Sutra bih se zapitao ko je bogat, a ko nije

Oni koji u Bosni i Hercegovini prave štimung nacionalizma i podižu tenzije u zemlji, i vraćaju se na retoriku podjela i rata, u stvari štete interesu svog naroda ali i drugim ljudima. To su stvari zbog kojih privreda - kroz nove investicije - teško ili nikako ne može da napreduje dalje.

Bosna i Hercegovina 24.09.2016 | 21:58
Sutra bih se zapitao ko je bogat, a ko nije
Poručio je ovo austrijski ambasador u Bosni i Hercegovini Martin Pammer.

Dosta oštre i jasne kritike međunarodne javnosti izazvao je referendum o proslavi 9. januara u Republici Srpskoj, koji bi se u ovom Republici Srpskoj trebao održati u nedjelju.

Ustavni sud BiH proglasio je neustavnim obilježavanje 9. januara kao Dana Republike Srpske, jer diskriminiše druga dva naroda u Srpskoj. Vlasti iz Banja Luke ne žele prihvatiti odluku Suda, zbog čega je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik pokrenuo referendum o ovom pitanju. Druga odluka Ustavnog suda bila je zabrana najavljenog referenduma, ali ni nju političari koji predvode Republiku Srpku ne žele ispoštovati.

Referendumsko pitanje o kojem će se građani Republike Srpske izjasniti glasi: "Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan Republike Srpske?".

Ambasador Pammer kaže da je situacija ozbiljna zbog toga što kroz referendum akteri u Republici Srpskoj dovode u pitanje Dejtonski sporazum i dejtonski okvir uređenja Bosne i Hercegovine, a to može narušiti ekonomsku stabilnost zemlje.

Pammer smatra da građani BiH trebaju znati da su za njih sada najvežnije reforme i napredak zemlje prema Evropskoj uniji.

Referendum u Republici Srspkoj, tema referenduma, su stvari koje su povezane za prošlost i vrijeme rata. I one nisu dobre, i nisu za budućnost.

"Ako bi izbjegli takve stvari, onda bi u zemlji bilo puno više napretka i investicija, ne samo iz Austrije, koja je investitor broj jedan u BiH, nego i iz drugih zemalja", kaže Pammer.

Ambasador Pammer podsjeća da je Ustavni sud svugdje u svijetu posljednja instanca u zemlji, sviđale se nekome njegove odluke ili ne.

Ako neko ne poštuje Ustavnu sud, onda on sam sebe stavlja izvan pravnih okriva.

Izvor: NAP.ba

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

A TEBE DA PITAMO

24.09.2016 15:51

A TEBE DA PRIUPITAMO ,ŠTA SU AUSTRIJSKE BANKE ,OSIGURAVAJUCE KUCE I PREDUZECA ODNIJELA ZA ZADNJIH 15 GODINA IZ RS PA AKO BAS HOCES I IZ CIJELE BiH ,KADA NAM NA TO ODGOVORIS ,ODGOVORI STA STE NAM DALI ?KILOMETRE AUTO PUTEVA,ŠKOLE,BOLNICE ŠTA STE IZGRADILI I DONIRALI ,HOĆEŠ ODGOVOR AMBA.SAD.ORE. NIŠTA! VELIKO NIŠTA. SLEDEĆI PUT DOĐI I OTVORI JEDNU ŠKOLU ILI PALIJATIVNI CENTAR U RS PA NAS UČI SVEMU A DO TADA ĆUTI I PRIMAJ PLATU.

ODGOVORITE
Name

re a tebe...

24.09.2016 16:27

Mtel, Boska, Ljubija, Bobar, Pavlovic, Jelsingrad, Incel, hoces dalje? Jesu i to austrijanci?

Name

bv

24.09.2016 16:34

AŠta je trebao da daa dodi pare da pravi

Name

Noka

24.09.2016 16:38

Otkud nade palijativni crni ti. Ta nije cjela Srpska u palijativnom stadijumu. Svasta.

