Око 100 грла угинуло од плавог језика

Више од стотину грла стоке, углавном оваца, угинуло је на подручју Требиња од болести плавог језика, а око 300 грла је заражено, потврђено је новинарима у новоформираном градском штабу за сузбијање ове болести.

Република Српска 23.09.2016 | 22:20
Око 100 грла угинуло од плавог језика
Члан штаба Милан Видаковић каже да је болест захватила скоро цијело подручје Требиња и да је број угинулих животиња од 100 до 120, међу којима је највише оваца.

Видаковић препоручује да се свака сумња на појаву болести благовремено пријави ветеринарској амбуланти.

"Веома је важно да се грло за које постоји сумња да је обољело - одмах издвоји и изолује. Потребно је извршити дезинсекцију просторија гдје борави стока, с обзиром на то да су преносници хематофагни инсекти, те ограничити кретање животиња са посједа на посјед", навео је Видаковић.

Према његовим ријечима, уобичајени симптоми су убрзано дисање, црвенило и оток усне и носне слузнице, слињење, губљење апетита, док усљед крварења језик отиче и поплави, по чему је болест и добила име.

Болест плавог језика на подручју Требиња појавила се прије десетак дана, па је на препоруку ресорног министарства одмах формиран штаб за сузбијање болести.

Од болести плавог језика на подручју Невесиња угинуло је више стотина оваца.

Извор: СРНА

Коментари / 0

Оставите коментар