Сутра бих се запитао ко је богат, а ко није

Они који у Босни и Херцеговини праве штимунг национализма и подижу тензије у земљи, и враћају се на реторику подјела и рата, у ствари штете интересу свог народа али и другим људима. То су ствари због којих привреда - кроз нове инвестиције - тешко или никако не може да напредује даље.

Босна и Херцеговина 24.09.2016 | 21:58
Сутра бих се запитао ко је богат, а ко није
Поручио је ово аустријски амбасадор у Босни и Херцеговини Мартин Паммер.

Доста оштре и јасне критике међународне јавности изазвао је референдум о прослави 9. јануара у Републици Српској, који би се у овом Републици Српској требао одржати у недјељу.

Уставни суд БиХ прогласио је неуставним обиљежавање 9. јануара као Дана Републике Српске, јер дискриминише друга два народа у Српској. Власти из Бања Луке не желе прихватити одлуку Суда, због чега је предсједник Републике Српске Милорад Додик покренуо референдум о овом питању. Друга одлука Уставног суда била је забрана најављеног референдума, али ни њу политичари који предводе Републику Српку не желе испоштовати.

Референдумско питање о којем ће се грађани Републике Српске изјаснити гласи: "Да ли подржавате да се 9. јануар обиљежава и слави као Дан Републике Српске?".

Амбасадор Паммер каже да је ситуација озбиљна због тога што кроз референдум актери у Републици Српској доводе у питање Дејтонски споразум и дејтонски оквир уређења Босне и Херцеговине, а то може нарушити економску стабилност земље.

Паммер сматра да грађани БиХ требају знати да су за њих сада највежније реформе и напредак земље према Европској унији.

Референдум у Републици Срспкој, тема референдума, су ствари које су повезане за прошлост и вријеме рата. И оне нису добре, и нису за будућност.

"Ако би избјегли такве ствари, онда би у земљи било пуно више напретка и инвестиција, не само из Аустрије, која је инвеститор број један у БиХ, него и из других земаља", каже Паммер.

Амбасадор Паммер подсјећа да је Уставни суд свугдје у свијету посљедња инстанца у земљи, свиђале се некоме његове одлуке или не.

Ако неко не поштује Уставну суд, онда он сам себе ставља изван правних окрива.

Извор: НАП.ба

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

А ТЕБЕ ДА ПИТАМО

24.09.2016 15:51

А ТЕБЕ ДА ПРИУПИТАМО ,ШТА СУ АУСТРИЈСКЕ БАНКЕ ,ОСИГУРАВАЈУЦЕ КУЦЕ И ПРЕДУЗЕЦА ОДНИЈЕЛА ЗА ЗАДЊИХ 15 ГОДИНА ИЗ РС ПА АКО БАС ХОЦЕС И ИЗ ЦИЈЕЛЕ БиХ ,КАДА НАМ НА ТО ОДГОВОРИС ,ОДГОВОРИ СТА СТЕ НАМ ДАЛИ ?КИЛОМЕТРЕ АУТО ПУТЕВА,ШКОЛЕ,БОЛНИЦЕ ШТА СТЕ ИЗГРАДИЛИ И ДОНИРАЛИ ,ХОЋЕШ ОДГОВОР АМБА.САД.ОРЕ. НИШТА! ВЕЛИКО НИШТА. СЛЕДЕЋИ ПУТ ДОЂИ И ОТВОРИ ЈЕДНУ ШКОЛУ ИЛИ ПАЛИЈАТИВНИ ЦЕНТАР У РС ПА НАС УЧИ СВЕМУ А ДО ТАДА ЋУТИ И ПРИМАЈ ПЛАТУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре а тебе...

24.09.2016 16:27

Мтел, Боска, Љубија, Бобар, Павловиц, Јелсинград, Инцел, хоцес даље? Јесу и то аустријанци?

Name

бв

24.09.2016 16:34

АШта је требао да даа доди паре да прави

Name

Нока

24.09.2016 16:38

Откуд наде палијативни црни ти. Та није цјела Српска у палијативном стадијуму. Сваста.

