Srbin skočio u more kako bi spasio Hrvata

Srbin Dragan Cvetković (54) nastradao je na ušću Dunava u Crno more pokušavajući da spase Hrvata Miroslava Pleška (78). 

Region 24.09.2016 | 16:16
Srbin skočio u more kako bi spasio Hrvata
Obojica su se, na žalost, udavila u virovima, ali ovo je jedna od onih tužnih priča koje ipak vraćaju veru u život i ljude.

Govori nam da još uvek ima osoba koje će probati da pomognu drugima, bez obzira na nečiju nacionalnost, veroispovest i zajedničku rđavu prošlost!

U ovoj priči je to pokazao Beograđanin, Dragan Cvetković, koji je čak i po cenu sopstvenog života, odlučio da pomogne Hrvatu, Miroslavu Pleški.

Njihova tela rumunske ronilačke službe ni posle punih 50 dana potrage nisu pronašle.

Nisu se poznavali ranije, ali su bili u istoj turističkoj grupi koja je preko agencije “Karpati” iz Novog Sada početkom avgusta otišla u obilazak delte Dunava i Bukurešta. Do Rumunije su došli autobusom, a u obilazak delte išli su brodom.

Mirjana Culi, prijateljica nastradalog Zagrepčanina Pleška, kaže da su tog kobnog 4. avgusta došli sa celom grupom do spruda koji razdvaja Dunav i Crno more."Videla sam u jednom trenutku da je moj prijatelj među valovima. Kada sam došla do njega, imao je ukočenu bradu i nije mogao da govori. Pružila sam mu ruku, ali nas je počela nositi struja. Vikala sam u pomoć. Dragan me je čuo i pošao je sa Dobrivojem Radojevićem ka nama. Moj prijatelj je bio u nesvesti pa sam ga držala", priča Mirjana Culi, a prenosi “Blic”.

Ona kaže da je Dragan uspeo da dođe do njih i pomogne im da 15 minuta ostanu na površini.

"Ali nismo uspeli da se otrgnemo od struje koja nas je vukla od obale. Dragan je rekao da ne može više da ga drži. Rekla sam mu da pliva kao obali po pomoć. Međutim, struja nas je razdvojila i odnela daleko. Val me je preokrenuo, ispustila sam iz ruku Miroslava. Osećala sam da je već mrtav, da li je imao srčani ili moždani udar", priča Mirjana.

Ona navodi da je nju struja odnela daleko i da se jedva održavala na površini, dok je nisu spasli sa čamca koji je doša do nje.

"Za Dragana nisam znala da nije isplivao dok me nisu dovezli do grupe. Kada je Dobrivoje pitao gde je Dragan, tek tada sam shvatila da nije uspeo. Videli smo se u autobusu na putu i nismo se poznavali ranije", navodi Culi.Kosmopolita i svetski putnik

Dragan Cvetković bio je Beograđanin, intelektualac, kosmopolita, svetski putnik i vazda radoznali dečak, a ovako nastradalog opisuje njegov kum Aleksandar Đukić.

"Čovek iznad svake dnevne i jeftine politike, koji je ponet isključivo humanošću i bespoštednom požrtvovanošću, krenuo je u akciju kako bi spasao nepoznatog čoveka i pomogao nepoznatoj ženi", kaže Đukić.

Zahvalnost iz Zagreba

Zagrepčanin Pleško bio je čuveni planinar i instruktor gorske službe spasavanja u Hrvatskoj. Kao znak pažnje u Beograd je stiglo pismo iz Zagreba od očevidaca i prijatelja nastradalog Pleška.

Izvor: Blic/Telegraf
Foto: Wikipedia

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

damir

24.09.2016 16:27

Valjda covjek skocio da spase covjeka pre svega smo ljudi

ODGOVORITE
Name

Ask

24.09.2016 17:14

Bravo Damire. Tako primitivan naslov. Nekome je i u ovakvim situacijma bitno ko je ko. Žalosno. Lahka im crna zemlja bila obadvojici.

Name

Bosanski vitez

24.09.2016 18:15

Damire imas ljudsko promisljane. Ovakav naslov vrijedja ljudsko dostojanstvo.

Name

Za damira i ove ispod njega

24.09.2016 20:36

Kad bi vas troje ili tojica,bili u stanju da shvatite naslov teksta, ne bi morali da citate tekst. A posto ste ocito neka zakerala, kojima sve smeta ne cudi me vasa reakcija.

Name

MIHAILO MIKIC

24.09.2016 16:47

Dobar covjek se poznaje samo u nevolji. Vjerovatni bi hrvati takidje isto uradili za svakog SRBina iz Jasenovca!

ODGOVORITE
Name

Sale

24.09.2016 17:40

Ne rise dok voz stoji !!!

Name

Balkan Boy

24.09.2016 18:35

Tako je to na Balkanu.U miru pomazemo jedni drugima a u ratu vadimo oci jedni drugima.

ODGOVORITE
Name

opet Mihajlo

24.09.2016 19:45

Pa dobro Miki brate opet ti.. Daj covjece nemoj nas vise zamarati sa SRBima..

ODGOVORITE
Name

MIHAILO MIKIC

24.09.2016 20:46

Nebi ja nikoga zamaro kad bi ljudi znali kako se davljenik spasava. Nema nista uzvisenije nego zivot svoj poloziti za bliznjega svog, ali ovaj dogadjaj jeste dokaz ljudske gluposti i nesposobnosti. TA glupost nema veze sa nicijom narodnosu.

Name

RadikalNO

24.09.2016 20:12

Tako to obično biva. Ko sa Hrvatima bilo šta pokuša, loše mu se vrati. Od ludog kralja koji nas je sa njima ujedinio pa na dalje.

ODGOVORITE
Name

Da

24.09.2016 20:31

Eh da nema te ruzne, proklete politike u svetu,kako bi narod lepo ziveo. Moje iskreno saucesce porodicama i prijateljima nastradalih.

ODGOVORITE
Name

Snouden

24.09.2016 22:51

Jos jedna ljudska veličina koju posjeduju hrišćani pravoslavci kao i momak izTrbinja koji je dao život spasavajući druga bošnjaka o čemu Sarajevo i bosna ćute godinama prikazujući svetu Srbe kao loše momke!Razumeo bi da je BiH dala nešto novca ili pokušala za rad pomirenje i suzivota snime filmu o junaku Srdjanu slava mu i čast!!

ODGOVORITE