Србин скочио у море како би спасио Хрвата

Србин Драган Цветковић (54) настрадао је на ушћу Дунава у Црно море покушавајући да спасе Хрвата Мирослава Плешка (78). 

Регион 24.09.2016 | 16:16
Србин скочио у море како би спасио Хрвата
Обојица су се, на жалост, удавила у вировима, али ово је једна од оних тужних прича које ипак враћају веру у живот и људе.

Говори нам да још увек има особа које ће пробати да помогну другима, без обзира на нечију националност, вероисповест и заједничку рђаву прошлост!

У овој причи је то показао Београђанин, Драган Цветковић, који је чак и по цену сопственог живота, одлучио да помогне Хрвату, Мирославу Плешки.

Њихова тела румунске ронилачке службе ни после пуних 50 дана потраге нису пронашле.

Нису се познавали раније, али су били у истој туристичкој групи која је преко агенције “Карпати” из Новог Сада почетком августа отишла у обилазак делте Дунава и Букурешта. До Румуније су дошли аутобусом, а у обилазак делте ишли су бродом.

Мирјана Цули, пријатељица настрадалог Загрепчанина Плешка, каже да су тог кобног 4. августа дошли са целом групом до спруда који раздваја Дунав и Црно море.



"Видела сам у једном тренутку да је мој пријатељ међу валовима. Када сам дошла до њега, имао је укочену браду и није могао да говори. Пружила сам му руку, али нас је почела носити струја. Викала сам у помоћ. Драган ме је чуо и пошао је са Добривојем Радојевићем ка нама. Мој пријатељ је био у несвести па сам га држала", прича Мирјана Цули, а преноси “Блиц”.

Она каже да је Драган успео да дође до њих и помогне им да 15 минута остану на површини.

"Али нисмо успели да се отргнемо од струје која нас је вукла од обале. Драган је рекао да не може више да га држи. Рекла сам му да плива као обали по помоћ. Међутим, струја нас је раздвојила и однела далеко. Вал ме је преокренуо, испустила сам из руку Мирослава. Осећала сам да је већ мртав, да ли је имао срчани или мождани удар", прича Мирјана.

Она наводи да је њу струја однела далеко и да се једва одржавала на површини, док је нису спасли са чамца који је доша до ње.

"За Драгана нисам знала да није испливао док ме нису довезли до групе. Када је Добривоје питао где је Драган, тек тада сам схватила да није успео. Видели смо се у аутобусу на путу и нисмо се познавали раније", наводи Цули.



Космополита и светски путник

Драган Цветковић био је Београђанин, интелектуалац, космополита, светски путник и вазда радознали дечак, а овако настрадалог описује његов кум Александар Ђукић.

"Човек изнад сваке дневне и јефтине политике, који је понет искључиво хуманошћу и беспоштедном пожртвованошћу, кренуо је у акцију како би спасао непознатог човека и помогао непознатој жени", каже Ђукић.

Захвалност из Загреба

Загрепчанин Плешко био је чувени планинар и инструктор горске службе спасавања у Хрватској. Као знак пажње у Београд је стигло писмо из Загреба од очевидаца и пријатеља настрадалог Плешка.

Извор: Блиц/Телеграф
Фото: Wикипедиа

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

дамир

24.09.2016 14:27

Ваљда цовјек скоцио да спасе цовјека пре свега смо људи

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аск

24.09.2016 15:14

Браво Дамире. Тако примитиван наслов. Некоме је и у оваквим ситуацијма битно ко је ко. Жалосно. Лахка им црна земља била обадвојици.

Name

Босански витез

24.09.2016 16:15

Дамире имас људско промисљане. Овакав наслов вриједја људско достојанство.

Name

За дамира и ове испод њега

24.09.2016 18:36

Кад би вас троје или тојица,били у стању да схватите наслов текста, не би морали да цитате текст. А посто сте оцито нека закерала, којима све смета не цуди ме васа реакција.

Name

МИХАИЛО МИКИЦ

24.09.2016 14:47

Добар цовјек се познаје само у невољи. Вјероватни би хрвати такидје исто урадили за сваког СРБина из Јасеновца!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сале

24.09.2016 15:40

Не рисе док воз стоји !!!

Name

Балкан Боy

24.09.2016 16:35

Тако је то на Балкану.У миру помаземо једни другима а у рату вадимо оци једни другима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

опет Михајло

24.09.2016 17:45

Па добро Мики брате опет ти.. Дај цовјеце немој нас висе замарати са СРБима..

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИХАИЛО МИКИЦ

24.09.2016 18:46

Неби ја никога замаро кад би људи знали како се дављеник спасава. Нема ниста узвисеније него зивот свој полозити за близњега свог, али овај догадјај јесте доказ људске глупости и неспособности. ТА глупост нема везе са ницијом народносу.

Name

РадикалНО

24.09.2016 18:12

Тако то обично бива. Ко са Хрватима било шта покуша, лоше му се врати. Од лудог краља који нас је са њима ујединио па на даље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да

24.09.2016 18:31

Ех да нема те рузне, проклете политике у свету,како би народ лепо зивео. Моје искрено сауцесце породицама и пријатељима настрадалих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сноуден

24.09.2016 20:51

Јос једна људска величина коју посједују хришћани православци као и момак изТрбиња који је дао живот спасавајући друга бошњака о чему Сарајево и босна ћуте годинама приказујући свету Србе као лоше момке!Разумео би да је БиХ дала нешто новца или покушала за рад помирење и сузивота сниме филму о јунаку Срдјану слава му и част!!

ОДГОВОРИТЕ