Кандидатура БиХ у ЕУ: нада или утопија?

Подношење захтева Босне и Херцеговине за чланство у Европској унији јесте промоција те земље, али без реалних основа, каже за Спутњик научни сарадник Универзитета у Единбургу Игор Штикс.

Босна и Херцеговина 24.09.2016 | 08:24
Кандидатура БиХ у ЕУ: нада или утопија?
Пре десет година то би био велики догађај и напредак, који би обећавао светлу будућност за БиХ. Али, након више од 20 година после рата то је тако мала промоција за Босну и Херцеговину, где још постоји високи ниво напетости на националној основи. Донекле се тај корак може интерпретирати и као покушај подршке и давања наде БиХ.

„Да ли ће то бити довољно за процесе унутар земље и да ли ће становници БиХ тај корак ЕУ доживети као нешто позитивно, нисам сигуран“, каже Штикс.

Научни сарадник Универзитета у Единбургу сматра да је проблем Босне и Херцеговине то што се веома оштре капиталистичке реформе проводе у земљи која је намучена ратом, а то само води даљем сиромаштву и расту национализма. Реално гледано, говори Штикс, нема наде да се ситуација заиста побољша.

„Не бих говорио о евроскептицизму у Босни у том некаквом класичном поимању те појаве, јер људи још не схватају да се ЕУ мења и да она сама више није оно што је била, па је и питање да ли ће у тој новој ЕУ бити места за БиХ“, констатује британски научник.

Ако се обрати пажња на критеријуме које земље–кандидати морају да испуне, минимум једна сфера може да изазове противречја, а то су државне функције које су повезане са етничком припадношћу. „Осим етничких Срба, Хрвата и Бошњака, остали не могу да се кандидују. Колико је тај принцип уопште демократски?“, пита се Штикс.

Имајући у виду да је Европска унија један од покровитеља Дејтонског мировног споразума, онда се отвара питање како интегрисати државу која не испуњава ни минимум демократских критеријума и има веома сложен политички систем, заснован на том мировном споразуму.

„Питање је, такође, може ли БиХ уопште да задовољи остале веома захтевне критеријуме које ЕУ поставља пред земље–кандидате? Јасно је да Босна и Херцеговина то не може“, закључује Штикс.

Извор: Спутњик
Фото: Спутњик

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Димњачар

24.09.2016 06:58

Извор Спутњик, нема потребе читати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Димњацар

24.09.2016 07:29

И ја сам само процитао први пасос до Спутњик и престао даље цитати. Браво за коментар.

Name

Ре Димњачар

24.09.2016 20:09

Браво Димњачару, јос један веома паметан коментар. Баш је тако!

Name

босанац

24.09.2016 07:31

А јест вам и коментатор. Ко јос длуса на медије, тзв. аналтицаре попут Лазанског и овог од спутника. Обицне глупости.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Слободан

24.09.2016 07:39

Супљак да не може бити гори, коментар без везе, немам ријечи. Пропустите нас мало од ових безвезњака.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан Бањалука

24.09.2016 07:45

Треба се престати вјеровати да це ЕУ помоци.Нико нама неце помоци,сем нас самих. Знаци имамо слуцајеве и земаља које су усле ,али су опет сиротиња.Знаци сами треба смјенимо,хапсимо лопове, сами да улаземо у привреду.Ми стално цекамо да нама неко све да.Нема тога.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лудило

24.09.2016 07:50

Видовити Игор чита карте...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сариц Драган

24.09.2016 08:26

Спутњик или не, али Европа је далеко.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дрина1

24.09.2016 10:30

Будале зиве у свијету утопије -паметни увијек зеле боље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НИЈЕ УТОПИЈА

24.09.2016 10:52

Доста је балканских глупости. Да је Југославија усла у Европску Унију 1972. кад је не нудјено него мољено ми смо одбили. Кад је нудјено 1990. ми смо опет одбили. Е доста је глупости, нема више одбијања. Балканска мочвара пуна крви и вјерског лудаклука. Доста. Дакле, директ Европа.

ОДГОВОРИТЕ