Електронски системи ноћна мора за грађане у Српској

Електронско пословање у већини институција, банака, књижара и трговачких центара, веома често изазива невиђени хаос.

Република Српска 24.09.2016 | 12:13
Електронски системи ноћна мора за грађане у Српској
Тако су грађани свакодневно присиљени да сатима стоје у редовима, чекајући да се „систем подигне“, што се, међутим, некада не деси ни током целог дана.

Данијела М. Из Бањалуке каже да је недавно отишла да купи деци књиге за школу, не сањајући да ће се ова њена куповина претворити у ноћну мору.

"Узела сам два комплета књига, туце оловака и свесака и дошла на касу. Таман кад је трговкиња кренула да куца робу – пао је систем. А иза мене је било десетак људи", прича наша саговорница.

Додаје да је девојка за рачунаром морала да уноси број по број са бар кодова на књигама.

"То смо некако завршили, али су праве муке настале кад је кренула са оловкама. У моменту сам се презнојила, јер сам журила, а било ми је непријатно и због других муштерија које су чекале. Одлучила сам да вратим оловке, до неке друге прилике", истиче наша саговорница.

Слично се десило и њеном суграђанину Борис К. који је више пута безуспешно покушавао да у суду добије потврду да је предао тужбу.

"Рекли су ми да по потврду дођем у пола 12, али је нисам добио, јер им је пао систем. Службеница је рекла да покушам око 14 часова, али ни тада им систем није радио, па сам одустао. Ти њихови системи су за грађане права ноћна мора", истиче он.

У Удружењу за информационо – комуникационе технологије при Привредној комори РС кажу да је ово последица набавке рачунара и сервера који нису предвиђени за велики број корисника и обим услуга.

"Реч је о серверима и апликацијама који нису добро пројектовани и тестирану, као и о спорној мрежној конекцији. Ту су и људи који нису оспособљени за овај вид пословања. Да се нешто слично деси у свету, неко би добро одговарао, а код нас испаштају само грађани", каже секретар овог удружења Слободан Драгићевић.

Извор: Блиц.рс

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

ругип-катастар

24.09.2016 12:38

Тако је у Геодетској управи-катастрима, софтвер за катастар некретнина-јединствена евиденција пада/диже се, ево три године, а утрошише руководни узалуд (али у своју корист) због тога 50 милиона КМ ( директор, Мишковић-савјетник му, Станковић-набавни, Деурић, Радуљ и др.).

ОДГОВОРИТЕ
Name

софтвер

24.09.2016 12:45

Колико је плаћен тај софтвер, да ли је кумић Додиков, Станковић ту посредовао? У РУГИП-у је кумићев софтвер плаћен око 10 милиона КМ за кат. некретнина који више "пада" него што ради и ником ништа, а њима свашта (станови. возила, нкретнине...)

ОДГОВОРИТЕ
Name

дигит

24.09.2016 12:53

Софтверска мафија хара и ту је најлакше узети милоне, подвалом нетестираних софтвера уговором којим се фалсификатори софтвера ограде. Тако су узели од сваке Владине РС институције десетине милиона КМ, али у спрези са владиним руководним, па имамо у Геодетској управи те софтвере контролише Станковић-млађи и Комљеновић.

ОДГОВОРИТЕ
Name

пореска

24.09.2016 13:11

У пореској РС софтвер је плаћен 10 милиона КМ па "пада", а могао се набавити за коју стотину КМ и то испитан са гаранцијом, а ови Владини су фалш,нетестирани и свака интервенција-"дизање" се посебно плаћа и тако

Name

дигит скендерија

25.09.2016 03:57

Немој ти из дигита ниста прицати!вас софтвер је као дјеца да су се играла пума! Колико је људи само цекало на бензиским због васег дигит партнера

Name

ВСС

24.09.2016 12:59

Падају јер су од лопова куповани. Системи су дио корупције, владајуца структура их је додељивала својим тајкунима а ови подваљивали јефтине и добит дијелили.Тако је све у РС шта се чудите. Хоце ли вам неко реци да су и ти службеници ту преко везе са купљеним дипломама из Богатића,Новог Сада,Руме итд.Ваљда знате и да су ту партијски сјели а на улици остао школован кадар са БГ Универзитета.Сто се онда чудите?

ОДГОВОРИТЕ
Name

нови катастар

24.09.2016 13:21

У свим општинским катастрима софтвер за израду новог катастра земље, никако да проради, па из РГУ кажу да није некаква припрема извршена у катастрима, а у ствари софтвер пада и за три године неможе се подићи. Руководни се узнемирили и завадили, јер он је до сада коштао 10 милиона.

Name

дипл.инж.

24.09.2016 13:29

Ево један "млади" дипл.инж. стар око 50 год. постаде мастер у Новом Саду, а средњу завршио све чиста двица. Дипломски му урадили студенти (уз знање профа). Сигуран сам да не зна једначину са једном непознатом, а већ је руководилац/Социјалистичка партија!

Name

Паљанин

24.09.2016 17:18

Да ли је икад ико ушао у Цсб Пале,да систем није био пао?Да продузис регистрацију треба 3 дана!Само ме јос занима како никад ни у једној кладионици систем не падне а онолика навала и гужва!!!!

ОДГОВОРИТЕ