Зашто је одгођена блокада "Јахорине"?

Влада Републике Српске наложила је Инвестиционо-развојној банци (ИРБ) РС да још једном одгоди извршни поступак против Олимпијског центра „Јахорина“ и то на шест мјесеци.

Република Српска 24.09.2016 | 08:47
Зашто је одгођена блокада "Јахорине"?
ИРБ је још 2011. године купила комплетну емисију обвезница ОЦ „Јахорина“ у износу од 15 милиона КМ, а с обзиром на то да ОЦ од тада није платио ниједну рату ИРБ је поднијела тужбу и добила правоснажну пресуду, након чега је прошле године покренула извршни поступак против ОЦ „Јахорина“.

Међутим, ИРБ је на приједлог Владе РС тражила од суда обустављање поступка на годину дана, односно до 21. августа ове године.

Након што је и тај рок истекао у ИРБ-у су оставили нови рок наводећи да „имају 30 дана да одлуче о наставку поступка извршења против Олимпјиског центра“.

С обзиром на то да је и овај рок истекао Влада је на сједници прошле седмице задужила ИРБ да поново одгоди извршни поступак.



„Влада РС је донијела одлуку, да у циљу реализације преговора са предузећем „Скијалишта Србије“, као и потенцијалним инвеститорима, те несметане припреме зимске сезоне и договора за измирење обавеза према ИРБ-у, задужи банку да обустави извршење на шест мјесеци, након чега ће се се овај поступак наставити ако се не постигне адекватно рјешење“, рекли су за Цапитал у ИРБ-у.

Директор ОЦ „Јахорина“ Велибор Лазаревић рекао је за Цапитал да поступак јесте одложен, али да није упознат са детаљима, јер одлуку Владе још није добио.

Казао је да се ОЦ припрема за нову зимску сезону, а да им и то отежава чињеница да им Влада није испатила већи дио субвенција.

„Што се тиче наших обавеза, осим ових према ИРБ-у, каснимо са исплатом двије плате, имамо неких кашњења и према добављачима, док репрограм према Пореској управи редовно измирујемо“, рекао је Лазаревић.

Када су у питању преговори са „Скијалиштима Србије“, са којима Влада РС разговара о продаји ОЦ „Јахорина“, Лазаревић је рекао да ту није било неких помака.

„Сигурно је да се мора тражити трајно рјешење за Олимпијски центар“, рекао је Лазаревић.

Обвезнице ОЦ „Јахорина“ нису једине које је ИРБ купила и које сада не може да наплати. Недавно су добили пресуду и против општине Кнежево од које, такође, нису успјели наплатити ни марку од 5,6 милиона КМ колико је коштала комплетна емисија, а имају и правоснажну пресуду против Фабрике цијеви „Унис“ из Дервенте од које су купили обвезнице у вриједности од 20 милиона марака.

ИРБ је тужила и РК „Боска“ од које је купила обвезнице у вриједности од 15 милиона марака.

Извор: Цапитал.ба

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Абц

24.09.2016 07:31

Понудите арапима они све зиво купују и вас су вец поцели ако не вјерујете ето питајте ове из И.Сарајева.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ревоке

24.09.2016 10:03

Ислам је будуцност за РС!