Name

LJILJAN

24.09.2016 16:41

Lupetas,jadnice,...osnovnu skolu zavrsi pa onda komentarisi

Name

a da ja tebe pitam

24.09.2016 16:54

Ko je nama kriv sto smo svoje banke rasprodali i unistili, pitas li se koliko su nasi bankarski lopovi oprali para preko ovih u poslednjih godinu dana propalih banaka i osiguravajucih kuca, koliko su alavi na pare pa sa istim tim strancima i lopovima sa trulog zapada pljackaju i rasprodaju i unistavaju sopstveni narod, pitas li se sta su radili nasi kontrolni organi i sta danas rade sudovi da bi sprijecili pljacku i prevaru ojadjenih ziranata i izvaranih ljudi, je li pametnjakovicu odgovri jesu li to austrijski sudovi ili nasi sudovi i nasi organi, da li nam je bas uvijek neko drugi kriv, a mi jadni i naivni dobri i posteni? I kakvi smo to mi maloumnici i prosjaci da ti od nekog Austrijanca kamcis i molis palijativni centar i vrtic, zar mi to ne znamo sami napraviti? Zasto nasa crkva recimo ne napravi takvo nesto za dobrobit svog naroda u koga se toliko kune, nije ti to mozda palo na pamet nego bi od nekoga koga mrzis i prezires uzeo sve za dzaba pa makar je i dvoglavi Arapin, kao sto smo i uzimali u poplavi i od crnog djavola i kukumavcili i kamcili da nam daju, a sad kad su takvi kao ti zaboravili posto pamtite ko ribice, sad bi se opet k...ili i gurali prste u oko svima i pravili probleme cijelom svijetu, da opet kazu eno oni divlji hoce opet da ratuju,umjesto da sakrijemo svoju ludost, mi nju isticemo i hvalimo se pred svima, e zato nam je tako kako jeste a sa takvim razmisljanjem ce nam biti sve gore i gore!

Name

MIG21

24.09.2016 17:35

BRACO PONOVO U SKOLU I PROCITAJTE NESTO OD PETRA KOČIĆA RECIMO JAZAVCA PRED SUDOM ILI MRGUDU ALI ČITAJUĆI ŠTA PIŠETE TEŠKO DA STE BILO KAKVU ŠKOLU ZAVRŠILI I DA ZNATE SAMO MRZITI I SAD STE ,KAKO BI VI REKLI HEJTERI, MA ŠTA TO ZNAČILO . SAMO JEDO PITANJE ŠTA SU AUSTRIJANCI RADILI RECIMO U MAČVI 1914 godine, TO JE ISTORIJA ZA VAS JOŠ TEŽE ,MISLIM DA NI TO NISTE UČILI , NEK VAM BOG OPROSTI NEZNANJE ,ZLOBU I MRŽNJU JADNICI .

Name

re mig21

24.09.2016 19:26

A sta sad sa tim sto su Austrijanci radili prije sto godina? Sta time porucujes i kome? Mislis da citamo ovog Kocica od cijeg smo zbora napravili vasar i cirkus sa pjevaljkama, gologuzim plesacicama i pecenjem vola, o knjizi tu niko nistaa i ne prica, jesu li i to krivi Austrijanci? Nista Austrijani ne mogu nama bez pomoci domacih lopina i bitangi, je li tvoj vodja neki dan sa njima pregovarao za kredite u francima, i stopirao donosenje zakona kojim bi malo olaksao situaciju duznicima, jer mu oni cuvaju pare sto je od nas pokrao u svojim bankama, jel on dovodi Hoferove naciste iz Austrije na svoje predizborne skupove? Jesi li ti decko stvarno toliko glup, ili se samo pravis i palamudis o Kocicu od kojeg smo mi napravili vasarsku atrakciju umjesto kulturno-obrazovno-umjetnicki dogadjaj na najvisem nivou i najvisim republickim pokroviteljstvom i centralnu kulturnu manifestaciju u godini u RS, na koju ce dolaziti mlade generacije i osnovno , srednjoskolci i studenti iz cijele RS i razgovarati o njegovim djelima kroz ponovno citanje njegovih dijela i neka nova razumijevanja istih kroz slicnosti sa danasnjom situacijom. A jok ti samo guslas svoje kao pokvarena ploca i vrijedjas i diskreditujes druge ne nudeci nikakakav argument niti dokaz za te svoje mentalne prolive, eto ti jedini znas za zlocine Austro-ugarske vojske u okupiranoj Srbiji, da nisi mozda bio licno tamo pa znas sve iz prve ruke?

Name

lajkovana

24.09.2016 15:53

Ovaj tekst sve govori ko razumio razumio

ODGOVORITE
Name

Branko

24.09.2016 16:23

Meni ovaj tekst ne kaze nista novo, generacija sam 1965 i BiH ne mogu smatrati svojom drzavom, iako sam u njoj rodjen. Moju i nekoliko narednih generacija je progutao rat. Ne mogu da se poistovijetim sa ovim konceptom, to sto politika i njeni lideri produziraju zadnjih 20 godina je cisto smece..

Name

Tak Tak

24.09.2016 16:57

Znaci da jos nije kasno da pohapsimo one politicare koji su krsili Utav S.F.R.j .

Name

Princip

24.09.2016 16:43

Eh, da Gavrilo nije prepio onaj dan,gdje bi nam bio kraj.

ODGOVORITE
Name

analiticar

24.09.2016 17:45

Zato ima 380.000 Srba u Austriji,sto kaze onaj komemntar gdje bi nam bio kraj

ODGOVORITE