,просите ...нисте боље ни заслузили .Додик нит ме храни..нит ме брани.Имам добар посао и он ме не занима.Не.морам му лизати стопала и глумити идиоте као ви..позз

ОДГОВОРИТЕ