Zašto je odgođena blokada "Jahorine"?

Vlada Republike Srpske naložila je Investiciono-razvojnoj banci (IRB) RS da još jednom odgodi izvršni postupak protiv Olimpijskog centra „Jahorina“ i to na šest mjeseci.

Republika Srpska 24.09.2016 | 08:47
Zašto je odgođena blokada "Jahorine"?
IRB je još 2011. godine kupila kompletnu emisiju obveznica OC „Jahorina“ u iznosu od 15 miliona KM, a s obzirom na to da OC od tada nije platio nijednu ratu IRB je podnijela tužbu i dobila pravosnažnu presudu, nakon čega je prošle godine pokrenula izvršni postupak protiv OC „Jahorina“.

Međutim, IRB je na prijedlog Vlade RS tražila od suda obustavljanje postupka na godinu dana, odnosno do 21. avgusta ove godine.

Nakon što je i taj rok istekao u IRB-u su ostavili novi rok navodeći da „imaju 30 dana da odluče o nastavku postupka izvršenja protiv Olimpjiskog centra“.

S obzirom na to da je i ovaj rok istekao Vlada je na sjednici prošle sedmice zadužila IRB da ponovo odgodi izvršni postupak.„Vlada RS je donijela odluku, da u cilju realizacije pregovora sa preduzećem „Skijališta Srbije“, kao i potencijalnim investitorima, te nesmetane pripreme zimske sezone i dogovora za izmirenje obaveza prema IRB-u, zaduži banku da obustavi izvršenje na šest mjeseci, nakon čega će se se ovaj postupak nastaviti ako se ne postigne adekvatno rješenje“, rekli su za Capital u IRB-u.

Direktor OC „Jahorina“ Velibor Lazarević rekao je za Capital da postupak jeste odložen, ali da nije upoznat sa detaljima, jer odluku Vlade još nije dobio.

Kazao je da se OC priprema za novu zimsku sezonu, a da im i to otežava činjenica da im Vlada nije ispatila veći dio subvencija.

„Što se tiče naših obaveza, osim ovih prema IRB-u, kasnimo sa isplatom dvije plate, imamo nekih kašnjenja i prema dobavljačima, dok reprogram prema Poreskoj upravi redovno izmirujemo“, rekao je Lazarević.

Kada su u pitanju pregovori sa „Skijalištima Srbije“, sa kojima Vlada RS razgovara o prodaji OC „Jahorina“, Lazarević je rekao da tu nije bilo nekih pomaka.

„Sigurno je da se mora tražiti trajno rješenje za Olimpijski centar“, rekao je Lazarević.

Obveznice OC „Jahorina“ nisu jedine koje je IRB kupila i koje sada ne može da naplati. Nedavno su dobili presudu i protiv opštine Kneževo od koje, takođe, nisu uspjeli naplatiti ni marku od 5,6 miliona KM koliko je koštala kompletna emisija, a imaju i pravosnažnu presudu protiv Fabrike cijevi „Unis“ iz Dervente od koje su kupili obveznice u vrijednosti od 20 miliona maraka.

IRB je tužila i RK „Boska“ od koje je kupila obveznice u vrijednosti od 15 miliona maraka.

Izvor: Capital.ba

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Abc

24.09.2016 09:31

Ponudite arapima oni sve zivo kupuju i vas su vec poceli ako ne vjerujete eto pitajte ove iz I.Sarajeva.

ODGOVORITE
Name

revoke

24.09.2016 12:03

Islam je buducnost za RS!