Name

ЉИЉАН

24.09.2016 16:41

Лупетас,јаднице,...основну сколу заврси па онда коментариси

Name

а да ја тебе питам

24.09.2016 16:54

Ко је нама крив сто смо своје банке распродали и унистили, питас ли се колико су наси банкарски лопови опрали пара преко ових у последњих годину дана пропалих банака и осигуравајуцих куца, колико су алави на паре па са истим тим странцима и лоповима са трулог запада пљацкају и распродају и униставају сопствени народ, питас ли се ста су радили наси контролни органи и ста данас раде судови да би спријецили пљацку и превару ојадјених зираната и извараних људи, је ли паметњаковицу одговри јесу ли то аустријски судови или наси судови и наси органи, да ли нам је бас увијек неко други крив, а ми јадни и наивни добри и постени? И какви смо то ми малоумници и просјаци да ти од неког Аустријанца камцис и молис палијативни центар и вртиц, зар ми то не знамо сами направити? Засто наса црква рецимо не направи такво несто за добробит свог народа у кога се толико куне, није ти то мозда пало на памет него би од некога кога мрзис и презирес узео све за дзаба па макар је и двоглави Арапин, као сто смо и узимали у поплави и од црног дјавола и кукумавцили и камцили да нам дају, а сад кад су такви као ти заборавили посто памтите ко рибице, сад би се опет к...или и гурали прсте у око свима и правили проблеме цијелом свијету, да опет казу ено они дивљи хоце опет да ратују,умјесто да сакријемо своју лудост, ми њу истицемо и хвалимо се пред свима, е зато нам је тако како јесте а са таквим размисљањем це нам бити све горе и горе!

Name

МИГ21

24.09.2016 17:35

БРАЦО ПОНОВО У СКОЛУ И ПРОЦИТАЈТЕ НЕСТО ОД ПЕТРА КОЧИЋА РЕЦИМО ЈАЗАВЦА ПРЕД СУДОМ ИЛИ МРГУДУ АЛИ ЧИТАЈУЋИ ШТА ПИШЕТЕ ТЕШКО ДА СТЕ БИЛО КАКВУ ШКОЛУ ЗАВРШИЛИ И ДА ЗНАТЕ САМО МРЗИТИ И САД СТЕ ,КАКО БИ ВИ РЕКЛИ ХЕЈТЕРИ, МА ШТА ТО ЗНАЧИЛО . САМО ЈЕДО ПИТАЊЕ ШТА СУ АУСТРИЈАНЦИ РАДИЛИ РЕЦИМО У МАЧВИ 1914 године, ТО ЈЕ ИСТОРИЈА ЗА ВАС ЈОШ ТЕЖЕ ,МИСЛИМ ДА НИ ТО НИСТЕ УЧИЛИ , НЕК ВАМ БОГ ОПРОСТИ НЕЗНАЊЕ ,ЗЛОБУ И МРЖЊУ ЈАДНИЦИ .

Name

ре миг21

24.09.2016 19:26

А ста сад са тим сто су Аустријанци радили прије сто година? Ста тиме поруцујес и коме? Мислис да цитамо овог Коцица од цијег смо збора направили васар и циркус са пјеваљкама, гологузим плесацицама и пецењем вола, о књизи ту нико нистаа и не прица, јесу ли и то криви Аустријанци? Ниста Аустријани не могу нама без помоци домацих лопина и битанги, је ли твој водја неки дан са њима преговарао за кредите у францима, и стопирао доносење закона којим би мало олаксао ситуацију дузницима, јер му они цувају паре сто је од нас покрао у својим банкама, јел он доводи Хоферове нацисте из Аустрије на своје предизборне скупове? Јеси ли ти децко стварно толико глуп, или се само правис и паламудис о Коцицу од којег смо ми направили васарску атракцију умјесто културно-образовно-умјетницки догадјај на највисем нивоу и највисим републицким покровитељством и централну културну манифестацију у години у РС, на коју це долазити младе генерације и основно , средњосколци и студенти из цијеле РС и разговарати о његовим дјелима кроз поновно цитање његових дијела и нека нова разумијевања истих кроз слицности са данасњом ситуацијом. А јок ти само гуслас своје као покварена плоца и вриједјас и дискредитујес друге не нудеци никакакав аргумент нити доказ за те своје менталне проливе, ето ти једини знас за злоцине Аустро-угарске војске у окупираној Србији, да ниси мозда био лицно тамо па знас све из прве руке?

Name

лајкована

24.09.2016 15:53

Овај текст све говори ко разумио разумио

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бранко

24.09.2016 16:23

Мени овај текст не казе ниста ново, генерација сам 1965 и БиХ не могу сматрати својом дрзавом, иако сам у њој родјен. Моју и неколико наредних генерација је прогутао рат. Не могу да се поистовијетим са овим концептом, то сто политика и њени лидери продузирају задњих 20 година је цисто смеце..

Name

Так Так

24.09.2016 16:57

Знаци да јос није касно да похапсимо оне политицаре који су крсили Утав С.Ф.Р.ј .

Name

Принцип

24.09.2016 16:43

Ех, да Гаврило није препио онај дан,гдје би нам био крај.

ОДГОВОРИТЕ
Name

аналитицар

24.09.2016 17:45

Зато има 380.000 Срба у Аустрији,сто казе онај комемнтар гдје би нам био крај

ОДГОВОРИТЕ